RENE DESCARTES

RENE DESCARTES
05 Kasım 2020 - 16:56

RENE DESCARTES

31 Mar 1596 – (La Haye en Touraine – Fransa) – 11 Şubat 1650 ( Stockholm, İsveç İmparatorluğu)

René Descartes, özellikle matematik ve felsefe çalışmaları ile tanınan bir Fransız polimeriydi. İsmi verilen Kartezyen koordinat sistemini icat etti. Fransız olmasına rağmen, hayatının çoğunu Hollanda’da geçirdi. Çalışmaları bu gün için son derece etkili olmaya devam ederken, İlk Felsefe Meditasyonları hala felsefe okuyan üniversite öğrencileri için standart bir çalışma olarak kabul edilmektedir.

DESCARTES’İN KİŞİSEL YAŞAMI  



Descartes, şimdi Descartes kasabası olarak bilinen La Haye en Touraine kasabasında, Indre-et-Loire’de doğdu. Annesi o daha bebekken öldü ve babası Breton Parlamentosu üyesiydi. Yaklaşık on yaşındayken, genç René La Flèche’deki bir Cizvit kolejine gönderildi ve burada fizik ve matematik hakkında bilgi edinmeye başladı.

Özellikle çağdaşa yakın Galileo’nun öncü çalışmalarıyla ilgileniyordu. Descartes 1616’da mezun oldu ve Poitiers’deki üniversiteye gitti, hukuk okudu çünkü babasının yapmasını istediği buydu.

MATEMATİKLE ÇALIŞMA 

Descartes, 1618’de Nassau Maurice’in liderliğindeki Hollanda ordusuna kısa bir süreliğinde bulundu. Ancak İspanya ile Hollandalılar arasında ateşkes çağrısı, ona matematik çalışmalarını geliştirmesi için serbest zaman verdi. Bu sırada, karmaşık bir sorunla mücadele eden Isaac Beekman ile tanıştı. Genç Descartes bunu yaşlı adamın tüm şaşkınlığına rağmen çözdü.

Daha sonra Descartes bu kez Bavyera Dükü Maximilian’ın altında bir asker olarak hizmet etti. 1620’de bu sıfatla hizmet ederken Beyaz Dağ Savaşı’na katıldı.

FELSEFİ GELİŞİM  

Descartes, kendi düşüncelerine karşılık, Aristoteles ve Augustine gibi kendisinden önce giden insanların görüşleri arasında kasıtlı bir ayrım yaptı . O, Tutkuların Ruhu başlıklı duygular hakkında bir inceleme yazdı ve  felsefe konusunda yazma niyetini açıkça belli etti..

Bedensel maddenin biçim ve maddeye bölünmesi gerektiği fikrini reddetti ve doğal dünya fenomenlerinin ardında ilahi veya başka bir amaç olduğu fikrine itiraz etti. Bunun yerine Descartes’ın teolojisi, dünyayı yaratırken Tanrı’nın tam bir özgürlükle hareket ettiği açıktı.

DESCARTES VE AKILCILIK  

Descartes, 17. yüzyılın rasyonalizminde de önemli bir figürüydü. Bunda Gottfried Leibniz ve Baruch Spinoza gibi kişilerin öncüsü olarak görülebilirdi. BU düşünce bağlamında,  Jean-Jacques Rousseau, Thomas Hobbes ve John Locke gibi ampiristlerle çatışmaya soktu.

Hem Spinoza hem de Leibniz ve Descartes dahil olmak üzere kıta rasyonalistlerinin birçoğu, bilimin ilerlemesine büyük katkıda bulunmalarına izin veren kapsamlı matematiksel bilgiye sahipti. Descartes ayrıca , 1637 Yöntemi Söyleminde yer aldığı Latince, “Cogito ergo sum” adlı felsefi ifadesi olan “sanırım, öyleyim” dedi .

ÖLÜMÜ 

Descartes 11 Şubat 1650’de İsveç’in Stockholm şehrinde öldü. Kraliçe Christina ondan öğrenmek istediği için ülkeye davet edildi, ancak ziyareti sırasında ölümcül bir pnömoni nöbeti olduğu anlaşıldı.

Kaynak: Bilgipedia Türkiye'nin En Doğru, En Kapsamlı Bilgi Deposu

www.bilgipedia.org


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum