Sovyet zulmüne maruz kalan Basmacı Hareketi mensubu 173 Türkistanlı aydın

Özbekistanlı aydınların mücadelesi sonucunda Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, Türkistan istiklali için mücadele eden Basmacı (Korbaşı) Hareketi mensubu 173 mücahidi akladı.

Sovyet zulmüne maruz kalan Basmacı Hareketi mensubu 173 Türkistanlı aydın
22 Aralık 2022 - 18:56

Sovyetler Birliği döneminde Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele eden Korbaşı Hareketi'nin 173 mensubu, Özbek aydınlarının mücadelesi sunucunda Özbekistan Yüksek Mahkemesi tarafından aklandı. Mahkemenin yapmış olduğu açıklamada bu isimler ile ilgili geçen hafta başlayan davanın sona erdiği bildirildi.

ÖZBEKİSTAN'DA BASMACI HAREKETİ MÜCAHİTLERİ AKLANDI

Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele veren Türkistanlı mücahit aydınlar, Sovyetler Birliği yönetimi tarafından silahlı isyan girişimi ve rejime karşı olan yabancı ülkelerle iş birliği yaptıkları için suçlanmıştı. Özbekistan Yüksek Mahkemesi, dönem içinde hiçbir mahkeme kararı olmadan haklarında hain suçlamasının düştüğüne ve söz konusu kişilerin beraatına karar verildi.

TÜRKİSTANLI BASMACI HAREKETİ MENSUPLARI İÇİN KOMİSYON KURULDU
Özbekistan'da 2021 yılının Ağustos ayında Sovyet döneminde yargılanan mücahitlerin aklanmasına yönelik çalışmalar yürüten bir komisyon kuruldu. Özbekistan Yüksek Mahkemesi, Türkistan'ın bağımsızlığı için Sovyet rejimince yargılanan 115 Türkistanlı Mücahidi, ardından aynı yıl ocak ayında 120 Türkistanlı mücahidi mahkeme kararıyla aklamıştı.

Sovyetler Birliği'nde 1937-1953 yılları arasında sadece Özbekistan'da yaklaşık 100 bin kişi rejim karşıtı olarak farklı cezalara çarptırılmış ve 13 bin kişi ise kurşuna dizilmiştir.


İlk yayın yeri.https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum