"Size Selam getirmişem" Türküsünün Şairi Vefat Etti

Size selam getirmişem türküsünün şairi İran Türk'ü Mahmud Destpiş vefat etti

"Size Selam getirmişem" Türküsünün Şairi Vefat Etti
03 Ağustos 2021 - 14:18 - Güncelleme: 03 Ağustos 2021 - 16:30
Mahmud Dastpiş 1934 yılında Azerbaycan Cumhuriyetinin başkenti Bakü'de İran asıllı bir aliede doğuldu. Ailesi, Stalin döneminde iranın erdebil kentinden Bakü'de çalışmaya gitmiş olan göç etmişler.Aile, Bakü'de yaşayan diğer Ardabilli aileleri gibi, Ali Salimi , yaylı çalgıcısı, İsmail çeşmeh Azar, kemancı, Latif Tahmasbizadeh, kavalcı, Adel Axundzadeh, besteci ve yaylı çalgıcı, Saifullah Ebrahimpour Orkestra şefi Safar Ali Javidle birlikte aynı orkestrada çalışıyorlrdı.yıllar sonra mahmud destpiş ailesiyle birlikte iranın erdebil kentine geri döndüler.mahmud destpiş İranlı bir kimlik kartının aldı ve Erdebil'e döndüklerinde Kalhoran kasabası yakınlarındaki Hosseinieh mahallesine yerleştiler. 1954 yılında öğretmenlik sınavını kazanarak Germi şehrine gitti. O olmasın-Bu Olsun" tiyatrosunu 1956'da seyed mehyedin mahami devrin erdebil kültür bakanı yardımyla Erdebilde ilk sahne tiyatrosu olarak sahneye geçildi. Kalhoran köyüneden, 1959'da Tahran'a nakledildi ve 1379'da emekli oluncaya kadar aynı şehirde kaldı. mahmud destpiş 3 Ağustos 2021'de 87 yaşında Tahran'da vefat etti.
Yayınlanmış eserleri "el Sovgatı", "Dağa Dönmüşem", "Meşdi ibad Tercümesi", "azerbaycan Türkçesi Sözlüğü" ve "Türk Şiirleri Divanı Selam Getirmişem kitabları bu güne kadar iranda yayınlanmıştır. Ali Saliminin destpiş Usta'nın bestelediği ünlü şiiri "Size Selam Getirmişem", onun dünyaca ünlü sanatçılar, Türkiye de ibrahim tatlıses gibi ve Azerbaycan medyasında okunan en ünlü şiirlerinden biridir.

iranla ırak savaşında çok popüler ve Ünlü şarkısı "Pilotlar" şiirlerinden bir diğeridir. destpiş 2008'de iranın dini lideri ayetullah seyid Ali Hameneyi ile birlikte olduğu şairlerin yıllık toplantısında, kendisi tarafından övülen iki Türkçe şiir okudu .
kendisine yüce allahtan rahmet ve tüm sevlerine sabr_i_celil temena ediyoruz.türk dünyasının başı sağ olsun,tınının yurdu uçmak olsun

Size selam getirmişem

Serin sulu bulaklardan bulaklardan
Yeşil yaprak budaklardan budaklardan
Lale renkli yanaklardan
Bal süzülen dudaklardan
Size selam size selam getirmişem

Katar katar turnalardan
Yeşil başlı sunalardan
Azerbaycan diyarından
Köroğlu'nun nigarından
Size selam size selam getirmişem

Koç Nebi'nin hecerinden
Setterhan'ın hünerinden
Şehriyarın şeherinden
Ayyıldızlı seherinden
Size selam size selam getirmişem

Katar katar turnalardan
Yeşil başlı sunalardan
Azerbaycan diyarından
Köroğlu'nun nigarından
Size selam size selam getirmişem

ustad mahmud destpiş
Mehdi Dehkan'ın haberi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları