PROF. DR. UĞUR ŞAHİN, KORONAVİRÜS AŞISI İÇİN TARİH VERDİ!

PROF. DR. UĞUR ŞAHİN, KORONAVİRÜS AŞISI İÇİN TARİH VERDİ!
19 Kasım 2020 - 18:36

Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firmasının, ABD merkezli Pfizer ortaklığında geliştirdiği Kovid-19 aşısının üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçlarında yüzde 95’ten fazla koruma sağladığı açıklandı. Prof. Dr. Şahin uluslararası gündemde yer alan ve gelişmeleri merakla takip edilen aşı için tarih verdi.

DÜNYAYA YENİ YIL HEDİYESİ

Uğur Şahin dün yaptığı açıklamada, yüzde 95 etkili olduğu ve ciddi yan etkilerinin bulunmadığı belirtilen Kovid-19 aşısının onayının, her şey yolunda giderse Aralık ayının ortasında alınacağını bildirdi. Öte yandan Şahin, aşının dağıtımına da yılbaşından önce başlanacağını söyledi.

50 MİLYON DOZ AŞI ÜRETİLECEK

Uğur Şahin, aşı ile ilgili merakla beklenen gelişmeleri “Aşımız dünyaya yeni yıl hediyesi olacak” ifadeleriyle duyururken Pfizer bu yıl bitmeden 25 milyon kişiye yetecek 50 milyon doz aşı üreteceklerini, 2021 yılında ise bu sayıyı 1 milyar 300 milyona çıkaracaklarını duyurdu.

“PFIZER/BIONTECH AŞISI YÜZDE 95 ETKİLİ”

Dünyanın koronavirüs salgını ile mücadelesinin üzerinde tam 1 yıl geçmiş iken aşı çalışmaları halen sürüyor. ABD’li ilaç firması Pfizer, yaptığı açıklama ile Kovid-19 aşısının son aşamasının nihai sonuçlarının yüzde 95 etkili olduğunu gösterdiğini ve gerekli iki aylık güvenlik verilerine sahip olduklarını açıkladı.

BU ZAMANA KADAR İDDİA EDİLEN EN YÜKSEK ORAN!

Pfizer şirketi, BioNTech’le geliştirdiği koronavirüs aşısının 65 yaş üstü kişilerde yüzde 94 etkili olduğunu açıkladı. Bu oran şimdiye kadarki aşı çalışmalarında elde edilmiş en yüksek koruyuculuk oranı olarak dikkat çekiyor.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ACİL KULLANIM ONAYI

Pfizer’in açıklamasında, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından aşıya birkaç gün içinde acil kullanım onayı vereceği belirtildi. Devam eden üçüncü aşama testlerden alınan son verilere göre aşı, tüm ırklarda ve etnik gruplarda aynı oranda başarılı bir şekilde işe yarıyor. Veriler dünya genelinde 41 bin kişiye ikişer doz aşı yapılan testlere dayanıyor.

Pfizer ve BioNTech geçen hafta testlerin ilk sonuçlarını yayımlamış ve yüzde 90’ın üzerinde koruma sağlayan aşıda herhangi bir güvenlik sorunu olmadığını açıklamıştı.

Almanya merkezli BioNTech şirketi, aileleri Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008’de kurulmuştu.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Uğur Şahin, aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu söylemişti.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum