SALİHA SULTAN: Kartal Tibet'in hayat verdiği 'Tarkan' hakkında her şey

Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan karakterinden sinemaya uyarlanan, Kartal Tibet’in başarılı oyunculuğu ve “Atıl Kurt!” repliği ile hafızalara kazınan kült film serisi Tarkan hakkında her şeyi KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN: Kartal Tibet'in hayat verdiği 'Tarkan' hakkında her şey
03 Temmuz 2021 - 11:00

Türk sinemasında ‘Karaoğlan’ ve ‘Tarkan’ gibi ikonik kahramanlara hayat veren, Yeşilçam’ın ‘Hıçkırık’, ‘Çalıkuşu’, ‘Senede Bir Gün’ gibi onlarca filminde rol alan Kartal Tibet’in vefatı bütün Türkiye’yi üzüntüye boğdu.

81 yaşında hayata veda eden Tibet, sinemaya Suat Yalaz tarafından yaratılan ‘Karaoğlan’ çizgi romanının sinema uyarlaması ile adım atmıştı.

Kartal Tibet, ‘Karaoğlan’daki bu rolüyle gönüllere girse de Türk sinemasında özellikle 'Tarkan' filmindeki başarılı oyunculuğu ile öne çıktı.

Daha önce Tanju Korel’in de aralarında yer aldığı 3 farklı oyuncu tarafından canlandırılan ‘Tarkan’ karakteri 1969’da Kartal Tibet tarafından canlandırıldığında kısa sürede izleyicide sanatçı özdeşleşti, yayınlandığı yıllarda Türkiye’de birçok çocuğa ‘Tarkan’ ismi verilmesine neden oldu.

4-003.jpg

İşte Kartal Tibet’in ‘Atıl Kurt!’ repliği dillere pelesenk olan, “Ulusum, ulusların en büyüğüdür. Türk oğlu Türk’üm ben. Yüce Başbuğumuz Attila’nın savaşçısıyım, ismim Tarkan’dır!” dediği, bozkurduyla, atıyla, kılıcıyla düşmanla mücadele ettiği, bir değil sayısız nesillere Türklük bilincini de aşılayan Tarkan filmleri…

1- TARKAN 1969

Sezgin Burak tarafından 1967’de yaratılan kurgusal Hun savaşçısı ve aynı isimli çizgi roman serisinden sinemaya uyarlanan ‘Tarkan’ filminde ilk kez 1969’da rol alan Kartal Tibet’in filmde seslendirdiği 'Atıl Kurt!’ repliği o günden bugüne dillere pelesenk oldu. Ertem Eğilmez’in yönettiği film, Kartal Tibet’in başarılı oyunculuğu ile büyük bir izleyici kitlesi yakaladı, ardından Türk sinemasında unutulmayacak bir seriye dönüştü.

5.jpg

2- TARKAN: GÜMÜŞ EYER 1970

Tarkan serisinin Kartal Tibet’li ikinci filmi 1970’te çekildi. Filmi, senaryosunu Sezgin Burak ile birlikte yazan Mehmet Aslan yönetti. Kartal Tibet'e ise bu kez başrolde ünlü yönetmen Halit Refiğ'in İsveçli eşi Eva Bender eşlik etti.

7.jpg

3- TARKAN: VİKİNG KANI 1971

Nahit Ataman ile Teoman Tümer ve Ertem Eğilmez ortaklığıyla çekilen 1971 yapımı üçüncü filmin senaryosuna Sadık Şendil, yönetmenliğine Mehmet Aslan imza attı. Kartal Tibet'e başrolde Bilal İnci ile Eva Bender eşlik etti. Serinin gördüğü ilgi ile prodüksiyonu da genişleyen film dev ahtapot sahnesi ile hafızalara kazındı.

6.jpg

4- TARKAN: ALTIN MADALYON 1972

Dördüncü filmin senaryosuna yine Sadık Şendil, yönetmenliğine ise Mehmet Aslan imza attı. Ertem Eğilmez'in yapımcısı olduğu bu filmde Kartal Tibet ve Eva Bender'li oyuncu kadrosuna Yeşilçam’ın Hababam Sınıfı’nın meşhur oyuncuları Zeki Alasya ile Halit Akçatepe de dahil oldu.

s1.jpg

5- TARKAN GÜÇLÜ KAHRAMAN 1973

Kartal Tibet’in rol aldığı son serinin beşinci ve son filmi 1973’te çekildi. Nahit Ataman'ın yapımcısı olduğu bu filmi Mehmet Aslan artık sadece yönetmedi, senaryosunu da kaleme aldı. Filmde Kartal Tibet'e Hakkı Koşar, Halit Akçatepe, Reha Yurdakul gibi oyuncular eşlik ederken, serinin 'Bozkırlar Şahini Tark - Han'da başrolü canlandıran Tanju Korel'in eşi Hülya Darcan da filmde rol aldı.

2-001.jpg

PEKİ O ‘ATILAN KURT’ KİMDİ?

Kartal Tibet’in Tarkan serisi boyunca ‘Atıl Kurt!’ dediği, dillere pelesenk olan bu replikteki ‘Kurt’, serinin ilk filminde Con adlı bir kurt köpeği tarafından canlandırıldı. Con'un ölmesi sonucu serinin diğer 3 filminde Can Kurt adlı bir başka köpek yer aldı.

HAYRİ ESEN’İ ANMADAN GEÇMEYELİM

Tarkan filmlerinden bahsederken Kartal Tibet’in başarılı oyunculuğu kadar, oyuncuya ses veren, Türk sinemasının en ünlü sesi Hayri Esen’den bahsetmemek olmaz. Türk sinemasında jönlerin genellikle kendi sesleri yerine dublajla rol aldığı yıllarda, Hayri Esen aynı zamanda bir sinema oyuncusuydu. Oyuncu Itır Esen’in babası da olan Hayri Esen, Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, İzzet Günay, Ediz Hun, Kartal Tibet gibi birçok sanatçıya verdiği sesle sinemaseverlerin hafızasına kazınmış bir isim…

02/07/2021 11:01
https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum