PROF. DR. TURAN YAZGAN VEFATININ 7. YILINDA UNUTULMADI

PROF. DR. TURAN YAZGAN VEFATININ 7. YILINDA UNUTULMADI
01 Aralık 2019 - 12:37 - Güncelleme: 01 Aralık 2019 - 12:44

Vefatının 7’nci yılında, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının Kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Salonunda anıldı. Anma programı esnasında ”Türk Dünyası Turan Yazgan 2019 Büyük Ödülü” Türk Musikisi’nin önemli ismi Prof. Dr. Nevzat Atlığ’a verildi.

Vefatının 7’nci yılında, 1980’de kurulan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının Kurucu Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Salonunda anıldı.

PROF. DR. NEVZAT ATLIĞ’A ÖDÜL

Büyük fikir ve ülkü adamı Prof. Dr. Turan Yazgan, sonsuzluğa yürüyüşünün 7’nci yılında; 30 Kasım 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi’ndeki Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonunda gerçekleştirilen programla anıldı.

Türk müziğinin korunması ve gelişmesine yüksek hizmetleri olan devlet sanatçısı, Prof. Dr. Nevzat Atlığ’a program esnasında “Türk Dünyası Turan Yazgan Büyük Ödülü” takdim edildi.

Program kapsamında, ”Prof. Dr. Turan Yazgan Belgeseli”, ”Turan Hoca’nın Türk Kültürüne Katkıları” gösterimleri yer alırken Yağmur Tunalı konuşmacı olarak olarak katıldı.

Program ünlü Türk Sanat Müziği Sanatçısı Münip Utandı konseri ile devam etti.

TÜRK DÜNYASININ KIYMETLİ HOCASI: TURAN YAZGAN

Hayatını Türk dünyasına adayan değerli akademisyen Turan Yazgan, Isparta’nın Eğirdir ilçesinde 1938 yılında doğdu. 1948’de Eğirdir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi dereceyle bitirdi. Turan Yazgan, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni tamamladı. İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığında “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yapan Yazgan, 1963 yılında İtalya’ya “Güney İtalya Bölge Planlaması” konusunda staj yapmak üzere gitti. 1966 yılında İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1967 yılında doktorasını tamamlayan Yazgan, 1971 yılında ise doçent oldu. 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planı’nın Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. 1979 yılında İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yaptı. Türkiye’de ve Türk dünyasındaki hizmetleri nedeniyle 200’den fazla plaketle ödüllendirilen Turan Yazgan’ın, ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki pek çok üniversiteden verilmiş fahri doktora unvanları da bulunuyordu.

Prof. Dr. Turan Yazgan, İsmail Bey Gaspıralı’nın “Dilde,Fikirde,İşte Birlik” sözünün sevdası yolunda bütün ömrünü harcayan değerli fikir insanlarından biriydi. Nitekim bu doğrultuda 1980’de Türk Dünyası Araştırmaları Vakfını kurdu. Sovyetlerin dağılma sürecinde Türk Dünyasının birbirinin her alanda farkına varması için, ilmi, kültürel ve sosyal alanda ilk buluşmaları gerçekleştirdi. Türk Dünyasında kurduğu fakülte, bölüm ve liselerle on binlerce çocuk ve gencin Türklük bilinciyle çağdaş eğitim almasını sağladı, 300 civarında ilmi eserle, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi ve Akademik Bakış dergileriyle Türklüğün bilimsel hafızasını kayıt altına aldı ve Türk Dünyasının hem birliği hem de gelişmesi yolunda çalıştı.

Uzun bir süre kanser tedavisi gören Yazgan, 22 Kasım 2012 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/turan-yazgan-vefatinin-7-nci-yilinda-unutulmadi/124141/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum