Sezai Karakoç'tan Kemal Tahir'e yeni çıkanlar

Türk edebiyatına damgasını vuran Kemal Tahir'i anlatan 'Bir Aydın Üç Dönem'den, Sezai Karakoç okurlarına ışık tutacak 'Sabah Yıldızı'na, yayın dünyasında geçtiğimiz günlerde okurlara sunulan ve öne çıkan kitaplar...

Sezai Karakoç'tan Kemal Tahir'e yeni çıkanlar
21 Şubat 2021 - 11:40 - Güncelleme: 21 Şubat 2021 - 11:48

SALİHA SULTAN | KARAR

Vefatının 45'inci yıl dönümünde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'Kemal Tahir: Bir Aydın Üç Dönem' sempozyumundaki tebliğler Zeytinburnu Kültür Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.

Kitabı yayıma hazırlayan Asım Öz, sempozyumdan kitaba giden süreci şu sözlerle anlatıyor:

"Şair bir sosyolog olarak Kemal Tahir'in sanatını, tarih felsefesini ve fikir hayatını anlamak ve bugüne etkilerini takip etmek niyetiyle düzenlediğimiz bir sempozyum bizi bu esere kadar getirdi. Kemal Tahir'in ciddiyetle ve iyimserlikle ele aldığı konular ve temalar kendi dönemine münhasır kalmamış, günümüze de intikal etmiştir. Biz de bu eserle birlikte, bu kıymetli fikirleri gelecek nesillere aktarmayı amaçladık."

YAZARIN GÜNÜMÜZE ETKİSİNE DE YER VERİLDİ

Kitapta, sempozyuma katılan birbirinden kıymetli yazar, şair ve akademisyenlerin; Kemal Tahir hakkındaki görüş, fikir ve tebliğleri de yer alıyor. Kemal Tahir kitabı yazarın İstanbul'da başlayan hayat serüvenini, eğitim hayatını, Babıali ile münasebetini, hapishane yıllarını, romanlarını, tarih ve toplum tartışmalarındaki put kırıcı rolünü, sinema ilgisini, eleştirilerini, dönüşümlerini ve etkilerini aydınlatan kitap, yazarın günümüz dünyasıyla olan ilişkisini de ortaya koyuyor.

Kitap, bu sayede hem Kemal Tahir'in romanlarını ve diğer eserlerini ilk kez okuyacaklar hem de yeniden değerlendirmek isteyenler için ayrıntılı bir yol haritasına dönüşüyor.

03.jpg
1910'da dünyaya gelip 1973'te gözlerini hayata yuman Kemal Tahir altmış 3 yıllık yaşamında Türk edebiyatına damga vurdu.

HAFTANIN KİTAPLARI ŞÖYLE: 

Karakoç'un dünyasından doğan 'Sabah Yıldızı'

Büyüyenay Yayınları’nın kurucusu Mustafa Kirenci'nin Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Sezai Karakoç ve 'Diriliş' hareketine dair yürüttüğü 30 yıllık çalışması 'Sabah Yıldızı' adıyla kitaplaştı. Karakoç'un kronolojik yaşam öyküsünden, düşünce dünyasına eşlik eden araçlara, hakkında yazılan metinlere, kitaplara, gazete yazılarına kadar oldukça geniş bir yelpazede yer veren eser, birden fazla kuşağı etkileyen bir yazar olan Karakoç hakkında titizlikle hazırlanmış bir kaynak olarak kitaplıklarda yerini alacak.  

04.jpg

688 Sayfa-52 TL

Aşk her şeyi bozar mı?

2011 yılında hayata veda eden yazar Ali Teoman'ın daha önce Sel Yayıncılık tarafından basılan 'Aşk Yaşama Çok Uçuk' öykü kitabı, yayıncısı Yapı Kredi Yayınları tarafından yeniden basıldı. Yazarın ‘aşk her şeyi bozar’ ilkesinden hareketle, aşk konusuna odaklanan öykülerinden oluşan kitapta, farklı bir teknikle yazılmış dokuz öykü, konuları bakımından benzerlik gösteren üçerli üç grup olarak okurla buluşuyor. Kitapta yer alan son öykü grubu 'Yitik Bir Yazar İçin Pentimento' ise bir anlamda yazarın bütün öykülerini birleştiriyor. Kitap, yazarın Almanca kaleme aldığı 'Babil Sohbetleri' metniyle sona eriyor.

10.jpg
160 Sayfa-15 TL

İnsanda sevgi arayan bir tilki hikâyesi

Yüzyılın en iyi öykücüleri arasında sayılan, Man Booker Ödüllü George Saunders'ın insanın içinde yaşadığı dünyaya yabancılaşma eğilimini irdeleyen ezber bozan novellası 'Tilki 8', daha önce 'Arafta' eserini yayımlayan Delidolu etiketi ve Niran Elçi çevirisiyle raflardaki yerini aldı. Chelsea Cardinal'ın zarif desenleriyle resimlenmiş kitapta modern toplumların insan-doğa ilişkisi bağlamında gündemden hiç düşürmedikleri çevre sorunları ve hayvan hakları gibi önemli meseleleri bir tilkinin gözünden hicveden yazar; rant uğruna talan edilen doğal alanların ekosistem üzerinde yarattığı tahribata da dikkat çekiyor.

06.jpg
64 Sayfa-32 TL

Sharlock Holmes yeniden İstanbul'da

Polisiye yazarı Gökhan Tosun, dünyanın en ünlü dedektifi Sherlock Holmes maceralarına devam ediyor. ‘İstanbul’dan Gelmeyen Mektup’tan sonra serinin ikinci kitabı 'İstanbul’da Akşam Yemeği' Mylos Kitap tarafından yayımlandı. Tosun bu kez 1936 yılında Holmes’ü tekrar İstanbul’a getiriyor; hem de kadınlarla pek ilişkisi olmayan dedektifin etkilendiği tek kadın olan Irene Adler ile beraber. İlginç kurgusu ve Holmes’ün vefakâr arkadaşı Doktor Watson’la ilişkilerinin renkliliği, kitabı polisiyeseverler için oldukça cazip kılıyor.  

05.jpg
184 Sayfa-20 TL

Kalemleri kırılsa da yazmaya devam eden kadınlar

Murat Koç'un biyografik romanı 'Kırık Kalemli Kadınları', 19'ncu yüzyılın başlarında toplumsal değişim ve dönüşüm sürecine imza atan Nigâr Hanım, Makbule Leman, Fatma Aliye, Emine Semiye gibi öncü kadınlara odaklanıyor. Kadın hareketinin ilk kıpırtılarının yaşandığı yıllarda bu isimlerin İstanbul’daki renkli hayatlarını, verdikleri mücadeleleri anlatan roman, belgeler ışığında kurgusal bir bakışla ilerliyor.

11.jpg
416 Sayfa-25 TL


Kaynak:https://www.karar.com/sezai-karakoctan-kemal-tahire-yeni-cikanlar-1606386


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum