Rus Askerinin Suriye'deki Geleceği
Uzmanlar Suriye’de iktidar değişikliğinin ardından ülkedeki Rus güçlerinin varlığının azaldığına inanıyor; Yalnızca iki üssün işletilmesi için gerekli olan sayı kalmıştı: Hmeimim'deki hava üssü ve Tartous'taki deniz üssü. Buna rağmen Rusya , yeni Suriye yönetimiyle anlaşmaya vararak askeri varlığını sürdürmeyi umduğunu doğruluyor.

Uzmanlar, Rusya'nın özellikle bölgesel ittifakları ve kendisine uygulanan uluslararası yaptırımlar ışığında Akdeniz'deki stratejik varlığından vazgeçmeyeceğini vurguladı.
Bu konuya ilişkin Rusya siyaseti analisti Timur Dowidar, Suriye'deki otorite değişikliği sonrasında Rusya'nın Suriye'deki büyük varlığının amacının olmaması sonucu Rus kuvvetlerinin geri çekilmeye başladığını söyledi.
Erm Haber'e, buna rağmen "Hmeimim" hava üsleri ve "Tartus" deniz üslerini işletmek ve bu görevlerin gereklerini yerine getirmek için gerekli sayıda kuvvetin kalacağını ekledi ve kendi deyimiyle, Rusya'da bu misyonların çalışmalarının yeni Suriye yönetimiyle yeni bir anlaşmaya varılarak devam edeceğine dair hâlâ umut var.
Suriye makamları tarafından sözleşmesi iptal edilen Rus şirketi "Stroy Trans Gas" ile "Tartous limanı"nın işletilmesi ve valilikteki askeri limanın kullanılması arasındaki ilişkiye ilişkin Dowidar, sözleşmenin iptalinin, Rus filosunun kullandığı Tartus'taki askeri limanın kullanımıyla doğrudan bir ilişkisi yok.
Stroy Trans Gas aracılığıyla Tartous Limanı'nın gelişiminin, limanın askeri kullanımından ayrı bir konu olduğunu ve Rusya'nın hala yeni Suriye yönetimiyle yeni bir anlaşmaya vararak bu askeri üslerde çalışmasını sürdürmeyi umduğunu belirtti. .
Türkiye ile işbirliği ve yaptırımların etkisi
Öte yandan askeri uzman Firas Shaheen, Rus kuvvetlerinin Tartus ve Lazkiye'de halen bulunduğunu belirterek, limanın geliştirilmesinden sorumlu geliştirme şirketi "Stroy Trans Gas"ın şimdi değil, önceki rejim döneminde çekildiğini açıkladı. .
"Erm News" e son zamanlarda yapılan açıklamaların, diğer askeri görevlerine ek olarak Rus üslerinin insani yardım merkezlerini yapma olasılığını gösterdiğini, 2024 yazına kadar güç sayısının önemli ölçüde azalan 6.000-7.500 Rus askeri olduğunu gösterdiğini gösteriyor. bunların bir kısmı Afrika'ya, bir kısmı da "Rus özel askeri operasyon bölgesine" nakledildi. (Ukrayna'daki askeri operasyonlar).
Libya'nın Tobruk kentinde başka bir üssü olmasına rağmen Rusya'nın Akdeniz'deki varlığından vazgeçmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Rusya'nın Suriye'deki üslerini kaybetmesi halinde, bunun Afrika'daki varlığının kademeli olarak kaybedilmesi anlamına geleceğini açıkladı. Rusya, birçok Afrika ülkesinde kendine bir imparatorluk kurmuş durumda ve bu ülkelere uygulanan yaptırımlar nedeniyle doğrudan Rusya'dan askeri malzeme tedarik etmek çok zor olacak.
Rusya'nın Suriye'deki varlığının, şu anda Suriye'nin en büyük oyuncusu olarak kabul edilen Türkiye ile yapılan bir anlaşmayla güçlendirildiğini ancak Avrupalıların şart koşması nedeniyle Avrupa yaptırımlarının Suriye'deki Rus üslerinin devamına zorluk teşkil edebileceğini belirtti. Suriye'deki Rus üslerini kapatarak yaptırımların kaldırılması.
Aynı zamanda, yeni Suriye hükümeti kurulana kadar her şeyin aynı kalacağını, o zaman Suriye'deki Rus üslerinin kaderinin belirlenebileceğini de açıkça ifade etti.
Kaynak:28 https://www.eremnews.com/news/arab-world/3ps4nwi Ocak 2025,
FACEBOOK YORUMLAR