Saliha SULTAN: Kovid'den kaçan distopyanın yolunu tuttu

Amazon Türkiye, 2020’de en çok sipariş edilen kitapları sıraladı. Liste, kitap kurtlarının salgında en çok edebiyat ve distopik kurguya yöneldiğini ortaya koydu. Zirvede Victor Hugo’nun ‘Bir İdam Mahkûmunun Son Günü’ yer alırken, onu George Orwell’in ‘Hayvan Çiftliği’, Franz Kafka’nın ‘Dönüşüm’ü izledi. En’lerdeki tek Türk yazar ise ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır?’ kitabıyla İlber Ortaylı.

Saliha SULTAN: Kovid'den kaçan distopyanın yolunu tuttu
19 Şubat 2021 - 19:37 - Güncelleme: 19 Şubat 2021 - 21:02

Bir kitap sitesinin ‘Dünya edebiyatına damga vuran yazarlar’ reklamı sosyal medyada alay konusu oldu. Reklamda Dostoyevski, Sabahattin Ali ve Stefan Zweig’la birlikte Dr. Gülseren Buğdaycıoğlu ve Hatice Kübra Tongar’ın fotoğraflarının kullanılması tepki topladı. Tarihçi yazar Reha Çamuroğlu “Beş sene sonra beyin ameliyatlarını mahalle kasaplarına yaptırırız” sözleriyle, yazar Handan Acar Yıldız “Dünya saçmalık tarihine geçsin” ifadeleriyle reklama tepki gösterdi. 

Hızla gelişen interaktif iletişim süreçleri yayın dünyasının da internet reklamcılığına olan ilgisini artırdı. Kullanıcılar, birçok internet sitesinde yayınevlerinin ya da internet üzerinden kitap satışı yapan şirketlerin reklamlarıyla karşı karşıya geliyor.

Sürprizli ve şaşırtıcı yöntemlerin kullanıldığı bu postmodern reklam türü, hatırda kalıcı farklı bir deneyim yaratmak amacıyla tasarlanan görselleriyle ürün tanıtmanın yanı sıra imaj güçlendirme ya da algı oluşturma amacıyla da kullanılabiliyor.

‘kitapsec.com’ adlı bir internet kitap satışı sitesinin bir gazetenin internet sayfasına verdiği tanıtım reklamı ise bu reklam türünün ne kadar denetimsiz ve güvensiz olabileceğini gözler önüne serdi. Betül Yeşil Çelik adlı bir Twitter kullanıcısının “Haber okurken karşıma çıkan Kitapsec.com’un reklam görseli” ifadesiyle paylaştığı reklam görseli bu kadar da olmaz dedirtti.

yazar.jpg

Reklam görselimde sol başta Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, ortada Sabahattin Ali, sağ başta ise Stefan Zweig yer alıyor. Sabahattin Ali’nin sağ tarafına yerleştirilen isim Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, soldaki ise Hatice Kübra Tongar.

Çelik’in paylaştığı ve üzerinde ‘Dünya edebiyatına damga vuran yazarlar’ yazılı reklam görseli, sol başta Rus roman yazarı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, ortada Sabahattin Ali, sağ başta ise Stefan Zweig yer almasıyla dikkati çekti.

Bu üç yazarın siyah beyaz fotolarının bulunduğu görselde tepki çeken renkli fotoğraflarlar ise psikolojik türde kitaplarıyla bilinen Dr. Gülseren Budayıcıoğlu ve Hatice Kübra Tongar’a ait. Dr. Buğdaycıoğlu, şu an TRT’de yayınlanan ‘Masumlar Apartmanı’ ve ‘Kırmızı Oda’ dizilerinin uyarlandığı ‘Madalyonun İçi’ romanının yazarı olarak tanınıyor. Hatırlanacağı gibi, Buğdaycıoğlu diziler yayınlanmaya başlandığında hastalarının hikayelerini ifşa ettiği gerekçesiyle eleştirilerin odağında yer almıştı. Tongar ise, anne ve çocuk iletişimi üzerine yazdığı kitaplarıyla biliniyor. 

‘BU GÖRSEL DÜNYA SAÇMALIK TARİHİNE GEÇSİN’ 

Görselin sosyal medyaya yansımasının ardından birçok isim, ‘Dünya edebiyatına damga vuran yazarlar’ iddiasıyla bu beş yazarın aynı karede bir araya getirilme cesareti gösterilmesi karşısında yaşadığı şaşkınlığı dile getirdi. Tarihçi kimliğinin yanı sıra romancılığıyla da tanınan yazar Reha Çamuroğlu görseli alıntılayarak “Bu hızla gidersek bir beş sene sonra beyin ameliyatlarını mahalle kasaplarına yaptırırız” eleştirisini yaptı.

Hikaye yazarı Handan Acar Yıldız “Dünya saçmalık tarihine geçsin bu görsel” yorumu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden nöroloji profesörü Özlem Kayım Yıldız “Dünya edebiyatı: Beni bu menşından çıkarın” yorumlarıyla tepki verdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı da ‘Acaba dünya edebiyatı bu konuda ne düşünüyor?”, “Şeyma Subaşı nerede hani?” ifadelerini kullandı.

Bir kullanıcının yaptığı “En sağdaki ve en soldaki adamları tanıyamadım” ironisi ise, görselin tuhaflığını gözler önüne serdi. Tepkilerde öne çıkan ortak soru ise, Dr. Buğdaycıoğlu ve Tongar’ın kendileri hakkında oluşturulmaya çalışılan ‘dünya edebiyatına damga vuran yazarlar’ algısından haberdar olup olmadıkları sorusu oldu.

https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum