Semerkant'taki Türkoloji Enstitüsü, 100 yıl sonra tekrar açıldı

Sovyetlerin kapattığı Semerkant'taki Türkoloji Enstitüsü, 100 yıl sonra TİKA tarafından hayata geçirildi

Semerkant'taki Türkoloji Enstitüsü, 100 yıl sonra tekrar açıldı
28 Nisan 2022 - 17:03

Semerkant’ta ilk olarak 1922 yılında açılan, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından 1930 yılında faaliyetleri durdurulan ve 1950’li yıllarda da tamamen kapatılan Türkoloji Enstitüsü 100 yıl sonra tekrar hayata geçti. Özbekistan’da TİKA desteğiyle kurulan Semerkant Devlet Üniversitesine bağlı Türkoloji Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarı, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in katılımıyla açıldı. Türkoloji Enstitüsünde, Türk dünyası adına önemli çalışmaların yapılacağı vurgulandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğiyle kurulan Özbekistan Semerkant Devlet Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarının açılışı, 23 Nisan 2022 tarihinde TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ile üniversite ve vilayet yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Enstitünün açılış töreninde Semerkant Başkonsolosu Salih Caner, Semerkant Vali Yardımcısı Hurşid Açilov, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Cemalettin Tünet ve öğretim görevlileri ile öğrenciler yer aldı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, buradaki açılış konuşmasında TİKA’nın Balkanlardaki faaliyetlerine işaret ederek, Balkan coğrafyasındaki Türkçe konuşan akraba topluluklarından selam getirdiğini belirtti.

Türkoloji geleneklerine sahip üniversitenin Türk tarihinin, Türk dünyası fikir insanlarının, Türkoloji çalışmalarının yapılmasının önemini vurgulayan Çevik, bu hizmetin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Mahmut Çevik, Türk dili, tarihi, edebiyatı, her türlü mirası, kısacası Türkoloji ilminin; yeni kuşaklar için yürütülecek faaliyetlerine ilişkin şair Ali Şir Nevai’nin izinde yeni büyük şahsiyetlerin yetişmesine vesile olmasını diledi.

TÜRKOLOJİ ENSTİTÜSÜNÜN AÇILIŞI, TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN BAĞIMSIZLIĞI 23 NİSAN’DA

Çevik, Semerkant’ta 100 yıl önce temelleri atılan Türkoloji faaliyetlerinin yeniden başlatılmasının, Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığının sembolü 23 Nisan’a denk gelmesinin anlamlı olduğunu vurguladı.

Semerkant’taki Türkoloji Enstitüsü ilk olarak 1922 yılında açılmış, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından 1930 yılında faaliyetleri durdurulmuş ve 1950’li yıllarda da tamamen kapatılmıştı.

JULİBOY ELTAZAROV: TÜRKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TİKA SAYESİNDE KURULDU

İpek Yolu Turizm ve Kültürel Miras Uluslararası Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Juliboy Eltazarov da Türkiye-Özbekistan arasında eğitim işbirliğinin geliştiğini dile getirdi. Eltazarov, açılışı yapılan enstitünün ihtiyaçlarının giderilmesi için çaba gösterileceğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul, Ankara ve Marmara Üniversiteleriyle işbirliğinde TİKA’nın mali ve teknik destek sağladığını kaydeden Eltazarov, TİKA’ya teşekkür etti.
Kaynak:https://qha.com.tr/haberler/egitim/sovyetlerin-kapattigi-semerkant-taki-turkoloji-enstitusu-100-yil-sonra-tika-tarafindan-hayata-gecirildi/400539/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum