Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'nun "Pandemide Amerika ve George Floyd" kitabı raflarda

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’nun “Pandemide Amerika ve George Floyd” kitabı raflarda yerini aldı. Kumbaroğlu çalışmasında, bu yılın başında akademik çalışmalar için gittiği ABD’de Koronavirüs salgını ile George Floyd için yapılan gösterilerle ilgili gözlem ve deneyimlerini paylaşıyor.

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'nun "Pandemide Amerika ve George Floyd" kitabı raflarda
23 Eylül 2020 - 18:42

ABD’de Mart 2020'den itibaren yükselişe geçerek hem sağlık hem de ekonomik krize neden olan Koronavirüs salgınıyla birlikte, polis şiddetine maruz kalarak hayatını kaybeden George Floyd için yapılan gösteriler, ülke tarihinde unutulmaz bir dönem olarak değerlendiriliyor. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, akademik çalışmaları için gittiği Washington'da kendini böyle bir kriz döneminin içinde buluyor. Gelişmelerle llgili gözlem ve notlarını da “Pandemide Amerika ve George Floyd” adıyla kitaplaştıran Kumbaroğlu, salgın, ekonomik kriz ve gösterilerin nasıl geliştiğini, Türkiye’den görülemeyenleri ayrıntılarıyla anlatıyor.

“SALGIN GELDİĞİNDE TÜM RAFLAR BOŞALDI”

Kitabında, ABD’de martın ortasından itibaren salgının büyük bir paniğe neden olduğunu vurgulayan Prof. Kumbaroğlu, erzak almak için gittiği büyük alışveriş merkezlerinde rafların boşaldığını belirtiyor. Bilim insanı, o dönemde ortaya çıkan kargaşayı, “14 Mart 2020’de ABD’de Ulusal Acil Durum İlanı geldi. Ölü sayısı 48 olmuş, ülke genelinde vaka sayısı iki bini geçmişti. Ulusal Acil Durum ilanıyla birlikte okullar kapandı, toplu etkinlikler iptal edildi ve tüm çalışmaların izole ev ortamında yürütülmesi talep edildi. George Washington Üniversitesi de uzaktan eğitime geçti, kampüs kapandı. Birkaç haftalık bir karantina dönemi olacağını ve sonrasında ofise geri döneceğimi düşünerek ABD’de kalmaya devam ettim, ama benim gibi konuk öğretim üyesi olanlar genellikle ülkelerine geri dönme telaşı içine girmişti. Ben ise temel ihtiyaç maddeleri ve gıda stoklarımı tamamlıyordum. Evin yakınındaki dev süpermarket Walmart’a gittiğimde raflar boşalmış, su, makarna, tuvalet kağıdı, deterjan gibi temel ihtiyaç maddeleri kalmamıştı. Sonraki üç gün raflara yeni mal gelmeyince endişelenmeye başladım” sözleriyle anlatıyor.

"ÜLKE GENELİNE YAYILIYORDU"

Prof. Kumbaroğlu, polis şiddetine maruz kalarak hayatını kaybeden George Floyd’un tüm ülkeyi nasıl etkilediğini de geniş bir bölümde değerlendiriyor. Bilim insanı, olayların gelişimini şu sözlerle paylaşıyor:

“Polis memuru toplamda 8 dakika 46 saniye George Floyd’un boynuna bastırmış, bu sürenin son 2 dakika 53 saniyesi George Floyd hareketsiz kalmıştı. Olay görüntüler inanılır gibi değildi, George Floyd herkesin gözü önünde ölmüştü. Kentte geniş çaplı protestolar düzenleniyor, polisle göstericiler çatışıyor olaylar ülke geneline yayılıyordu. Bir önceki gün markette yaşadığım olay da belki bunun bir parçasıydı. Akşam çok sayıda ambulans sireni ve helikopter sesi duydum. Kovid-19 hastaları mıydı yoksa George Floyd’un öldürülmesinin protestosu Washington’a mı sıçramıştı.”

İlk baskısı Ağustos 2020’de Kozmostar yayınları tarafından yapıla kitapta Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ayrıca, Türkiye özlemini, ABD'deki Türklerle ilgili gözlemlerini ve ülkede yaşayan yabancı arkadaşlarının yorumlarına da yer ayırıyor.

Kaynak: https://haberler.boun.edu.tr/
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum