Sabiha Bengütaş 1904 (İstanbul) – 2 Ekim 1992 (Ankara)

Sabiha Bengütaş 1904 (İstanbul) – 2 Ekim 1992 (Ankara)
24 Mart 2021 - 12:42

Sabiha Bengütaş
1904 (İstanbul) – 2 Ekim 1992 (Ankara)


Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın heykeltıraşıdır.
Sabiha Hanım İstanbul’da 1904 senesinde doğdu. İlköğrenimini Eyüp semtinde bulunan Sultan Reşadiye Numune Okulunda tamamladı.
Babasının görevi nedeniyle gittiği Şam’da öğrenimine devam etti. Şam’da bulunan Fransız Katolik Okulunu bitirdikten sonra ailesiyle beraber İstanbul’a geri döndü.
Büyükada’ya yerleşen ve Köprülü Fuat Paşa Mektebini bitirmeden Güzel sanatlar Fakültesine (Sanayi-i Nefise Mektebi) başladı. İlk sene resim eğitimi görmüş olsa da ikinci yılında Heykel bölümüne geçti.
Sanayi-i Nefise Mektebi öğrencileri arasında açılan sınavı birincilikle kazandı ve İtalya Prix De Rome gitme hakkını aldı.
Profesör Luppi atölyesinde öğrenimine devam etti.
İstanbul’un en önemli heykel çalışmalarından olan Taksim Cumhuriyet Anıtı yapan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica asistanı olarak İtalya’da on sekiz kalarak çalışmanın tamamlanmasına yardımcı oldu.
31 Temmuz 1925 senesinde açılan Galatasaray sergilerinde, Türkiye’nin ikinci kadın Heykeltraşı Melek Ahmet Hanımla beraber ilk kez katılan kadınlar arasındaydı. Sergiye üç eserle katılmış, ertesi sene açılan aynı sergide ise üç önemli şahsiyetin büstleriyle iştirak etmişti.
 1938 senesinde Atatürk ve İnönü adına açılan yarışmada birinci olarak İtalya’da heykelleri tamamladı.
Abdülhak Hamit Tarhan’ın torunu olan Şakir Emin Bengütaş Diplomatlık görevi nedeniyle uzun yıllar yurtdışında yaşayan Sabiha Hanım, son yerleşkesi olan Ankara’da 1992 senesinde vefat etti.

https://www.bilgipedia.com.tr/category/isik-sacan-kadinlar/


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum