Sürgünde mucizevi bir şekilde buluşan Kırım Tatar ailenin Vatan Kırım'a dönüş hikayesi

1944 Sürgün Hatıraları

Sürgünde mucizevi bir şekilde buluşan Kırım Tatar ailenin Vatan Kırım'a dönüş hikayesi
10 Şubat 2022 - 09:59

Kırım Haber Ajansı, daha önce bir Kırım Tatar ailenin sürgünden sonra buluşma hikayesi okuyucularla paylaşılmıştı. Hikayenin ana karakterleri, Ramazan Bey ve onun eşi Essan Hanım’dı. Kırım’ın Ulu Uzen köyünden olan Ramazan Nezirov ve Essan Hayredinova, İkinci Dünya Savaşı ve kanlı Stalin yönetiminin 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nı acı bir şekilde yaşamıştı.

Kırım Tatar halkının vatan Kırım’dan, dönemin Stalin yönetimi tarafından 18 Mayıs 1944 tarihinde kitlesel olarak sürgüne ve soykırıma uğraması halen hafızalardaki yerini koruyor. Sürgüne gönderilen Kırım Tatarı Adil Murtazayev, dedesi Ramazan ve ninesi Essan’ın filmlere konu olacak hayatını Kırım Haber Ajansına anlatmıştı. Kırım Tatarı Ramazan ve Essan’ın yıllar süren sürgünden sonra duygu dolu kavuşma hikayesi, Kırım Haber Ajansı’nda (QHA) yayımlanmıştı. QHA, bu kez Sibirya’ya sürgüne gönderilen Kırım Tatar Ramazan bey ve eşi Essan Hanım’ın sürgün hikayesini ve devamında yaşadıkları süreci yayına hazırladı. Özellikle Ramazan Bey’in torunu Adil Murtazayev’in vesilesiyle ninesi Ayşe Hanım ile ilgili filmlere sahne olacak bilgileri derledi.

SÜRGÜNDE BULUŞAN KIRIM TATAR AİLENİN HİKAYESİ

Daha önce dedesinin sürgün hikayesi Kırım Haber Ajansı’nda yayımlanan Adil Murtazayev, dedesi Ramazan ve ninesi Essan hanımın meşakkatli sürgün dönemini anlatmıştı. Hikayeye göre, Kırım’ın Ulu-Uzen köyünden olan Adil Murtazayev’in dedesi Ramazan Nezirov evlendikten sonra eşi Essan Hayredinova ile birlikte, İkinci Dünya Savaşı ve kanlı Stalin yönetiminin 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nı acı bir şekilde yaşamıştı. Ramazan Nezirov, İkinci Dünya Savaşı sırasında esir düşerek Avusturya’da toplama kampına alındı. Daha sonra Sibirya’ya diğer Kırım Tatarlarıyla birlikte sürgüne gönderilen aile ikiye ayrılmak zorunda kaldı. Essan hanım Özbekistan’a giderken, Ramazan bey Ural-Altay hapishanelerde kaldı. Kocasının başına neler geldiğini ve onun kaderi hakkında hiçbir şeyden haberi yoktu. Aynı zamanda Ramazan da eşini nasıl bulacağını bilmiyordu. İkisi de çaresizdi.

Hapishanede Ramazan Bey ile birlikte tutulan bir başka Kırım Tatarı, Özbekistan’daki akrabalarıyla bir şekilde temas kurmayı başarmış ve onunla mektuplaşıyordu. Ramazan’ın hücre arkadaşı, kendi kız kardeşinden bir mektup aldı. Sevincini Ramazan’la paylaşmaya karar verdi. Ramazan, mektubu görünce bir an afalladı. Çünkü, el yazısı tanıdık birine aitti… El yazısının eşine ait olduğunu teyit etti. Hapishaneden çıktıktan sonra Özbekistan’da eşiyle kavuşan Ramazan bey Özbekistan’da ikamet etmeye başlar. Birbirini yıllar sonra bulan Ramazan ve Essan çiftinin, bir yıl sonra ise, Ayşe isimli kızı dünyaya geldi. Hikaye burada bitiyor ve Ramazan Bey’in ailesi ile ilgili her hangi bir haber bilinmiyordu.

RAMAZAN BEY VE ESSAN HANIM’IN ÖZBEKİSTAN’DAN KIRIM’A YOLCULUĞU

Aile, 1989 yılında Kırım’a taşındı. Aile, Özbekistan’da 16 yıl yaşadı. Ayşe kızından sonra Hasan adlı erkek çocuğu oldu. Ancak Hasan iki yaşına geldiğinde hayatını kaybetti. Kızı Ayşe 15 yaşına geldiğinde Ramazan Bey yaşamını yitirdi.

Essan hanım eşinin vefatından sonra çok yıprandı. Eşinin vefatından kısa süre o da 1998 Ağustos ayında Hakk’ın rahmetine kavuştu. 1982 yılında Ayşe hanım Özbekistan’ın Margalan kentinde Enver Seydamet ile evlendi. Bu evlilikten üç çocuk doğdu: Adil, Amet ve Aziz.

Ramazan Bey’in torunu Adil Bey, Essan Hanım’ın adının yaşatılması için kızına Esanna ismini verdi.

Ayşe Hanım, şu anda Bahçesaray şehri Küçük-Yaşlav (Viktorovka) köyünde çocuklarıyla birlikte yaşıyor.

Ayşe Hanım, günümüz Kırım’da yaşıyor

Kırım Tatar halkının vatan Kırım’dan dönemin Stalin yönetimi tarafından 18 Mayıs 1944 tarihinde kitlesel olarak sürgüne ve soykırıma uğraması halen hafızalardaki yerini koruyor. Sürgüne gönderilen Kırım Tatarı Adil Murtazayev, dedesi Ramazan ve ninesi Essan’ın filmlere konu olacak hayatını anlattı. Kırım Tatarı Ramazan ve Essan’ın yıllar süren sürgünden sonra duygu dolu kavuşma hikayesini aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz…
İlk yayın yeri:
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum