Özbekistan, 2023'te tamamen Latin alfabesine geçecek

Özbekistan tamamen Lafin alfabesine geçmeye hazırlanıyor. Özbekistan hükumeti, iki yıl içinde aşamalı olarak Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yol haritasını içeren kararı kabul etti.

Özbekistan, 2023'te tamamen Latin alfabesine geçecek
12 Şubat 2021 - 21:35

Özbekistan hükümeti resmi yazışmaların ve medyanın Kiril alfabesi yerine Latin alfabesine nihai geçişine ilişkin kararnameyi kabul etti. Bugün çıkan karara göre, 1 Ocak 2023’ten itibaren ülkedeki tüm kurum ve kuruluşların faaliyetleri ile resmi yazışmaları Latin alfabesiyle yapılacak. Ayrıca ülkedeki tüm medya organları, elektronik medya, haber siteleri, matbaa ve yayınevleri de Latin alfabesini kullanacak.

ÖZBEKİSTAN’DAN LATİN ALFABESİNE GEÇME KARARI

Bununla birlikte 2023’ten itibaren kimlik belgeleri, yabancıların oturma izni ve ikamet belgeleri Latin alfabesinde düzenlenecek, tüm cadde ve sokak ile kurum adları, pankart ve tabelalar, ilan ve reklamlar da Latin alfabesinde yazılacak. Bu çerçevede, ülkede Latin alfabesine uygun yeni Özbek alfabesi için yazım kuralları hazırlanarak hükumet tarafından onaylanacak.

Bilindiği üzere, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Ekim 2020’de yayımladığı bir kararname ile, Latin alfabesine geçiş sürecinin hızlandırılması talimatı vermişti.

Özbekistan, 2001 yılından beri Latin alfabesine geçiş sürecini tamamlamaya çalışıyor. Özbekistan’da yıllardan beri Kiril alfabesinin tahakkümü kırılamadı. Bu nedenle Latin alfabesine geçen ülkeler arasında Özbekistan başarısız bir ülke olarak değerlendiriliyor.


Kırım Haber Ajansı - QHA

Anife Bilal
12 Şubat 2021, 17:26

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum