Âşıklar Bayramı'nda ikinci perde

Âşıklar Bayramı'nda ikinci perde
04 Eylül 2022 - 21:07 - Güncelleme: 05 Eylül 2022 - 09:20

Ödüllü yazar Kemal Varol’un, sinemaya da uyarlanan ve bugünlerde Netflix’te yayımlanan ‘Âşıklar Bayramı’nın devamı olan ‘Babamın Bağlaması’ kitabı Everest Yayınları tarafından okura sunuldu.

SALİHA SULTAN

İlk romanda yirmi beş yıl sonra bir gece yarısı kapısını çalıp ona üç günlük bir yolculuk ve ömürlük sorular bırakan Heves Ali’yi âşıkların bayramına yetiştiren Yusuf, yeni romanda arabasının bagajında babasının eski bavulu, ön koltuğunda üç telli bağlaması ve port bagajında tabutuyla bu kez toprağına, evine, kendine doğru yol alıyor. Yusuf’un hikayesinin ikinci perdesinde derin kuyudan çıkıyor: Upuzun bir yolda, geçmişin sırlarıyla, geleceğin belirsizliğiyle ve hevesinden arta kalanlarla yüzleşen Yusuf, aşka, ayrılığa, ölüme ve yalnızlığa yakılmış yepyeni bir türküye kulak veriyor.

54.jpg

ATAÇ'IN 'SALON' DERGİLERİNDEKİ YAZILARI BİR ARADA

Nurullah Ataç’ın hemen her konuya el attığı, klasik denemenin tüm özelliklerini taşıyan serbest yazıları Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunulan ‘Ne Yalan Söyleyeyim’ kitabında bir araya geldi. Kitapta Ataç’ın 1923-1942 yılları Aydabir, Resimli Her Şey, Her Şey, Foto Magazin, Resimli Hafta, Yeni Mecmua gibi belli başlı ‘salon’ dergilerinde, şiirden müziğe, romandan sinemaya uzanan yazıları yer alıyor. Şair Mehmet Can Doğan’ın yayıma hazırladığı kitap, güncel yazınsal konuları, toplumsal sorunları ve bazı insanlık durumlarını yorumlarken kimi zaman karşı çıkışlarda bulunuyor; ancak Ataç’ın bilinen keskin, çatık kaşlı tabiatı değil de cana yakın, sokulgan, uysal yanı öne çıkıyor.

55.jpg

MASALLARIN ÜTOPYAYLA ORGANİK BAĞINA BİR BAKIŞ

Çevirmen, tarihçi ve yazar Sadık Usta’nın kaleme aldığı ‘Ütopya ve Masal Bilim-Binbir Gece Masalları’ kitabı Epsilon Yayınevi etiketiyle raflarda. Usta yeni kitabında, anlatıldığı günden beri etkileyici tonunu yitirmeyen, dünya çapında pek çok büyük yazara ilham olan Binbir Gece Masalları’nın ütopyayla olan organik bağını inceliyor. Kitapta çevirdiği sekiz örnek masala yer veren yazar, ninelerimizden, dedelerimizden dinlediğimiz kadim masalların nasıl ve hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını, tarihsel-toplumsal işlevleri etrafında ele alıyor.

53.jpg

MUHAFAZAKÂRLIK TÜRK ROMANLARINA NASIL YANSIDI

Erdem Dönmez’in 19. yüzyıl Türk romanında muhafazakârlığı masaya yatırdığı ‘Arzu ve Tereddüt’ edebiyat araştırması Ötüken Neşriyat tarafından basıldı. Türk edebiyatına 19. yüzyılın son çeyreğinde dâhil olan Türk romanının doğuş ve gelişimini tartışan kitapta muhafazakârlığın 19. yüzyıl Türk romanının içeriğine, teknik özelliklerine ve kurgu kişilerine nasıl yansıdığı araştırılıyor. Modernleşmeye yönelik endişelerin ve alternatiflerin romanın gelişimini nasıl etki Salediği tür merkezli tartışılırken, bu çerçevede yaygın kanaatlerin aksine Türk romanının doğuş ve gelişimi Türk modernleşmesinin geçirdiği safhalarla ilişkilendiriliyor. Modernleşme faaliyetlerinin devamlılık endişesinden kaynaklandığı düşüncesiyle 19. yüzyıl romanının kendi iç dinamikleriyle okunmasının gerekliliği vurgulanıyor.

52.jpg


04/09/2022 02:06
https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları