Rusya Bir ülkeyi parça parça yutuyor

Rusya'nın Ukrayna'yı parçalama planı bugün Karar gazetesinde

Rusya Bir ülkeyi parça parça yutuyor
10 Nisan 2021 - 10:13 - Güncelleme: 10 Nisan 2021 - 10:49

Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te, Donbas bölgesinde da özerk yönetim adı altında Moskova yanlısı yapı oluşturuldu.

Sonraki yıllarda Ukrayna ile Rusya arasında varılan ateşkes üç hafta önce Rusya yanlılarının dört Ukrayna askerini öldürmesiyle bozuldu. Kısa sürede tansiyon günden güne arttı.

Kremlin sınır hattına asker yığdı, Karadeniz’e gemi gönderdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ise “NATO üyeliğimizi hızlandırın” çağrısı yaptı. 

‘YA PARÇA PARÇA ALIRIZ YA TEK SEFERDE’ MESAJI 

Lavrov’un, Putin’in de dile getirdiği “Donbas’ta savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna’yı yok edecek” çıkışıyla Zelenskiy’nin kamuflaj giyip cepheye gitmesi ipleri iyice gerdi. Merkel, Putin’den sınırdaki birliklerin azaltılmasını istedi.

Biden ‘saldırganlık’ karşısında ABD’nin Kiev’e ‘sarsılmaz desteğinin’ süreceğini bildirdi. İngiltere ve AB’de Kiev yanlısı tutum aldı. Ancak Kremlin’in Donbas’ı ilhak planının çok net bir tavırla durdurulabileceği kaydediliyor.

ZELENSKIY’DEN 24 SAAT ÖNCE KREMLİN’DEN DONBAS TELEFONU 

Moskova’nın donanma atağı sonrası ABD de Karadeniz’e iki savaş gemisi göndermek için düğmeye bastı. Kritik süreçte dikkat çeken hamle geldi.

Kremlin, Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonda temas kurduğunu duyurdu. Görüşmede, Donbas’ın konuşulduğu belirtildi. Kanal İstanbul’un da gündeme geldiği, Rusya liderinin “Boğazlardaki mevcut Montrö rejiminin sürmesi önemli” ifadesini kullandığı kaydedildi.

KREMLİN’E KARŞI ‘İKİ ARADA BİR DEREDE’ TAVRI TERK EDİLMELİ 

Suların ısındığı dönemde, Ukrayna lideri Zelenskiy’nin bugün Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi planlanıyor. Temas öncesi, Ankara’nın Rusya’ya karşı denge politikasını terk ederek net tavır ortaya koyması gerektiğine yönelik beklenti arttı.

Rusya’nın Karadeniz’de hakimiyet öngörüsünün Türkiye’nin güvenliğini de yakından ilgilendirdiği belirtildi. ‘Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğine Türkiye öncülük etmeli’ değerlendirmeleri yapıldı. 

KIRIM'DAN SONRA DONBAS 

BİR ÜLKEYİ PARÇA PARÇA YUTUYOR 

Ukrayna’nın, geçen yıl NATO’dan ‘genişletilmiş fırsatlar partneri statüsü’ almasının ardından Donbas bölgesindeki ayrılıkçılar Moskova’nın desteğiyle tekrar şiddet ateşini yaktı. 2013’te Batı yanlılarını iktidara getiren Meydan hareketinden sonra da Rusya yanlısı ‘yeşil adamlar’ parlamentoyu basmış, ertesi yıl Kırım’ın ilhakı gerçekleştirilmişti. Aynı senaryonun Donbas’ta tekrarlanmaması için Türkiye ve Batı’nın ‘acil ve net’ adımlar atması bekleniyor. 

Kaynak:https://www.karar.com/bir-ulkeyi-parca-parca-yutuyor-1612196https://www.karar.com/bir-ulkeyi-parca-parca-yutuyor-1612196


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum