Oxford Üniversitesinde Farabi Sempozyumu Yapıldı

Büyük bilim adamı Abu Nasir El-Farabi’nin 1150. doğum yıl dönümü nedeniyle, Oxford Üniversitesinde uluslararası El-Farabi: Yaşamı ve Mirası sempozyumu düzenlendi.

Oxford Üniversitesinde Farabi Sempozyumu Yapıldı
21 Temmuz 2020 - 20:13

Büyük bilim adamı Abu Nasir El-Farabi’nin 1150. doğum yıl dönümü nedeniyle, Oxford Üniversitesinde uluslararası El-Farabi: Yaşamı ve Mirası sempozyumu düzenlendi.

Koronavirüs salgını nedeniyle çevrim içi olarak yapılan sempozyuma; İngiltere, Kazakistan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya’dan Farabi uzmanları katıldı. Sanal etkinlik, Kazakistan’ın Londra Büyükelçiliği tarafından, Oxford İslam Araştırmaları Merkezinin işbirliği ile düzenlendi. Yüzden fazla uzman, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisi, çevrim içi sempozyuma iştirak etti.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kazakistan Büyükelçisi Erlan Idrissov, “El Farabi dünya çapında bir bilim adamıdır. UNESCO’nun her yıl doğum yıl dönümünü kutlaması da bunun bir göstergesidir” dedi. Idrissov, El-Farabi’nin manevi mirasının etkilerinin sadece Kazakistan’ın modernizasyon süreci ve yeni neslin manevi değerlerinin oluşumunda değil, küresel medeniyetin oluşması, ekonomik düzenler ve politik bilinçlenme açısından da önemli olduğunu belirtti.

İSLAM VE BATI İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI

Oxford İslam Araştırmaları Merkezi müdürü Farhan Nizami, modern dünyanın El-Farabi’yi yeniden keşfettiğini vurguladı. Nizami, “Merkezimizin ana akademik hedeflerinden biri, İslam ve Batı eğitim dünyaları arasındaki işbirliğini teşvik etmektir. El-Farabi’nin felsefesi bu yönde önemli bir birleştirici etkendir. İkinci öğretmen olarak anılan Farabi’nin iki medeniyete de etkisi çok büyük ve önemlidir.” dedi. Ayrıca Nizami, etkinliğin, Kazakistan’la ve özellikle El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi ile uzun vadeli bilimsel işbirliğinin kurulmasına katkıda bulunacağına duyduğu inancı dile getirdi.

EL FARABİ ÜNİVERSİTESİ AKILLI ŞEHİR PROJESİ

El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi rektörü Galymkair Mutanov da konuşmasında, “El-Farabi’nin dünya medeniyeti ve Kazakistan halkı için manevi ve insani mirasının değerinden bahsetti. Mutanov, El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi ve BM Akademik Entegrasyon programı küresel merkezinin çalışmalarıyla El-Farabi Üniversitesi Akıllı Şehir projesi uygulanıyor. Bu vesile ile proje kapsamında yapılandırılan yeni nesil üniversite sistemi – Üniversite 4.0 – modelini tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu modelin temel amacı, modern üniversitelerde sadece yüksek nitelikli uzmanlar yetiştirmek değil, aynı zamanda ve daha daha önemli olarak yüksek maneviyata sahip, modern toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunan, tüm insanlığın kaderinden sorumlu olduğunun farkında olan dünya vatandaşları oluşturmaktır.” dedi

EL FARABİ VE KAZAK MÜZİĞİ

  • Kazak Müzik Aleti JETİGEN

Sempozyumda ayrıca Farabi’nin müzik çalışmalarına katkısı üzerinde duruldu. Orta Asya müziği etnografı ve tarihçisi olan Saida Daukeeva, Farabi’nin Batı ve Orta Asya’da müzikoloji ve müziğin gelişimi sürecindeki önemli rolü hakkında bir konuşma yaptı. Farabi’nin çalışmaları ekseninde müziğin teorik temelleri ve Kazak müziğinin yeniden canlanması üzerindeki etkisini anlatan Daukeeva, sömürge döneminde unutulan Sıbızgı ve Jetigen gibi eski Kazak müzik aletlerinin yeniden kazanılmasında Farabi araştırmalarının önemli rolü olduğunu belirtti.
Kaynak:Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum