Simyacı romanı Kırgızcaya çevrildi

Ünlü yazar Paulo Coelho'nun "Simyacı" romanı Kırgızca'ya çevrildi

Simyacı romanı Kırgızcaya çevrildi
21 Ocak 2021 - 10:10 - Güncelleme: 21 Ocak 2021 - 17:12
Bişkek, 20.01.20 / Erkeayim Taalaibekova - Kabar /. 
Gazeteci-çevirmen Bolotbek Zhumabaev, ünlü yazar Paulo Coelho "Simyacı" nın romanı olan modern dünyanın en çok satanlar kitabını Kırgızca'ya çevirdi. Çevirinin yazarı bunu Kabar ajansındaki bir basın toplantısında duyurdu.


Ona göre Kırgız dilinde roman, Brezilyalı yazarın acenteleriyle bir işbirliği anlaşması temelinde Print Express yayınevi tarafından yayınlandı.

"Brezilyalı kalem ustasının en saf kitaplarından biri olduğu ve aynı zamanda Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alan milyonlarca insanın en sevdiği kitap olmaya devam ettiği için bu kitabı tercüme etmeye karar verdim. Kült haline gelen bu benzetme romanı Kırgız okurların hayatlarını değiştirmeye yardımcı olabilir ”dedi.

Zhumabaev, Print Express yayınevi müdürü Bakyt Sultanov'un da bu kitabın yayınlanmasında kendisine yardımcı olduğuna dikkat çekti.

Zhumabaev, "Telif hakkının tüm yasal yönlerini devraldı ve ayrıca mali destek sağladı" dedi.
Ayrıca romanın toplam 2.000 nüshasının Kırgız'da yayınlandığını kaydetti. Gazeteci-çevirmen, "Kitap bugün resmen kitapçıların raflarına çıkacak" dedi ve bu romanı çevirmek için 1 yılını harcadığını ekledi.

Bolotbek Zhumabaev'in bir gazeteci, Sovyet yazarlarının bir dizi eserinin çevirisinin yazarı olduğunu hatırlatalım.

Özellikle Belaruslu yazar, Devlet ödülü ve Lenin Ödülü Vasil Bykov'un “In the Fog” un ünlü savaş öyküsünü Kırgız diline çevirdi.

Ayrıca Kırgızca konuşan okurları efsanevi Rus gazeteci, foto muhabiri ve yazar Lenin'in "Savaş ve İnsanlar" serisinden Lenin ödüllü Vasily Peskov'un şaşırtıcı derecede kapsamlı hikayeleri ve denemeleri ile tanıştırdı. Bunların arasında en ünlüsü "Baba Mahkemesi" dir.
Referans için: Paulo Coelho yetenekli bir Brezilyalı düzyazı yazarı ve şairdir. Toplamda 20'nin üzerinde kitap yayınladı. Coelho adı, Guinness Rekorlar Kitabı'nın sayfalarında bile bulunabilir, burada kendisi dünyadaki en çok çevrilen yaşam boyu eserin yazarı olarak anılmıştır (elbette "Simyacı" dan bahsediyoruz).

"Simyacı" romanı 85 milyondan fazla kopya sattı ve Guinness Rekorlar Kitabı'na dünyada yaşayan bir yazarın en çok çevrilen eseri olarak dahil edildi. Romancı aynı zamanda gelişme tarihi boyunca Portekizce yazılmış eserlerin satışında da liderdir - yaklaşık 300 milyon kopya. Eser, dünyanın 83 diline çevrildi ve 170'den fazla ülkede satıldı. Yazarın son eseri "Hippi" dir.

Paulo Coelho, sosyal medyada en çok takip edilen yazar. Çalışmasının hayranları arasında Bill Clinton, Will Smith, Pharrell Williams, Madonna ve diğerleri var.

Kaynak: http://www.kabar.kg/news/roman-izvestnogo-pisatelia-paulo-koel-o-alkhimik-pereveli-na-kyrgyzskii-iazyk/
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum