PANDEMİDE SİGORTA ŞİRKETLERİ - Yazan: Mehmet Garip SİPER

PANDEMİDE SİGORTA ŞİRKETLERİ - Yazan: Mehmet Garip SİPER
23 Ağustos 2020 - 19:37
PANDEMİDE SİGORTA ŞİRKETLERİ
 
Sigorta öngörülemez ve beklenmedik olaylara karşı, önceden ödenen prim karşılığında muhtemel riskin sigorta şirketine geçmesidir.

Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar. Aynı riske maruz kalan kişiler bir araya gelerek gerçekleşen riskleri hep birlikte karşıladıklarında, kişi başına düşen ödeme miktarı düştüğünden büyük bir risk bile herkes için karşılanabilir hale gelebilmektedir.

Bir hasar gerçekleştiğinde, öncelikle, sigortalının, sigorta şirketine hasar ihbarı yapması yani durumu bildirmesi gerekir.

Durumdan haberdar olan sigorta şirketi, hasarı kendisinden bağımsız bir eksperin incelemesini sağlar. Daha sonra eksper raporunu inceleyerek, sigorta teminatı içindeki zararı tazmin ederek sigortalıya tazminat ödemesini gerçekleştirir.

Sigorta şirketleri günümüzde bu uygulamaları dışında bir takım tazminat ödemeleri ve zararlarla karşı  karşıya kalabilir.

Elbette bunun nedeni korona virüstür.

Çin’de başlayan ve tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de tehdit eden Koranavirüs salgını ekonomideki pek çok sektör gibi özellikle sigorta sektörünü de olumsuz etkileyecektir.

Sigorta şirketlerinin asıl etkileneceği konu ödemek zorunda kalacağı tazminatlar değil, varlıkları ile ilgili olacaktır.

Neden mi?

Bunun nedeni, sigorta şirketlerinin daha çok “hisse” ve “tahvil” yatırımı yapma zorunluluğundan kaynaklanacaktır.

Korono sürecinde “hisse” ve tahvil” senetlerinin düşmesi, sigorta şirketlerini önemli oranda etkileyecektir.
Türkiye özelinde bakıldığında, yeni satışların azalmaya başlaması yanında, sigorta şirketlerinin sağlık sigortası poliçelerinin içine Covid-19 teminatını dahil etmesiyle sektörün sağlık branşındaki maliyeti de artacak.

Küresel ölçekte kasko ve seyahat sigortalarına olan talebin keskin bir düşecektir.
Ülkemizde araçların yola çıkmaması dolayısıyla hasar frekansları düşecektir.
Yaşanan kur artışları dolayısıyla araçların tekrar yola çıkıp, hasarlar yaşandığında yedek parça maliyetlerinin artmasına neden olacaktır.

Ticari alacak sigortaları ve kefalet sigortalarında global sermaye ve finans piyasalarında yaşanan daralma ve kötü gidişat neticesinde hasar frekansı ve şiddeti artacak.

Kâr kaybı / İş durması sigorta teminatları detaylı bir biçimde irdelenmeye başlanacaktır.
“All risks poliçelerde” bazı genişletmelerin ne şekilde ele alınacağı tartışılmaya başlanacaktır.
Havacılık sigortalarında uçuşların azalması ya da olası ikinci dalgada tekrar durdurulması ile sigorta prim hacimleri çok düşecek ve geçen sene zarar eden bu branş, bu sene de yeterli prim havuzunu yaratamayacak.

Ofis çalışanlarının evden çalışmaya başlamasıyla siber risklerin ve yaşanan hadiselerin süratle artması, dolayısıyla ‘siber sigortaların’ yeterli ölçüde bir prim hacmine ulaşamadan zarar trendine girecektir.
Uluslararası ticaret hacminin de dramatik bir biçimde düşmesiyle nakliyat ve emtea sigorta prim üretimlerinde düşüş yaşanacak, üretim ve satış seviyelerinin düşmesiyle brüt kâr ve ciroya endeksli kâr kaybı ve sorumluluk sigorta prim üretimleri düşecek.

Sağlık’ta insanların evlerine kapanması dolayısıyla hareketsizlik ve depresyon kaynaklı farklı hastalıklar görülecek olması nedeniyle hasarlar artacak; hayat sigortalarında hasar trendi izlenecek.

İşveren sorumluluk sigortalarında korona virüs sebebiyle hayatını kaybetmekte olan çalışanların varisleri iş kazası davalarına maruz kalacaklar ve bunları sigorta şirketlerine havale etmek için davalar açılacaktır.

İnşaat ve montaj gibi mühendislik sigortalarında projelerdeki kesintiler dolayısıyla kar kaybı ve diğer bazı ek teminatların salgın durumunda devreye girip girmeyeceğinin tartışılacak.
Mehmet Garip SİPER

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum