Paşinyan'ın 15 maddelik yol haritası

Paşinyan'ın 15 maddelik yol haritası
20 Kasım 2020 - 15:57

Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan bugün mevcut durumu aşmanın yolları, yöntemleri ve programlarından bahsetme zamanının geldiğini söyledi.
“Kendimi mevcut durumdan bir numaralı sorumlu olarak gördüğümü zaten söylemiştim. Ayrıca bu durumun üstesinden gelmek ve ülkede istikrar ve güvenliği sağlama konusundan da sorumluyum. Sadece bu sorumluluktan vazgeçmek istemediğimi ve aynı zamanda bu durumu düzeltmek için ne gerekirse yapacağımı açık yüreklilikle söylüyorum ”

Nikol Paşinyan, yapılacak işleri 15 madde ile sıraladı
1. Dağlık Karabağ barış sürecinin AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları formatında yeniden başlaması, dağlık Karabağın statüsünü ve savaş sebebi ile oradan kaçanların ikamet yerlerine geri dönme önceliği üzerinde çalışmalıyız.
2. Karabağ halkının evlerine dönmesini sağlayıp Karabağın normal hayatını tamamen eski haline getirmek için çalışmalıyız. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti makamlarının kontrolü altındaki bölgelerde hasarlı evlerin, apartmanların ve altyapının rehabilitasyonu acil işlerimiz arasındadır.
3. Öldürülen askerlerin ve vatandaşların aileleri için sosyal güvencelerin sağlanması
4. Ermenistan Cumhuriyeti topraklarında savaş sırasında hasar gören konut ve kamu yapılarının ve altyapının tamiri.
5. Yaralı ve sakat kalan askerler için sosyal garantilerin, protezlerin ve mesleki eğitimin sağlanması.
6. esarete düşen askerlerin ve sivillerin derhal geri dönüşü. Aileleri için sosyal güvenceler sağlamak. Kayıpların akıbeti hakkında bilgi hızlı bir şekilde açıklanması. Aileleri için sosyal güvenceler sağlamak.
7. Savaşta yer alan kişilerin ve genel olarak toplumun psikolojik rehabilitasyon sisteminin oluşturulması
8. Silahlı Kuvvetler Reform Programının onaylanması ve reformların başlatılması.
9. Koronavirüsün üstesinden gelmek ve sonuçlarını ortadan kaldırmak.
10. Ekonomik faaliyet ortamının restorasyonu.
11. Demografik sorunların çözümü için programların etkinleştirilmesi.
12. Seçim Kanunu ve partilerinde yapılacak değişikliklerle ilgili yeni bir yasanın kabulü.
13. Yolsuzlukla mücadele mahkemesinin kurulmasında ilk adım olarak uzman hâkimler enstitüsünün kurulması. Yasadışı mallara el koyma yasasının başlatılması.
14. Ermeni siyasi ve sivil toplumunun temsilcileriyle düzenli tematik istişarelerde bulunmak.
15. Ermeni örgütleri ve diaspora bireyleri ile düzenli tematik istişarelerde bulunmak. Ermenistan ve diaspora bireylerinin ve kuruluşlarının yukarıda belirtilen süreçlere katılımı.
“Tüm bunların en önemli amacı, Ermenistan’ın demokratik istikrarını sağlamak ve halkın özgür iradesiyle Ermenistan’da iktidar oluşumunu hiçbir şeyin tehdit etmediğinin garantisini oluşturmaktır.
Bu yol haritasını uygulamak için hükümette değişiklikler yapıyorum. Değişikliklerin anlamı ve amacı, yukarıda bahsedilen programın daha etkin uygulanması ve hükümet personelinin söz konusu yol haritasının uygulanmasına azami düzeyde uyarlanması olacaktır.
Paşinyan, “Yol haritasının uygulanmasına ilişkin Haziran ayında bir rapor hazırlayacağım ve bunun sonucunda, kamuoyunu ve tepkisini dikkate alarak, bundan sonra ne yapacağımız konusunda bir karar vereceğiz.” Dedi.
Suzanna Harutunyan kafkassam Erivan


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum