Prof. Dr. Kemal Karpat'ın vefatının ikinci yıl dönümü

Dünya çapında tanınan tarihçilerimizden, Kırım Tatar kökenli Prof. Dr. Kemal Karpat’ın vefatının yıl dönümü kaydediliyor. Çalışmaları ve eserleriyle her zaman hatırlanan Prof. Dr. Karpat, 20 Şubat 2019’da hayatını kaybetmişti.

20 Şubat 2021 - 20:41

Osmanlı ve Balkan tarihi alanında çalışmalarıyla bilinen Karpat, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Wisconsin eyaletinde bulunan Madison şehrinde vefat ettikten sonra vasiyeti üzerine Türkiye’ye defnedildi.

KIRIM’DAN DOBRUCA’YA, TÜRKİYE’DEN ABD’YE TARİHÇİ KEMAL KARPAT’IN HAYATI

Kemal Karpat, Romanya’nın Dobruca bölgesinde Babadağ kasabasında 15 Şubat 1923’te doğdu. Ailesi, Kırım’dan Dobruca’ya, oradan da Anadolu’ya göçen Kırım Tatarlarından olan Karpat’ın çocukluğu, doğduğu Kuzey Dobruca’da geçti.

Prof. Dr. Kemal Karpat, ailesi İstanbul’a taşınınca gençlik yıllarını geçirdiği bu şehirde üniversiteye başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Washington ve New York üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı.

Romanya’daki tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katılan Karpat, akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington üniversitelerinde başladı.

Karpat; Harvard, Princeton, Colombia, ODTÜ, Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi pek çok seçkin üniversitede ders verdi. Bir dönem Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde de görev aldı.

Kemal Karpat, 1970-1988 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü, Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu’nun başkanlıklarını yaptı. Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı’nın bölüm başkanlığı görevini yaptı.

Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Karpat, bilimsel çalışmaları dolayısıyla Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödülendirildi. Karpat, Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi onur doktorası, Rusya Kazan Bilimler Akademisi Onursal üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü’ne layık görüldü.

Kendisi de bir Kırım Tatarı olan Karpat, Türk siyasi tarihi, sosyoloji ve ideolojileri başta pek çok konuda eserler verdi. Dünyanın pek çok önemli üniversitesinde dersler vererek, öğrenci yetiştirdi. Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasının değerli simalarından Prof. Hakan Kırımlı’nın da hocasıydı.

İNALCIK, EYİCE VE ALİ EMİRİ EFENDİ İLE YAN YANA DEFNEDİLDİ

ABD’nin Wisconsin eyaletindeki Madison şehrinde 20 Şubat 2019’da 96 yaşında hayatını kaybeden Karpat’ın cenazesi vasiyeti üzerine Türkiye’ye getirildi.

Ünlü Kırım Tatar tarihçi Kemal Karpat için 25 Şubat 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük Binası’nda cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Prof. Dr. Kemal Karpat, Ali Emiri Efendi ile ünlü tarihçiler Kırım Tatarı Halil İnalcık ve Semavi Eyice’nin yanına Fatih Camii haziresine defnedildi.

ESERLERİ

Tarihçi Kemal Karpat, 20 ülkede yayımlanan 100’ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza attı. Eserlerinden bazıları şunlardır:

Türk Demokrasi Tarihi (1967), Gecekondu Üzerine (1973), Türkiye’de Toplumsal Dönüşüm (1976), Osmanlı ve Dünya (2000), Osmanlı’da Hoşgörü (Yayına hazırlama, 2000), Ortadoğu’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (2001), Osmanlı Modernleşmesi (2002), Türkiye ve Orta Asya (2003), Osmanlı Nüfusu 1830-1914(2003), Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (2004), İslâm’ın Siyasallaşması (2004), Osmanlı Geçmişi ve Bugünün Türkiye’si, Çağdaş Türk Edebiyatında Sosyal Konular, Osmanlı’da Değişim Modernleşme ve Ulusçuluk (2005), Türkiye’de Siyasal Sistemin Evrimi [1876-1980] (2005).

https://qha.com.tr/haberler/


 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum