SALİHA SULTAN: Yok öyle maskesiz 'Saraydan Kız Kaçırma'

İstanbul Opera Festivali 1-11 Temmuz tarihleri arasında 12’nci kez sanatseverlerle buluşacak. İstanbul Arkelooji Müzeleri bahçesinde gerçekleşecek festivalin artık bir klasiği olan 'Saraydan Kız Kaçırma' operasının sahneleneceğini belirten İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan "Oyunun rejisörlüğünü Caner Akın üstlendi ve oyunu İspanya’da salgının olduğu döneme taşıdı. Kovid salgınına göndermeler bulunan oyunda maskeler kullanılacak, ara ara kolonya, sprey şakaları yapılacak" dedi.

SALİHA SULTAN: Yok öyle maskesiz 'Saraydan Kız Kaçırma'
01 Temmuz 2021 - 19:51

12. Uluslararası İstanbul Opera Festivali 1-11 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün (DOP) hayata geçirdiği festival bu yıl İstanbul Arkelooji Müzeleri bahçesinde üç büyük etkinlikle yerli ve yabancı sanatseverlerle buluşacak. Festival, 1 Temmuz’da saat 19.00’da ‘Gala Konser’ ile açılacak. Açılış konserinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası (İDOP) eşliğinde DOP’a bağlı 15 solist aynı anda sahnede olacak. Wagner, Mozart, Rossini, Gounod, C. Saint-Saëns, Messenet, Bizet, Verdi, Puccini gibi bestecilerin eserlerinin seslendirileceği açılış konserinde orkestrayı şef Can Okan yönetecek. ‘Gala Konser’, 3 Temmuz Cumartesi akşamı bir kez daha tekrarlanacak.

OPERA SALONU ‘KOLONYA’ KOKACAK

Festival hakkında KARAR’a bilgi veren İDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, öncelikli olarak biletlerin şimdiden tükenme noktasına geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Geçen yıl da biz salgına rağmen festivali gerçekleştirdik seyircimizi bırakmadık, onlar da bizi bırakmadı. Fakat daha ağır, Kovid’in etkisinin yoğun hissedildiği bir dönemdi. Bu yılki festivalimizin biletleri hemen tükendi, bu da bize seyircinin sanatı ne kadar özlediği mesajını veriyor.” Arıkan, operaların aryalarından oluşan ‘Gala Konseri’ için heyecanlı olduklarını belirterek, “Bu konserin özelliği bu yıl Türkiye’nin her yanında bulunan, uluslararası seviyede solistlerimizi çağırdık konsere. Bu konserin şefliğini de geleceğin dünya çapında isimlerinden biri olacağına inandığım Can Okay yapacak. Barok konserimizde ise festivale farklı bir renk vermesi açısından sadece klasik ve romantik dönem değil, aynı zamanda barok döneme de gitmiş olacağız."

suat.jpgİstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan

Festivalin bir diğer sürprizinin ise etkinlikte artık bir klasik haline gelen Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operası olduğunu belirten Arıkan, şu bilgileri verdi: "Oyunun rejisörlüğünü Caner Akın üstlendi ve oyunu İspanya’da salgının olduğu döneme taşıdı. Kovid salgınına göndermeler bulunan oyunda maskeler kullanılacak, ara ara kolonya, sprey şakaları yapılacak."

"Zor günler yaşadık" diyen Arıkan, “Umarım daha sağlıklı günlerde daha yoğun programlarla devam eden festivallerde yeniden buluşuruz” temennisinde bulundu. Festivalin ‘Barok Konseri’ 4 Temmuz akşamı gerçekleşecek. Orkestra şefi Paolo Villa yönetimindeki konserde İDOB Orkestrası’yla birlikte solistler soprano Otilia İpek, mezzosoprano Elif Tuğba Tekışık, kontrtenor Kaan Buldular, bariton Kevork Tavityan, bas Suat Arıkan sahneye çıkacak. Konserde renkli keman soloları ile Oleksandr Samoylenko ve bir antik barok çalgı olan ‘Lavta’ soloları ile Hande Cangökçe sahne alacak.

KOREOGRAFİYİ TAN SAĞTÜRK ÜSTLENDİ

Festivalde 8-10-11 Temmuz’da artık klasikleşen bir festival etkinliği olan Wolfgang Amadeus Mozart’ın üç perdelik ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operası ile kapanacak. Caner Akın’ın sahneye koyduğu klasik eser, aslına sadık kalınarak, aylardır dünya gündemini oluşturan salgına da göndermelerin yapıldığı farklı bir reji anlayışı ile seyirci karşısında olacak. Operada Erdem Erdoğan, Ufuk Toker, Tuncay Kurtoğlu, Umut Tingür, Ceren Aydın, Hale Soner Kekeç, Işılay Meriç Karataş, Nazlı Deniz Süren, Evren Işık Yasemin, Serkan Bodur, Berk Dalkılıç, Onur Turan, Caner Akın ve Adahan Cabar ‘ın solist olacağı operaya şef Murat Cem Orhan yönetimindeki İDAP Orkestrası ve şef Volkan Akkoç yönetimindeki İDOP Korosu eşlik edecek. Operanın koreografisini ise balet Tan Sağtürk üstlendi.

https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri
30/06/2021 02:31


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum