Putin: Karabağ'ın statüsü değişmeden kalmalı

Putin: Karabağ'ın statüsü değişmeden kalmalı
19 Aralık 2020 - 17:34

Putin olağan yılsonu konuşmasını yaptı. Birçok konuya değinen Putin Karabağ ile ilgili sorulan soruya verdiği cevap oldukça ilginçtir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Her fırsatta karabağ sorunu bitmiştir derken Putin’in bu açıklaması akıllarda deli SORULAR gündeme getiriyor. Türk kamuoyunda Karabağ isminin genel anlamından hareket edildiği için dağlık karabağ problemi hakkında çok konuşulmuyor. Putin’in konuşmasından anlaşılan o ki İlham Aliyev iti koydu ayı ile balayına çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ’da yaşanan şiddetli çatışmalar ve bu çatışmalara son verilmesine dair ülkesinin arabuluculuğunda imlanan anlaşmaya ilişkin soru karşısında da şunları söyledi: “Rusya başından beri kan dökülmeden bir anlaşmaya varılmasını istiyordu. Dağlık Karabağ’ın statüsü olduğu gibi kalmalı ve sabitlenmeli. Fakat Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında bir iletişim imkanı olmalı, bunun için de bir koridor oluşturuldu.”

Karabağ’da her tarafın kendi doğrusu var’

Putin şöyle devam etti: “Türkiye ise ‘Azerbaycan’ın haklı davasını’ savunuyordu, yani 1990’lı yıllarda işgal edilen toprakların geri verilmesini istiyordu. Uluslararası hukuk çerçevesinde bakarsak da bunlar gerçekten de Azerbaycan’ın topraklarıydı. Fakat durum bundan daha karmaşık. Taraflardan her birinin kendi doğrusu var. Karabağ’daki Ermeniler de zamanında hayatlarını savunmak adına silaha sarılmıştı.”

Tarafların, çatışmaların sonlanmasına dair 10 Kasım’da imzalanan anlaşmada belirlenen noktalarda durduklarını ve bu mevzilerde durmaya devam etmeleri gerektiğini kaydeden Rusya lideri, mühim olanın insanların hayatlarını korumak olduğunu belirtti.

Karabağ’daki Rus barış güçlerinin sayısı artırılabilir

Rusya Devlet Başkanı ayrıca, Karabağ’a tampon görevi görmeleri için gönderilen Rus barış güçlerinin sayısının tarafların hepsinin onayı ile artırılabileceğini belirtti.

Bunun yanında Putin bir soru üstüne Karabağ’da Rusya’nın sadece barış güçlerinin değil, Acil Durumlar Bakanlığı çalışanları ile sınır güçlerinin de bulunduğunu söyledi.
Kafkassam Moskova

KAFKASSAM – Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum