S. Sami İlker Armağanı Kitabı "Sunuş" yazısı

"Süleyman Sami İlker Armağanı" kitabı editör kurulundan Doç. Dr. Ferhat Karabulut'un kitaba yazdığı "Sunuş" yazısı.

S. Sami İlker Armağanı Kitabı "Sunuş" yazısı
13 Ocak 2023 - 14:46 - Güncelleme: 13 Ocak 2023 - 15:04
"S. Sami İlker Armağanı Kitabı"
"Sunuş" yazısı

1956 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde dünyaya gelen Prof. Dr. Süleyman Sami İlker; iş disiplini ve çalışkanlığı ile Tıp camiasında mümtaz bir yere sahip olmuştur.  Hocamız; Türk diline, Türk kültürüne ve Türk tarihine olan içten bağlılığı ile de gönülleri fethetmiştir. Alçak gönüllü, yardımsever, iyi niyetli ve her zaman yapıcı bir karaktere sahip olan İlker, geride silinmez bir iz bırakmıştır. Edebiyata ve güzel sanatların hemen her alanına olan ilgisi onun kalemini güçlendirmiş ve düşünce dünyasını alabildiğine genişletmiştir. Geleneklerine kökten bağlı olan S.Sami İlker, insanı eğit ki toplum düzelsin şiarından hareketle yazılar yazmış, konferanslar vermiş ve kitaplar çıkarmıştır. İnsan sağlığının her şeyden önce geldiğini, çevreye ve doğaya sahip çıkmanın insana sahip çıkmak olduğunu her vesile ile dile getiren İlker, sağlıklı beslenme üzerine orta dereceli okullarda, üniversitelerde ve sivil toplum kuruluşlarında konferanslar vermiş bir modern zaman yol başçısıdır. Türk insanına olan inancı, öğrencilerine olan sevgisi ve dostlarına olan vefası onu bir bakıma modern zaman “aksakalı” mertebesine yükseltmiştir dense yerinde olacaktır.
Her insanın bir ömrü vardır, ancak her insan ardında silinmez izler bırakamaz. Bir alimin arkasında bıraktığı tek silinmez iz ise emanet bıraktığı güzel ahlaktır. S. Sami İlker, bilim adamı olmanın yanında, peygamberden miras aldığı güzel ahlakın da temsilcisi olabilmiş bir akademisyendir. O her şeyden önce insan olmayı başarabilmiş bir hocadır. Yetiştirdiği öğrencileri ve biriktirdiği dostları da bunun kanıtıdır. 
İnsanın özüne, “insanın gözünden” ulaşmayı başaran bir akademisyenin, bir hocanın ve bir öncünün yarım asra sığan meslek hayatının taçlandırılması kadar doğal bir şey olmazdı. Bütün bu saiklerden hareketle muhterem eşleri Prof. Dr. Ayşe İlker ile bir armağan kitabı çıkarma projesini başlattık.
S.Sami İlker, iyi bir akademisyen olmanın yanında iyi bir eş ve iyi bir aile babasıdır. Tüm hastalarına adeta bir baba şefkati ile yaklaşmayı başarmış olan S.Sami İlker, dost yazılarından da anlaşıldığı üzere gönüllere fazlası ile dokunabilmiştir. Bu başarıyı modern zamanlarda başarabilen insan sayısı fazla değildir. S. Sami İlker; hekimliğinin yanında, anı yazıları yazan, hastalarını titiz bir elmas işçisi gibi gözlemleyen ve tecrübelerini adeta bir edebiyatçı inceliği ve ustalığı ile kâğıda dökebilen bir usta yazardır. Bu nedenle hazırladığımız armağan kitapta sağlık alanında yazılmış makalelerin yanında dil, edebiyat, kültür ve sanatla ilgili makalelere de yer verdik.
S. Sami İlker, hastalarını sadece birer hasta olarak değil, onları toplumun inşasında birer yapıtaşı olarak da görmüş bir göz hekimi ve bir akademisyendir. Türkiye’de tedavi ettiği hastaya kitap hediye eden, hastası ile hasbıhal eden ve okuma isteği aşılayan başka bir hekim var mıdır bilmiyorum. Hastane odasında muhtemel hastalarına vermek üzere Türk kültürünün ve edebiyat dünyasının seçkin kitaplarını hazır bekleten Prof. Dr. Süleyman Sami İlker için, onun adına hazırlanacak ve belki de kendisinden sonrakilere yıllarca örnek teşkil edecek bir kitap düşünmemek olmazdı. Ömrünü, hastaları tedavi etmek yanında Türk milletinin geleceğine damga vuracak öğrencileri yetiştirmeye adayan S. Sami İlker; bildiğimiz, tanıdığımız ve şahit olduğumuz üzere fazlası ile başarılı olmuştur. Bu nedenle, önce Ankara’da GATA’da ve İzmir Hava Hastanesinde, sonra Manisa’da Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde çalıştığı yıllar boyunca, saydığımız nitelikleri ile damga vurmuş bir bilim ve kültür insanına ölümsüz bir eserle teşekkür etmenin hazzı içindeyiz.
Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan S. Sami İlker hocamız, inanıyoruz ki iş disiplinini ve çalışma azmini hiç kaybetmeden aynı şevkle, aynı çabayla ve aynı samimiyetle hastalarını tedavi etmeye devam edecektir. Hocamızın maddi hastalıklara tedavi uygularken manevi hastalıklara reçeteler yazmayı millȋ bir görev kabul edeceğine inancımız ise tamdır.
S. Sami İlker için hazırladığımız bu armağan kitap üç bölümden oluştu. Çoğu dost, arkadaş ve öğrencilerinin samimiyet ifadesi yazılarından oluşan kitapta, alanında önemli çalışmaları olan akademisyenlerin makaleleri önemli bir yekûn tuttu. Birinci bölümde 30 adet dost yazısı yer aldı. İkinci bölüm Tıp Bilimi ve Türklük Bilimi makalelerinden oluştu. Üçüncü bölümde ise S. Sami İlker’in çocukluğundan başlamak üzere bugüne kadar hayatını özetleyen fotoğraflar yer aldı.
Bu armağan kitaba yazıları ile katkı sunan saygıdeğer yazarlara müteşekkiriz. Onların yazıları olmasaydı elinizde böyle güzel bir kitap olmazdı. Gelen yazılar; editör kurulunda yapılan ön değerlendirmeden sonra hakemlere gönderildi. Yazılar; hakemlerin teklif ve önerileri doğrultusunda editör kurulunda yer alan F.Karabulut, A.İlker, H.Mayalı ve G. Alpay’ın okuma ve düzeltileriyle yayınevine gönderildi. Ihlamur Yayıncılık genel yayın yönetmeni Hakan Sarı ise her konulardaki tecrübe ve becerisiyle işlerimizi kolaylaştırdı. Armağan kitap olgusu sağlık bilimleri alanında henüz gelenek haline gelmemiştir. Dileğimiz, Türklük Bilimi alanında olduğu gibi Sağlık alanında uzmanlaşmış akademisyen-hocalar için de bir başlangıç olacak böyle “Armağan Kitaplar”ın gelenekselleşmesidir.
Süleyman Sami İlker Beye sağlıklı, huzurlu ve verimli bir ömür dileriz. Emekli olmak sadece resmi görevden ayrılmak demektir. Pek çok bilim adamının en verimli döneminin emeklilik dönemi olduğunu söylediğine çoğu zaman şahit olmuşuzdur. Kıymetli hocamızın tamamen kendine ait olacak bu zaman dilimini üreterek, öğreterek, aktararak ve yaşatarak geçireceğine yürekten inanıyoruz.
Doç. Dr. Ferhat Karabulut

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları