Portekiz'de Şamanist Oğuz Türklerinin kurduğu Algoz köyü keşfedilmeyi bekliyor

Portekiz'de Şamanist Oğuz Türklerinin kurduğu Algoz köyü keşfedilmeyi bekliyor
12 Ocak 2021 - 00:40

İtalya’daki Türk köyü Moena’nın ardından ilgi çeken bir köy hikayesi de Portekiz’de ortaya çıktı. 12. yüzyılda daha Müslüman olmayan Oğuz Türkleri tarafından kurulan Algoz köyü, ismi, tarihi ve hikayesiyle merak uyandırıyor.

Portekiz’in en güneyinde Cebelitarık Boğazı’na açılan bir sahil köyü olan Algoz’un, 12. yüzyılda Türkler tarafından kuruldu. Halen 3 bin civarında insanın yaşadığı köye dair arkeolojik kalıntılar pek çok gizemi içinde barındırıyor. Ekşi Sözlük‘te 5 Ocak 2020 tarihinde paylaşılan metinde köyün hayli merak uyandıran öyküsü yer aldı.

OĞUZLARIN PORTEKİZ’DE KURDUĞU ALGOZ’UN HİKAYESİ

Portekiz’in en güneyindeki Algoz, 12. yüzyılda buraya yerleşen Oğuz Türkleri tarafından kuruldu. Arapların Türklere “El-Guz” demesinden ötürü köyün ismi bu şekilde tanındı. Yani “el-Guz” yıllar içinde “Algoz” oldu.

Bölgeye yerleşen Türklerin hikayesi ise merak uyandırıcı. 1195 yılında Madrid’in güneyinde Kastilya Kralı liderliğindeki Hrıstiyanlar ile İber Yarımadasındaki Müslüman devlet Muvahhidler arasında Alarcos Muharebesi yaşandı. Muvahhidlerin zaferinin ardından Müslümanların saflarında savaşan Türkler, bölgeye yerleşti. Ayrıca muharebenin kazanılmasında Oğuz Türklerinin Türk yayını kullanması etkili oldu. Devrin teknolojisine göre büyük bir üstünlük sağlayan Türk yayı, Alarcos savaşını Müslüman Muvahhidlere kazandırdı. İşin en ilginç yanı ise savaşa paralı asker olarak katılan Oğuz Türklerinin henüz o yıllarda Şamanist olduğu ve eski Türk inancına sahip olmasıydı.

Portekiz’in en güneyindeki Algoz’un bulunduğu bölgeye, savaşa paralı asker olarak katılan Oğuzların yerleştiği ve bölgeye de ismini verdiği ileri sürülüyor. Türk köyü Algoz, keşfedilmeyi bekliyor.

Qırım Haber Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum