Roger Garaudy'nin şaheseri Türkçe'de

Roger Garaudy'nin şaheseri Türkçe'de
13 Temmuz 2022 - 19:47

Fransa'nın dünya çapında ünlü düşünürü olan ve daha sonra İslâm'la şereflenen Roger Garaudy'nin "Batı Resminin Yedi Yüzyılı; Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo" eseri nihayet tercüme edildi.

Profesör Luc Collès (Lük Koles)'in "Bu kitap, Garaudy'nin şaheseridir! Bir benzeri yazılamamıştır!" dediği ünlü eseri, Garaudy mütercimi olarak bilinen Cemal Aydın dilimize aktardı.

Roger Garaudy, bu çalışmasında Batı'da sanat değeri taşıyan tabloların ortaya çıkmaya başladığı 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan yedi yüzyıl içinde resim sanatının gelişimini ele alıyor. Fakat sadece tablolarla, tabloların teknik özellikleriyle yetinmiyor. Her yüzyılda niçin o yüzyılı temsil eden tabloların ortaya çıktığını da sorguluyor. Bir tablo hakkında gerekli estetik bilgiyi verdikten sonra "Tablonun Çıktığı Anlar" başlığıyla, o sırada ne gibi bir sosyal değişim, bir fikir ve felsefe hareketi, bir teknik gelişim olduğunu da okuyucunun dikkatine sunuyor.

"Batı Resminin Yedi Yüzyılı; Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo" adlı bu değerli eseri Türkçe'ye kazandıran Cemal Aydın, bunun sadece resim sanatıyla ilgili ve sınırlı bir eser olmadığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

Kitabı okurken, hem resim sanatındaki yüzyıldan yüzyıla görülen değişim ve gelişimi, hem de Batı toplumunda neler olduğunu, nelerin ortaya çıktığına da görebiliyorsunuz. Bu yönüyle eser, sanatçılara, ressam ve güzel sanatlarla uğraşanlara olduğu kadar, felsefecilere, sosyologlara, ilâhiyatçılara, tarihçilere, edebiyatçılara ve daha pek çok daldaki kimselere de yabana atılmayacak bilgiler veriyor.

Felsefe dalında "devlet doktorası" yapmış olan Garaudy'nin felsefe dersi vermeyi bırakıp da estetiğe geçişi çok dikkat çekici ve hayranlık uyandırıcı bir davranıştır. Öyle bir davranışın bir benzeri dünya üniversite tarihinde görülmemiştir. Bahsettiğimiz kitabın ön sözünden öğrendiğimize göre: Garaudy, rektörlüğe gidiyor ve özetle şöyle diyor: "Bana Fransa'da sadece Eski Yunan ve Batı felsefesini öğrettiler. Hiç bilmediğim Çin ve Hint felsefelerini bir yana bırakalım. Endülüs'teki İslâm üniversiteleri yoluyla Batı'yı Ortaçağ karanlığından kurtaran İslâm felsefesini bilmeyen bir felsefe profesörü, felsefe dersi veremez! Ben bilmiyorum, o yüzden de felsefe profesörlüğünü bırakıyorum, bundan böyle ben ikinci branşım olan estetik derslerine gireceğim!"

İyi ki bırakmış ve estetik derslerine girmiş ve insanlığa böyle muhteşem bir eser kazandırmış. Zaten böyle bir eseri de ancak Garaudy yazabilirdi. Çünkü kitabın girişinden okuduğumuza göre, Garaudy sadece felsefeyi değil, onun yanında dinleri ve dinler tarihini, sosyolojiyi, psikolojiyi, ileri matematiği, musikiyi, koreografiyi ve daha birçok bilim dalını, neredeyse o dalların uzmanı kadar iyi biliyor. İşte o zaman da karşımıza böyle mükemmel bir eser çıkıyor.

Kopernik Kitap

Tel:(0212) 812 92 45
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kitap-haberleri-56hk.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum