"Rusya, Kazakistan'a karşı daha önce Ukrayna'da denenen senaryoya göre hibrit savaş başlattı"

"Rusya, Kazakistan'a karşı daha önce Ukrayna'da denenen senaryoya göre hibrit savaş başlattı"
29 Aralık 2020 - 20:01

Kazakistan Askeri Akademisi Başkanı Albay Muhtar Serkpayev, Rusya’nın Kazakistan’a karşı hibrit savaş başlattığını beyan ederek, devlet güvenliğinden sorumlu yetkili organların duruma acilen müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Serkpayev, Kazakistan’ın sınırlarını, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak için gerçek adımlar atılmadığı taktirde, Ukrayna’nın doğusunda olduğu gibi sivil halkın kanının dökülmesi tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekti.

Kazakistan Askeri Akademisi Başkanı Albay Muhtar Serkpayev, Rusya’nın Kazakistan’a karşı daha önce Ukrayna’da denenmiş senaryoya göre hibrit savaş başlattığını söyledi. YouTube kanalında 25 Aralık 2020 tarihinde bir video mesaj yayımlayan Muhtar Serkpayev, Rusya Devlet Duması Eğitim Komitesi Başkanı Vyaçeslav Nikonov’un ve Rusya Ulusal Kurtuluş Hareketi Siyasi Birliği Başkanı Yevgeniy Fyodorov’un, Kazakistan topraklarının Rusya’dan kiralandığı ve Rusya’nın “hediyesi” olduğu yönündeki ifadelerini değerlendirdi.

KAZAKİSTAN TOPRAKLARININ RUSYA’NIN HEDİYESİ OLDUĞUNU SÖYLEYEN RUS VEKİLLERE CEVAP!

Rusya Devlet Duması temsilcilerinin son açıklamalarına dikkat çekmek istiyorum. Bu Rusya Devlet Duması Eğitim Komitesi Başkanı Vyaçeslav Nikonov ve Rusya Ulusal Kurtuluş Hareketi siyasi birliği Başkanı Yevgeniy Fyodorov açıklamalarında bizim toprak bütünlüğümüze değiniyor ve SSCB’nin dağılması döneminde güya bizim topraklarımızın kiralık olduğundan, tüm bunların yasa dışı yapıldığından, 1990’da Sovyetlerden çıkış hakkında imzalanan belgelere göre her ülke Sovyetlere girdiği bagajla, topraklarla birlikten çıkması gerektiğinden söz ediyorlar.” şeklinde konuşan Serkpayev bu açıklamaların nedenlerini anlamanın da çok önemli olduğuna dikkat çekti.

“RUSYA’NIN KAZAKİSTAN’DA BİR SAVAŞ BAŞLATMAKTA OLDUĞUNUN FARKINDA MIYIZ?”

Tüm dünyada olduğu gibi Rusya’nın da zor salgın şartlarında olduğunun farkında olduklarını, Rusya’da doktorların pandemi ile ilgili gerçek durumu açıklamasını yasaklayan birçok belge kabul edilmesi nedeniyle gerçek verilerin açıklanmadığını kaydeden Serkpayev, Rusya’daki durumun çok kötü olduğunu ve bu nedenle halkın dikkatini başka problemlere, bir dış düşman bir dış tehdit gibi problemlere çekmek için adımlar atıldığını belirtti ve şöyle konuştu:

Bu olayların klasik örneği Ukrayna’nın doğusundaki olaylardır. Senaryo aynı. Rusya daha önce denenmiş hazır senaryoya göre hareket ediyor. Hibrit savaşın ne olduğunu çok iyi anlarken bunun ilk aşamasının şimdi Kazakistan’a karşı başlamakta olduğunun farkında mıyız? Neler olup bittiğine bakalım… Birincisi, Kazakistan’ın Rus ahalisi ile Kazak ahalisinin arasını açmaya başlıyorlar. Bunun ne için yapıldığını söyledim zaten. Oysa Kazakistan’da Rus dilli ahali çoğunluğu teşkil ediyor. Rus demiyorum, Rus dili konuşan diyorum. Rus ahali bayağı azaldı. Kazakistan’da günümüzde Rus nüfusunun oranı yüzde 20 civarında. Genel olarak tüm eyaletlerde Kazak nüfusu çoğunlukta, Rus nüfusunun çoğunlukta olduğu bazı bölgeler var.”

UKRAYNA’DA OLDUYSA BURADA OLMAMASI İÇİN HİÇBİR ENGEL YOK

Rusya’nın Kazakistan’a karşı Ukrayna’daki senaryoya göre hareket ettiğini söyleyen Muhtar Serkpayev şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi ise Nikonov, Fyodorov, Jirinovskiy’in Kazakistan’ın kuzeyindeki toprakların Rus toprağı olduğu yönündeki söylemlerine gelelim… Çok eskilere gitmeden Kazakistan topraklarının kolonizasyon sürecine, bunun nasıl meydana geldiğine, Rus kalelerinin nasıl inşa edildiğine, Kazak ahalisini topraklarının dışına, sulak alanlarının dışına iterek sınırlarını nasıl genişlettiklerine bakmak gerekir. Bunun gibi çok şey var ama onlara (Ruslara) bir şey anlatmak boş çünkü onların kendi önyargıları, sabit düşünceleri var. Hiçbir kanıtı, belgeyi görmüyorlar… hatta Rusya’nın Kazakistan’ın toprak bütünlüğünü sağlayan ülkelerden biri olduğuna dair belgeyi de. Şimdi bu meseleler Ukrayna senaryosuna göre ele alınıyor. Bizde bazıları ‘Bu imkansız, asla böyle bir şey olamaz, Rusya bizim topraklarımıza hak iddia etmez, bu (bazı Rus yetkililerinin açıklamaları) Rusya’nın resmi tutumu değil’ diyorlar. Uzağa gitmeye gerek yok. Sadece Ukrayna’da neler olup bittiğine bakmak yeterli. Ben kendim askerlik görevimi Sovyet zamanında Ukrayna’da yaptım ve Rusya’nın kardeş devlet Ukrayna’nın bir kısmına hak iddia edeceğini hiçbir zaman düşünmezdim. Bunlar orada (Ukrayna’da) olduysa, burada olmamasını ne engeller ki?”

“KAZAKİSTAN ÜZERİNDE HAK İDDİA EDEN KİŞİLER RAHATÇA ÜLKEMİZDE GEZEBİLİYOR”

Kazakistan toprak bütünlüğünü hedef alan açıklamalarda bulunan Fyodorov’un başkanlık yaptığı Ulusal Kurtuluş Hareketi siyasi birliğin rahat bir şekilde ülkede faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Serkpayev, devletin güvenliğinden sorumlu tüm yetkili organları harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Serkpayev, “Kazakistan topraklarına hak iddia eden kişi, bu toprakların geri alınması gerektiğini söyleyen kişi ve bu teşkilat Kazakistan’da rahatça faaliyet gösteriyor. Bu nedenle Kazakistan vatandaşı olarak Başsavcıya başvurup bu kuruluşlara dikkat edilmesini istiyorum, aynı zamanda Kazakistan Silahlı Kuvvetleri gazilerinden bu teşkilatlar hakkında çalışma yapıp bölge savcılıkları ile başsavcılığa müracaat etmelerini istedi.” dedi.

GEREKEN KARARLAR ALINMAZSA UKRAYNA’NIN AKIBETİ BİZİ BEKLİYOR

Tüm bu teşkilatların Kazakistan’da faaliyetlerini durdurmaları için gereken her şeyin yapılması gerektiğini, bunun da günümüzün ana görevlerinden biri olduğunu ifade eden Serkpayev, “Parlamento seçimleri yapılacağı zaman, Silahlı Kuvvetlerde ne olup bittiğinin anlaşılmadığı bu zamanlarda, Silahlı Kuvvetleri yönetimi devletimizin Kuzey ve Batı yönlerinde güvenliği sağlamak için gereken kararları almıyorlar, ki bu derhal yapılması gereken şeylerdir. Aksi takdirde Ukrayna’nın akıbeti bizi bekliyor. Devletimizin egemenliğini baltalayan onca kuruluşun topraklarımızda faaliyet gösterdiğine dair bilgilerin arttığı bu dönemde devletin ulusal güvenliğini sağlamaktan sorumlu organlar başka meselelerle uğraşıyorlar.” şeklinde konuştu.

BU TÜR OLAYLAR HİBRİT SAVAŞIN BAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR

Bu tür olayların meydana gelmesinin hibrit savaşın ilk aşamasının başladığının göstergesi olduğu fikrini dile getiren Serkpayev, “Bunlarla biz ilgilenmezsek kim yapacak?… Bunun için maaş alan ve işi bu olan yetkili organlar bunu yapmıyorsa, yedek subayların inisiyatifi ellerine alma zamanı mı geldi? Bu çok ciddi bir mesele. Derhal ilgilenilmesi gereken bir mesele. Bu bizim toprağımız. Putin’in sözleriyle söylemek istiyorum: Bu bizim toprağımız ve ordumuzu nereye istersek oraya konuşlandırırız.” dedi.

BU İNSANLAR RUS YÖNETİMİ TARAFINDAN NABIZ YOKLAMAK İÇİN KULLANILIYOR

Yetkili organların tehdit karşısında tek vücut hareket etmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Serkpayev, halkın, devletin sınırları, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğinin güvende olduğu konusunda rahat olması gerektiğini belirtti.

Rus yetkililerin bu açıklamalarının Rusların Kazakistan’a karşı bakış açısını gözler önüne serdiğini kaydeden Serkpayev, “Kazakistan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nde, Avrasya Ekonomik Birliği ve diğer anlaşmalarda yer alıyor. Kazakistan, Rusya ile anlaşmalar çerçevesinde hiçbir sorun yaşamayan ve iş birliği yapan tek devlet. Ve Rus siyasetçiler tarafından bu tür açıklamalar yapılıyor, Rus yönetiminden ise hiçbir eleştiri gelmiyor. Demek ki bu insanlar, tasması çıkarılan köpekler misali nabız yoklamak için kasten ortaya atılan insanlar. Bu insanlara yapmamız gerekenlere gözlerimizi açtıkları için teşekkür etmek istiyorum. Tüm Kazakistan vatandaşlarına sesleniyorum. Bu çok önemli bir konu, tüm bölgelerde gençlerle çalışarak anlatmak gerekiyor. Çünkü aksi takdirde tarih Rusya tarafından tek taraflı, Rusya’nın çıkarları doğrultusunda yazılır: Rusya yüceltilirken, biz (Kazaklar) ise nereden geldiği belli olmayan, neredeyse uzaydan gelmiş ve başkasının toprağını almış birileri olarak gösterilir. Çok zengin ve ulu bir tarihe sahibiz. Şimdi de kesin önlemler alma zamanı. Yetkili tüm organlardan, Başsavcılık, Milli Güvenlik Komitesinden ivedilikle bu sorunları çözmesini rica ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra Kazakistan orduda olup bitenleri, ordunun durumunu Rusya’nın çok iyi bildiğini belirten Serkpayev, Kazakistan Silahlı Kuvvetlerinin gücünün törenlerde gösterilen güçle sınırlı kalmaması, gerçekten de güçlü olması gerektiğini ifade etti.

Serkpayev, “Savunma Bakanı, devletimizin askeri güvenliğini sağlamak için gerçek adımlar atınız ya da koltuğunuzu, silahlı kuvvetler için gerçekten de bir şeyler yapacaklar için boşaltınız. Aynı şey Genelkurmay Başkanı için de geçerli. Şimdi karar alma zamanı, aksi takdirde yarın sivil halk ölür. Yoksa siz Kazakistan’da Donbas’taki gibi ‘kendi topraklarını koruyan milis birliklerinin’ kurulmasını mı istiyorsunuz?” dedi.

Kırım Haber Ajansı
https://qha.com.tr


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları