Paranın İcad Edildiği Şehir: Sardes: Sardia konuşuldu

Manisa Kültür Sohbetleri Programının 14 Nisan 2018 tarihli oturumu Salihli’de gerçekleştirildi.

Paranın İcad Edildiği Şehir: Sardes: Sardia konuşuldu
14 Nisan 2018 - 17:53 - Güncelleme: 14 Nisan 2018 - 18:05

Manisa Kültür Sohbetleri Programının 14 Nisan 2018 tarihli oturumu Salihli’de gerçekleştirildi.

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Araştırmacı Mustafa Uçar, Tarihçi-Yazar Naci Yengin

Moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Naci YENGİN’in yaptığı program konuğu Araştırmacı Mustafa Uçar’dı.

“Paranın İcad Edildiği Şehir: Sardes”  konusunda Mustafa Uçar’ın konuk olduğu program Salihli Sardes Otelde gerçekleştirildi.

Manisa ve Salihli’den katılımcıların takip ettiği programın açış konuşmasını Tarihçi-Yazar Naci YENGİN gerçekleştirdi.

Sard Ören yeri, Salihli ve Salihli’nin tarihteki öneminden bahseden Naci YENGİN İnanç ve kültür turizminin canlandırılmasında Sard’ın önemi üzerinde durdu. Kadim geçmişe sahip olan Sard ve çevresinin Saruhanoğullarından günümüze kadar da Türk yerleşim yeri olarak tarihi ve kültürel dokusunu koruduğunu vurguladı.

Araştırmacı Mustafa Uçar “Paranın İcad Edildiği Şehir: Sardes-Sardia”  konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sardes adının Yunanca’yı çağrıştırdığını ancak Sardia demenin daha doğru bir isimlendirme olacağı üzerinde duran Uçar Sard ve çevresinin 26 bin yıllık insan yerleşimi olduğunu, bölgenin en zengin tarihi, kültürel ve ekonomik merkezinin Lidyalılar tarafından gerçekleştirilen Sardia şehri olduğuna dikkat çekti.

Lidyalılardan Milli Mücadele ve günümüze kadar bölgenin önemini koruduğunu vurgulayan Uçar Hıristiyanlığın önemli merkezlerinin üçünün Manisa sınırları içinde bulunduğunu Musevilikte dünyanın 3. Sinagokunun Sardeste bulunduğunun altını çizdi. Bu bilgiler bile bölgenin turizm merkezi olması için yeterli nedenler arasında gösterilebilir.

Milli Mücadele yıllraında Manisa ve çevresinde başlayan Kuvay-ı Milli hareketinin Salihli’de Kuşçubaşı çiftliğinde başladığının altını çizen Uçar bölgenin Milli Mücadeleye olan desteği üzerinde durdu.

Tarihçi-Yazar Naci YENGİN’in Salihli ve çevresi ile ilgili Milli Mücadele yıllarında yaşanan bazı olayları anlatması, soru-cevap bölümü, kitap ve İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Sudak’ın günün anısına plaket takdimiyle sunuş programı sona erdi.

Manisa Kültür Dostları ekibiyle birlikte,  şair Yusuf Çağlar, Salihli Kültür Merkezinden ressam, şair ve yazarları, Yazar Gülgün Yalvaç, Tarihçi İpek Akgül ve Araştırmacı Mustafa Uçar’ın rehberliğinde Sard Ören yeri, tarihi ve kültürel merkezlerini dolaşarak bilgiler alındı.

Sard müzesi gezisi sırasında kazılara destek veren Amerikalı araştırmacıların bazı bölgelere ulaşımı yasakladığı, özellikle sinagog alanlarında sanki Yahudilerin Anadolu ile bağlarını güçlendirmek amacıyla bir köken tarihi yazmaya, oluşturmaya çalıştıkları dikkat çekti!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Adnan Aycan
    4 yıl önce
    Tv 7’de Gece gündüz programında Manisa Salihli programını izledim.Anlaşılır ve akıcı,çok güzel bilgiler öğrendim.Arkeolojik alanları bu yöntemlerle tanımak tanıtmak çok önemli.Tarihistan.org sayfasını izlemenizi öneririm.