Salihi, Levi Katliamı'nın 97. yıl dönümü için bir mesaj yayımladı

Salihi, Levi Katliamı'nın 97. yıl dönümü için bir mesaj yayımladı
05 Mayıs 2021 - 16:34

Irak Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komisyonu başkanı Erşat Salihi, Kerkük Levi katliamının yıl dönümü ile ilgili bir mesaj yayımladı. Salihi, soykırımın tanınması için Birleşmiş Milletlere resmi başvuruda bulunacaklarını duyurdu.

Irak Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komisyonu başkanı Erşat Salihi, bugün Kerkük Levi katliamının 97. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Salihi, mesajında Türkmenlere yapılan soykırımın tanınması için Birleşmiş Milletlere resmi başvuru yapacaklarını aktardı.

Salihi sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, “Bugün 4 Mayıs 1924’te Ermenilerin Kerkük’te Türkmenlere karşı işlediği bir soykırımın yıl dönümü. Kerkük Levi Katliamı, uydurma bir yalan değil, gün gibi apaçık ortada olan bir gerçektir. Bu katliamın tanınması uğruna Birleşmiş Milletlere resmi bir yazıda bulunacağız.” ifadelerini kullandı.

1924, LEVİ BASKINI

Irak o yıllarda İngiltere’nin himayesi altındaydı. İngiliz ordusunun emrinde bulunan ve Levi denilen birliklere bağlı birkaç Asuri askerin 4 Mayıs 1924 günü Kerkük çarşısında alışveriş yaptıkları sırada çıkan bir tartışma kavgaya dönüştü. Olayı haber alan Asuri birlikleri kışlalarından ayrılarak Kerkük Kalesi’ne çıktılar ve şehre ateş açarak yüzden fazla Türk’ü öldürdüler. Asuri askerlerin katliamı devam ettirmelerine İngiliz birlikleri engel oldu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ozan Barış Erim
04 Mayıs 2021, 21:37

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum