Her zaman Türk-Rus birliği fikrini savunan, Avrasyacılık düşüncesini savunan ve Türkiye ile iş birliğini teşvik eden Rus filozof ve ideolog Alexander Dugin, bu kez üzüntü verici bir açıklama yaptı.
"Biz bugüne kadar Erdoğan'ı destekledik. 2015'te Türkiye ile gerilimi önlemeye çalıştık ve FETÖ darbesinde Erdoğan'a çok yardımcı olduk. Suriye meselesi bizim için çok acıdır. Bunun Erdoğan açısından stratejik bir hata olduğunu düşünüyorum. Dugin, Kemalist düşüncenin Türkiye'yi kendi sınırları içinde savunmak olduğunu vurguladı. Ona göre İslamcılık Türkiye'nin düşmanıdır: "Arap bölgesi hiçbir zaman Türk liderliğiyle aynı fikirde olmayacaktır. Suriye'deki Kürtler Batı'nın desteğiyle güçlerini güçlendirmeye çalışacaklar. Suriye'de Ruslar olmazsa Erdoğan çok önemli bir müttefikini ve dostunu kaybeder. Rusya ile Türkiye arasında pek çok ilişki var. Davranışları açıkça İsrail'in ve dönemin küreselcilerinin lehinedir. Bu çok üzücü. Rusya, Batı'nın göstermek istediği kadar zayıf değil. Bunun Erdoğan açısından yanlış bir hesaplama olduğunu düşünüyorum."
Rus dillerini konuşanlardan biri olan Dugin neden böyle konuştu? Kremlin'in son duruma ilişkin tutumunu açıkladı mı, yoksa bu onun kişisel görüşü mü? Şikayetlerinden Türkiye'nin Rusya'yı Suriye'deki gerçeklerin önüne koyduğu anlaşılıyor. Yani Türkiye'nin desteklediği silahlı muhalefet, Rusların koruduğu Esad rejimini devirdi ve artık Rus askeri üsleri Suriye'den çıkarılabilir ve sonuç Moskova'nın hoşuna gitmez. "Rusya'nın Suriye'deki pozisyonunun şüpheli olduğunu kabul etmeliyiz. Ruslar üslerine yönelik herhangi bir tehdit olmadığını iddia ediyor (Tartus ve Khmeimim üsleri kastediliyor). Evet belki tehdit şeklinde değil ama Suriye'de kurulan yeni hükümet üslerin görev süresini uzatmak isteyecek mi? Bugün Rusya'nın, Türkiye ve İsrail dahil tüm Batı dünyasına karşı savaştığını anlamalıyız." Ermeni siyaset bilimci Gagik Harutyunyan yerel basına yaptığı açıklamada bunu söyledi.
"Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerinin akıbeti hakkında konuşmak için henüz çok erken." Kremlin resmi temsilcisi Dmitry Peskov şunları söyledi. Ona göre, Khmeimim ve Tartus'ta Rus üslerinin kalması konusunda konuşmak için henüz çok erken: "Bu, Suriye'yi yönetecek insanlarla tartışılacak bir konu." Kremlin sözcüsü, Rusya'nın Suriye'deki askeri personelinin güvenliğini sağlayabilecek kişilerle temas halinde olduğunu belirterek, "Suriye'deki durum istikrara kavuştuktan sonra Rusya, ordusunun ülkede kalması konusunda yeni yetkililerle görüşmeyi planlıyor."
Gabil Hüseyinli
Profesör Gabil Hüseyinli, Yeni Müsavat'a Rusya'nın bazı bölgelerde stratejik konumlarını kaybettiğini belirterek, "Ukrayna ihtilafı Rusya'nın hegemonyasına ve süper güç statüsüne son veriyor. Bu devlet laf peşinde koşan bir ülke haline gelinceye kadar stratejik yenilgisi devam edecek. Suriye'de Esad rejiminin devrilmesi de Rusya ve İran'ın zayıflamaya başladığı bir dönemde seçildi. Rusya, Donbas bataklığında mücadele ediyor ve "özel askeri operasyonu" tamamlayamıyor. "Yeni Rusya" bu dört bölgeyi tam olarak kontrol edemediği için Donetsk ve Luhansk'ın idari sınırlarına ulaşamadı. Rusya'nın jeopolitik nüfuzu kayıyor ve Kursk operasyonundan sonra Suriye'de ikinci bir darbe aldı. Orada askeri üsler ve gemiler 1971'den beri mevcut. Tamamen gideceklerini söyleyemem ama Rus birlikleri Suriye topraklarını terk ediyor. Bu Rusya'nın stratejik yenilgisinin bir parçası. O yüzden Dugin gibiler Türkiye aleyhine böyle konuşmalar yapıyor çünkü içleri yanıyor, kanıyor.
G. Hüseyinli, Libya'da Rusların da ateş altında olduğunu, Türk özel kuvvetlerinin "Wagner" askerlerini mağlup ettiğini vurguladı: "Dugin ve lideri, Türk askerinin kahramanlığının bilincindedir. Libya olaylarında Prigozhin'in birlikleri Türk ordusunun önünde küçük düşürüldü. Bunun ardından Rusların Suriye'deki konumları baltalandı. Türkiye hiçbir stratejik hata yapmadı. Tam tersine uluslararası dünyada itibarını artırıyor, Suriyeli mültecileri ana vatanlarına geri döndürüyor ve güvenliği sağlıyor. Kardeş ülke, o dönemde Avrupa'nın yapmadığını yaptı, kapılarını Suriyeli mültecilere açtı. Şu anda bile Esad'ın zulmünün sona ermesiyle mülteciler evlerine dönüyor. Rusya bu süreci izleyebilir ve sesini yükseltmeye niyeti yoktur. Dugin, Erdoğan'ın stratejik bir hata yapmadığını, Rusya'nın Suriye'de stratejik bir yenilgiye uğradığını bilmelidir. Genel olarak Moskova'nın imajı, Ağustos ayından bu yana iki olay nedeniyle zarar gördü: Ukraynalıların Kursk'a girişi ve orada varlığını sürdürmeleri ve Suriye'deki yenilgi...”
Ancak profesör, Ankara ile Moskova arasında gerginlik olacağını düşünmüyor: "Dugi ne derse desin, Putin Erdoğan'la ilişkileri bozma niyetinde değil. Çünkü tarafların Libya, Suriye ve Karabağ meselelerinin yanı sıra Ukrayna krizini de müzakere etmesi gerekiyor. Türkiye bir NATO ülkesi olmasına rağmen yaptırımlara katılmamış, bağımsız, pragmatik bir politika izlemiştir. Artık hiçbir büyük ülke Rusya ile konuşmuyor, ancak Türkiye ile diyalog buna yardımcı olabilir. Kısacası Rusya, Ukrayna'daki savaşta zayıflaması nedeniyle jeopolitik çatışmada ve yeni dünya düzeninin inşası sürecinde stratejik konumunu belirliyor.
Emil SALAMOĞLU,
"Yeni Müsavat"
Rus yönetimi Türkiye'ye karşı Dugi'nin ağzından konuşuyor ya da...
Rus filozof, Ankara'nın Suriye devrimindeki rolü nedeniyle Moskova'nın "içeride şiştiğini" gösterdi; Gabil Hüseyinli: "Erdoğan stratejik hata yapmadı, Rusya stratejik yenilgiye uğradı"
12 Aralık 2024 - 14:10 - Güncelleme: 12 Aralık 2024 - 14:23
Kaynak: 12 Aralık 2024, musavat.com
FACEBOOK YORUMLAR