ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI MİRZİYOYEV, "YEŞİL BÜYÜME VE KÜRESEL HEDEFLER İÇİN ORTAKLIK – 2030" ULUSLARARASI ZİRVESİNE KATILDI

ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI MİRZİYOYEV, "YEŞİL BÜYÜME VE KÜRESEL HEDEFLER İÇİN ORTAKLIK – 2030" ULUSLARARASI ZİRVESİNE KATILDI
03 Haziran 2021 - 18:00

Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’in daveti üzerine videokonferans yoluyla Seul’de düzenlenen “Yeşil İyileşme Küresel Hedefler için Ortaklık – 2030” (P4G) ikinci Uluslararası Zirve ‘ye katıldı.

İki günlük forumun gündeminde iklim değişikliğinin sonuçlarının üstesinden gelme, “yeşil” kurtarma ve karbon nötrlüğünü sağlamanın yanı sıra BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması ve Paris Anlaşması’nın iklimle ilgili hükümlerinin uygulanması konuları yer alıyor.

Uluslararası Zirve’de devlet ve hükümet başkanları, dünyanın önde gelen ülkelerinin yüksek temsilcileri ve yetkili uluslararası kuruluşların başkanları katıldı. BM Genel Sekreteri António Guterres, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Sekreteri (Başbakan) Li Keqiang, Amerika Birleşik Devletleri İklim Sorunları Başkanı Özel Temsilcisi John Kerry, IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, Küresel Yeşil Büyüme Enstitüsü Başkanı Ban Ki-moon ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria toplantıya katıldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev konuşmasında, ülkemizde yürütülen reformların temel yönlerini ana hatlarıyla belirterek, “yeşil” iyileşme alanında uluslararası işbirliği olanaklarına ilişkin vizyonunu paylaştı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı, “yeşil” ve sürdürülebilir kalkınma konusunda etkili kararlar alabilmek için tüm uluslararası toplumun çabalarını birleştirmek gerektiğini vurguladı.

Aral Denizi felaketinin küresel sonuçlarının üstesinden gelmek öncelikli görevlerden biri olarak belirlendi. Bu bağlamda, Shavkat Mirziyoyev, Özbekistan’ın inisiyatifiyle geçtiğimiz günlerde kabul edilen Aral Denizi bölgesini çevresel yenilikler ve teknolojiler bölgesi ilan eden BM Genel Kurulu’nun özel kararına tam destek veren tüm uluslararası ortaklara teşekkür etti. P4G Ortaklığı ve diğer uluslararası kuruluşların platformunda özel olarak oluşturulan BM Güven Fonu, Küresel Yeşil Büyüme Enstitüsü çerçevesi dahil olmak üzere bu yönde aktif ortak çalışmaya devam edilmesi önerildi.

İklim değişikliği, sera gazı sorunları ve hava kirliliği nedeniyle bölgemizde sınır aşan nehirlerin akışındaki azalma ve biyolojik çeşitlilik konusunda ciddi endişeler dile getirildi.

Özbekistan’ın Paris Anlaşması kapsamındaki sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar azaltma taahhütlerini yerine getirme taahhüdü yeniden teyit edildi.

Bu bağlamda, Özbekistan’da “yeşil” teknolojilerin yaygın bir şekilde tanıtılması ve “yeşil” enerji alanında projelerin hayata geçirilmesinin, önümüzdeki on yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını 3 kat artırmaya imkan vereceği kaydedildi.

Önümüzdeki yıl “Gelişmekte Olan Ülkeler için Yeşil Enerji” adlı uluslararası konferans düzenlemenin yanı sıra, gençleri bir yeşil tüketim kültürü oluşturmak için “yeşil” ekonomi yaratmaya çekmek, özel program başlatmak için bir girişim öne sürüldü.

Bu önemli alandaki pratik işbirliğini genişletmek için, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Özbekistan’ın P4G Ortaklığına katılmaya ve tam teşekküllü katılımcısı olmaya hazır olduğunu açıkladı. Sonuç olarak, yeşil kurtarma ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki uluslararası çabaları birleştirmek için en önemli görevleri yansıtacak olan Seul Bildirgesinin kabul edilmesi kararlaştırıldı.

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi – SASAM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum