SALİHA SULTAN: Meclis'i kuşatan sanat ruhu şimdi İstanbul'da

Türkiye’nin ilk seramik sanatçısı Füreya Koral’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne özel yaptığı 16 adet seramik sehpanın da yer aldığı eserleri İstanbul’da sergileniyor. Sergide Atatürk’ün Cumhuriyet’in kurulmasına iki ay kala henüz 13 yaşında olan Koral’ın hatıra defterine Osmanlı Türkçesiyle yazdığı “Füreya Hanım, millete ifa edeceğin vazife mühimdir” notu da ziyaretçilerle buluşuyor. 13 Şubat’a kadar görülecek sergide, sanatçının ‘Allah’ yazılı seramik panosu ise ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

SALİHA SULTAN: Meclis'i kuşatan sanat ruhu şimdi İstanbul'da
15 Şubat 2022 - 16:53 - Güncelleme: 15 Şubat 2022 - 20:28

Türkiye’nin ilk seramik sanatçısı Füreya Koral’ın 1960’larda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) için özel olarak tasarladığı eserleri İstanbul’da sergileniyor. Sergi, İstanbul Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

fureya-3.jpg

Sergide, sanatçının 1960-1969 yıllarında TBMM için yaptığı ve yıllarca milletvekillerinin, ziyaretçilerin üzerinde çay içtiği, sohbet ettiği kulislerde ve odalarda kullanılan 16 adet seramik sehpa öne çıkıyor. İlk olarak geçen yıl Ankara’da TBMM tarafından ‘Seramik Pano Koleksiyonu’ adıyla Meclis’in Şeref Solonu’nda sergilenen bu eserler, Dolmabahçe’deki yeni sergide sanatçının farklı çalışmalarıyla bir arada yer aldı.

‘ANADOLU MOTİFLERİNİ MODERN FORMLARLA BULUŞTURDU’: Dün gerçekleşen sergi açılışına sanat ve siyaset dünyasının ilgisi büyük oldu. Serginin açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, öncelikle bir asırı geride bırakan Meclis’in kurtarıcı, kurucu ve gazi sıfatları yanına sanatsever sıfatının da gönül rahatlığıyla eklenebileceği görüşünü dile getirdi.

fureya.jpg

Meclis’in 1950’li yıllarda bir sanat yarışmasıyla sanatçıların geleneksel sanatlardan aldıkları ilhamla eser üretmesini sağladığını hatırlatan Şentop “Bugün sergisinde buluştuğumuz Füreya Koral da Meclis tarafından 1950’li yıllarda Konya’ya görevli olarak gönderilen sanatçılarımızdan biri” dedi. “Koral’ın ilhamını Anadolu’dan aldığı geleneksel çini sanatını, günümüz modern sanatıyla da harmanladığı bu sergide, sanatseverlerle bir arada bulunmak çok güzel bir duygu” diyen Şentop, Koral’ın sergide yer alan eserlerine yönelik şu görüşlerini aktardı: “Koral ‘Seramik Sehpalar Koleksiyonu’nda; Anadolu motiflerini ve geleneksel el sanatı unsurlarını yeni ve modern bir bakışla, kendi duygu dünyasıyla yeni bir formla yansıtmıştır. Bu çalışmalarda, çağdaş bir sanat anlayışıyla yalın, herhangi bir figür içermeyen içselleşmiş soyut formlar kullanmıştır. Geleneksel sanatların formlarını eserlerinde kullanırken seramik sanatının duayenlerini de yetiştirmiş, adını sanat tarihimize yazdırmıştır. Bugün tartışmasız olarak çağdaş seramik sanatımızın en önemli temsilcilerinden olmuştur.”

Şentop, sözlerini şöyle tamamladı: “Milli değerimiz, seramik sanatının duayeni Füreya Koral gibi bir sanatçıya sahip olmaktan gurur duyuyoruz. Sanatın güzelleştiren ve birleştiren etkisinde bizleri buluşturan, Füreya Koral Sergisi’ne emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” Sergi, 13 Şubat’a kadar ücretsiz görülebilecek.

fureya-2.jpg

‘VAZİFEN BÜYÜK, ONA GÖRE HAZIRLAN’

Sergiyi ziyaret edenler, birinci bölümde siyah beyaz fotoğraflar eşliğinde Füreya Koral’ın yaşamı hakkında bilgi sahibi oluyor. Ana ekseni sanatçının TBMM için ürettiği seramik sehpalar olan sergide, Atatürk’ün sanatçı Koral’ın hatıra defterine yazdığı notu görmek de mümkün. Atatürk, harf devriminden önce, 1923 yılında Osmanlı Türkçesi ile kaleme aldığı notta o tarihte henüz 13 yaşında olan sanatçıya “Füreya Hanım, millete ifa edeceğin vazife mühimdir. Bunu bir an hatırından çıkarma. Ona göre çalış, hazırlan” ifadelerini kullanıyor.

fureya-1.jpg

Sergide ayrıca Padişah II. Abdülhamit’in sadrazamı olan, Yıldız Porselen Fabrikası’nın kuruluş çalışmalarını yürüten ve aynı zamanda Koral’ın amcası olan Cevat Paşa’nın bizzat yaptığı ‘emaye kapak’ eserini de görmek mümkün. Yine Padişah II. Abdülhamit’in bizzat paşalarından olan Şakir Paşa’nın kızı Hakkiye Hanım yani Koral’ın annesi için yaptığı ahşap beşik de sergide görülebilecek eserler arasında. Sergide dikkati çeken diğer bir bölüm de, TBMM Sanat Atölyesi’nin Koral’ın çizgilerinden hareketle ürettiği kahve fincanları, kalemlikler, fularlar, kravatlar, mendiller ve eşarpların yer aldığı bölüm. Bu bölüm, sanatçının eşsiz motiflerini farklı alanlarda çoğalttığı gibi, yaşarken yaptığı konuşmalarda çalışmalarını her evde görmek istediğini özellikle vurgulayan sanatçının düşüncesine hizmet ediyor.



KAYNAK: KARAR GAZETESİ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum