Rusya Dışişleri Bakanlığından Kıbrıs çözümü açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığından Kıbrıs çözümü açıklaması
02 Şubat 2021 - 23:48 - Güncelleme: 03 Şubat 2021 - 00:06

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Kıbrıs çözümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “mevcut eskimiş askeri garantilerin” Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin garantileriyle değiştirilmesi gerektiğini savundu. Uluslararası İlişkiler Profesörü Sezai Özçelik, bu açıklamanın “Rusya Türk askerinin Kıbrıs’tan çıkmasını istiyor.” diye yorumladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Kıbrıs çözümüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanlığında 29 Ocak 2021 günü yaptığı görüşmeler sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Gruşko, Rusya’nın Kıbrıs çözümü konusundaki tutumunun değişmediğini, çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına dayanması gerektiğini söyledi. Ancak Rus yetkilinin açıklamasında dikkat çeken bir konu daha vardı, bu da askeri garantörlük. Gruşko, bölgedeki günün şartlarına uymayan “mevcut eskimiş askeri garantilerin” olduğunu ileri sürerek, bunun BM Güvenlik Konseyi garantileri ile değiştirilmesi gerektiğini savundu.

RUS DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: ASKERİ GARANTİLER DEĞİŞMELİ

Gruşko yaptığı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin, çözümün iki toplumluluk ve iki bölgeliliğe dayanması gerektiğini açıkça gösteren ilgili kararları var. Rusya Federasyonu, mevcut eskimiş (günümüz şartlarına uymayan) askeri garantilerin BM Güvenlik Konseyi’nin garantileriyle değiştirilmesi gerektiğinden hareket ediyor.” ifadelerini kullandı.

“RUSYA TÜRK ASKERİNİN KIBRISTAN ÇIKMASINI İSTİYOR”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısının söz konusu açıklamalarını değerlendiren Çankırı Karatekin Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Sezai Özçelik ise, Rusya’nın bu açıklamayla Türkiye’ye karşı “havuç-sopa” yöntemi uyguladığını söyledi.

Kıbrıs’ta yıllardır BM Barış Gücü bulunuyor. Türkiye de daha önce bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Rusya bu açıdan bir taraftan Türkiye’yi destekler nitelikte bir açıklama yaparken, diğer taraftan da Türk askerleri konusundaki çekincelerini dile getirerek, Türk askeri varlığının da oradan çıkması gerektiğini söylüyor. Yani Rusya burada Türk tarafına bir yandan havuç gösterirken, diğer yandan da sopa gösteriyor.

Prof. Dr. Sezai Özçelik

“RUSYA “KIBRIS’TA BEN DE VARIM DEMEK İSTİYOR”

Rusya’nın burada amacının Kıbrıs’ta da bir oyuncu olduğunu göstermek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özçelik, “Zaten Doğu Akdeniz’de Rusya’nın büyük bir varlığı var, askeri olarak ve donanma olarak. Kıbrıs politikasında da hem BM Güvenlik Konseyi üyesi olmasından dolayı hem de Suriye’de askeri güçleri olmasından dolayı Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs özelinde varlık göstermeye çalıştığını düşünüyorum. Rus Dışişleri Bakanlığı ‘evet biz Suriye’de varız ama aynı zamanda Kıbrıs’ta da varız ve Kıbrıs’ta yapılacak herhangi bir değişimde bizim de söz hakkımız var. Güvenlik Konseyi üyesi olmamızdan, aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki varlığımızdan dolayı’ demek istiyor. Kıbrıs’ta garantör ülke olarak aslında sadece Türkiye, Yunanistan ve İngiltere var, onun dışında Amerika da var. Rusya ‘masada biz de varız’ demek istiyor.” ifadelerini kullandı.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ ETKİSİNİ ARTIRMAK İSTİYOR

Azerbaycan’da şimdi Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlüsünün bir oluşumu olduğunu kaydeden Özçelik, “Rusya Kıbrıs’ta da da söz sahibi olmak istiyor, Doğu Akdeniz’deki etkisini artırmak istiyor.” dedi. Bunların yanı sıra Rusya’nın Ortodoks birliğini dünyaya göstermek için bu açıklamada bulunmuş olabileceğini belirten Özçelik, “Ayrıca şunu da söylemek gerekir ki, hem Kıbrıslılar hem Yunanlar hem Ruslar Ortodoks olduğu için o bağlamda Ortodoks birliğini dünyaya göstermek açısından da böyle bir açıklama yapmış olabilir.” diye kaydetti.

Qırım Haber Ajansı

E. K.
02 Şubat 2021, 17:19

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum