ÖZBEKLERİN LAZGI DANSI, UNESCO LİSTESİNDE

ÖZBEKLERİN LAZGI DANSI, UNESCO LİSTESİNDE
15 Aralık 2019 - 12:39

Özbekistan’ın Harezm yöresine özgü geleneksel “Lazgı” (Lazgi) dansı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dahil edildi.

Harezm’e özgü geleneksel “Lazgı” dansının, Özbekistan’ın kültürel mirasının bir unsuru olarak UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edildiğini Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Aziz Abduhakimov duyurdu.

Abduhakimov, kararın, 12 Aralık 2019’da Kolombiya’nın başkenti Bogota’da düzenlenen UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunmasına ilişkin Hükûmetlerarası Komitenin 14. oturumunda alındığını bildirdi.

BAHŞI SANATI DA LİSTEYE EKLENMEK İSTENİYOR

Lazgı’nın, zengin tarihi geçmişi, bölgedeki diğer danslardan farklılığı ve dinamik doğası dolayısıyla listeye dahil edildiğini kaydeden Abduhakimov, halk destanlarını ezbere okumaya yönelik “Bahşı” sanatının da söz konusu listeye alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde, Özbekistan’dan, “Şaşmakam” makam sanatı, “Baysun Yöresinin Kültürel Alanı”, “Katta aşula” ses sanatı, “Askıya” espiri sanatı, “Özbek pilavı kültürü ve gelenekleri” bulunuyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/ozbeklerin-lazgi-dansi-unesco-listesinde/131401/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum