"Paşinyan,Putin'i tehdit etti: Erivan, Kremlin'e ültimatom verdi"

Azerbaycan Yeni Musavat Gazetesi Medya Grubundan Elchin KHALIDBEYLI tarihistan.org sitesinde yazılarına başlamıştır. Elchin Beye aramıza hoş geldiniz der, okuyucularımız adına teşekkür ederiz.

"Paşinyan,Putin'i tehdit etti: Erivan, Kremlin'e ültimatom verdi"
01 Nisan 2023 - 17:24 - Güncelleme: 01 Nisan 2023 - 17:48

Anlaşılıyor ki, Ermenistan'ın "kapıları" Kremlin'in sahibine sımsıkı kapanmış, artık onu Erivan'da görmek istemiyorlar, Paşinyan hükümeti Rusya'yı dolaylı olarak tehdit ediyor... Rusya'nın nasıl davranacağını görmek ilginç. Erivan'ın Kremlin'e Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'da tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönündeki resmi mesajına tepkiler...

Rusya-Ermeni ilişkilerindeki çelişkiler derinleşiyor. Ermenilerin Güney Kafkasya bölgesine sevk edildiği 1828 yılından bu yana, bu topluluk Rusya ile ilk kez bu kadar keskin bir çatışma yaşamaktadır. Ermeniler genellikle Rusya'ya zevkle hizmet ettiler. Her halükarda bu toplum Rusya pahasına Güney Kafkasya'ya sığındı ve daha sonra sözde bir devlet edinmeyi başardı.
Ancak bilindiği gibi Ermeniler sadık ve minnettar bir topluluk değildir. Ermeniler, koruyucularının zayıfladığını hissederlerse, hemen ihanete hazırdırlar. Ardından yeni hamilerinin talimatıyla zamanında onları koruyanlara karşı her türlü hıyanete başvurmaktan çekinmezler. Ve şimdi Ermenistan bu değişmez Ermeni alışkanlıklarına ve vatana ihanet ilkelerine göre hareket ediyor.
İlginçtir ki, Rusya'da bu gerçeği açıkça ifade etmekten çekinmeyen analistler var. Kremlin'e yakınlığıyla tanınan Rus siyaset bilimci Sergey Markov, Erivan'ın Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılmasının Ermenistan'ın Rusya'ya açıkça ihanet ettiği anlamına geldiğine inanıyor. Ve bu nedenle Kremlin, Ermenistan'ın bu davranışının yol açabileceği olumsuz sonuçları resmi Erivan'a daha güçlü hissettirmelidir.
a975d1b6-458e-4a14-80a5-5842f469a7a0.jpg (187 KB)
Kremlin'in bu konuda birkaç gün önce Erivan'a açık metin uyarısı yaptığını da belirtmek gerekir. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın UCM'nin Roma Statüsü'nü onaylaması halinde bu iki ülke arasında çok gergin bir durum yaratacağını bildirdi. Ve bu adımın olumsuz sonuçları olacaktır.
Ancak resmi Erivan, Kremlin'in bu sert uyarısına aldırış bile etmedi. Rusya'nın uyarısından bir gün sonra Ermenistan UCM'ye katılımını resmileştirdi. Artık resmi Erivan'ın Kremlin'i dikkate almadığına ve Rusya'ya sırtını dönmeye karar verdiğine kesinlikle şüphe yok. Ve her halükarda, Kremlin'in bundan sonraki tepkisi, yalnızca Rusya'nın dünyadan izole edilmiş Sovyet sonrası alandaki imajını belirleyebilir.
Mesele şu ki, resmi İrevan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşısında Ermenistan'ın "kapılarını" sıkıca kapattı. Yani bundan sonra Kremlin sahibinin Ermenistan'a yapacağı ziyaretler oldukça ciddi sorunlara yol açabilir. Çünkü Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararına tabi Devlet Başkanı V. Putin, Ermenistan'da tutuklanmadığı takdirde resmi Erivan'ın ABD ve Batı ile sorunları olabilir. Aksine, bir "mucize" olursa ve Paşinyan hükümeti Başkan V. Putin'i tutuklamaya cüret ederse, bu Rusya'ya Ermenistan'a karşı bir savaş başlatmak için gerçek bir neden verecektir.
Görünüşe göre, oldukça dağınık bir durum. Görünen o ki Ermenistan, Paşinyan hükümetinin Güney Kafkasya'daki sinsi jeopolitik oyunlarla başkalarına kurmaya çalıştığı “tuzağa” düşmeye başladı. Üstelik geri dönüş yok gibi görünüyor. Başka bir deyişle, resmi Erivan ilkeli bir seçim yaptı ve Kremlin'in uyarısına rağmen UCM'ye katılarak Başkan V. Putin'in tutuklanması taahhüdünde bulundu.
modern.az_Russia_Armenia_606.jpg (29 KB) 
Şimdi, Paşinyan hükümetine yakın bazı Ermeni siyaset bilimciler, resmi Erivan'ın son adımlarının Rusya-Ermeni ilişkilerini etkilemeyeceğini savunmaya çalışıyorlar. Bazıları, resmi Erivan'ın UAD'ye tam olarak Azerbaycan'a karşı savaşmak için katıldığını ve bu konunun Kremlin sahibinin tutuklama emriyle hiçbir ilgisi olmadığını iddia ediyor. Diğerleri, Ermenistan Anayasasında diğer ülkelerin siyasi liderliğinin bir parçası olan kişilerin tutuklanmasına izin veren bir madde bulunmadığını vurgulamaktadır. Bu nedenle Başkan V. Putin'in Erivan'ı ziyaret etmesi durumunda tutuklanacağını düşünmek saçma.
Elbette bu anlamsız tartışmalar, basit Ermeni mantığıyla karşı tarafı kandırma çabalarından başka bir şey değildir. Her halükarda Kremlin'dekiler, Ermenistan'ın Roma Statüsü'nü onaylamasının Başkan V. Putin'in tutuklanmasına neden denk geldiğini ve Rusya'nın sert uyarısının bile dikkate alınmamasını anlamayacak kadar saf değiller. Ve bu konunun Azerbaycan-Ermenistan ihtilafıyla hiçbir ilgisi olmadığını çok iyi anlıyorlar.
Öte yandan, sadece Ermenistan'ın değil, dünyanın herhangi bir ülkesinin anayasasında başka ülkelerin siyasi liderlerinin tutuklanmasıyla ilgili bir madde yok. Ancak dünyanın birçok ülkesi Roma Statüsü'nü onaylamış ve kararlarını uygulamayı taahhüt etmiştir. Bu mantığa yaklaşırsak, genel olarak BCM'yi iptal etmek gerekir. Yani Ermeni siyaset bilimciler böyle saçma sapan bahaneler öne sürdüklerinde muhtemelen kendilerini Rus siyasi çevreleri de dahil diğerlerinden daha akıllı görüyorlar.  
1408424.jpg (42 KB) 
Ancak tüm bunlara rağmen resmi Erivan gerçek gerçeği dile getirmeye çalışıyor. Nitekim Ermenistan eski Savunma Bakan Yardımcısı, Paşinyan hükümetini temsil eden Ermeni Milletvekili Gagik Melkonyan, Rusya Devlet Başkanı V. Putin'in Ermenistan'ı ziyaret etmesi durumunda yaşanabilecek olayları analiz etti. Ona göre Kremlin'in sahibi Ermenistan'ı ziyaret etmeyecek ve bu nedenle tutuklanmayacak.
Ermeni milletvekili, Başkan V. Putin'in ülkesinde kalmasının daha iyi olacağına inanıyor: “Ermenistan Roma Statüsü'nü onayladıysa, o zaman yükümlülüklerini de yerine getirmelidir. Bu nedenle Başkan V. Putin'in bundan sonra Ermenistan'a gelmemesini isterim. Başkan V. Putin Ermenistan'a gelirse tutuklanması gerekecek. Ancak Ermenistan'ı iyi bildiği için muhtemelen gelmek istemeyecektir."
Görünüşe göre Paşinyan hükümetine yakın Ermeni milletvekili mevcut gerçeği düz metinle ifade etmiş. Kremlin'in sahibinin yüzüne Ermenistan'ın "kapılarının" kapandığı ve artık onu Erivan'da görmek istemedikleri anlaşıldı. Resmi Erivan Ermeni milletvekili bile, Ermenistan'a sert bir uyarıda bulunan Rusya'ya ültimatom vermekten çekinmiyor. Yani Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan'da tutuklanmayı beklediği mesajını veriyor. Ve Rusya'nın bu maceralı mesaja vereceği yanıt ister istemez merak uyandırıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum