Osman NEVRES (Hasan TAHSİN) - Yazan: Hasan Barın

Osman NEVRES (Hasan TAHSİN) - Yazan: Hasan Barın
09 Eylül 2020 - 19:43

Atatürk'le benzerlikler taşıyan büyük insan.
Atatürk'ten yedi yıl sonra 1888'de Atatürk gibi Selanik'te doğdu. Atatürk'ün okuduğu Şemsi Efendi mektebi'nde okudu. Düşünce ve duygularını açıklamak için gazetelerde yazılar yazdı.

Fransa'daki Sorboorn Ünuversitesi'nde Siyaset Bilimi'ni burslu kazandı. Burada Trablusgarb'ın işgal eden İtalya'ya karşı protesto etmek amacıyla mitingler düzenledi. 
Trablusgarb Savaşı'nı anlatan ve Türkleri küçümsemeyen, barbar gösteren  filmin gösterildiği Olimpia Sineması'nda, filmden sonra filmdeki ifadelere çok büyük tepki gösterdi. 
Teskilat-ı Mahsusa'ya katıldı. İngiltere için çalışan ve Osmanlı karşıtı milliyetçiliği örgütleyen Balkan Komitesi Başkanı Noel Buxton ile kardeşi Leland Buxton'u öldürme görevi verildi.
Bu görev için Romanya'ya gitmeden önce de kendisine halen günümüzde dahi bu isimle  ismi aldı:
Hasan Tahsin
Buxon kardeşleri yaraladı. Yakalandığında işkencelere rağmen eylemi tek başına yaptığını söyleyip teşkilatın ve kendinin ismini vermedi. Bazı kaynaklara göre  beş yıl hapis yattıktan sonra önce İsviçre'ye sonra da son ikamet ettiği şehir olan İzmir'e yerleşti.  
Burada işgalleri kınayan iki tane milliyetçi gazetede yazılar yazdı. İzmir'in işgalinden bir gün önce gerçekleşecek işgali protesto mitinginde konuşma yapıp, direniş için bildiri dağıttı.
15 Mayıs 1919'da  düğüne gider gibi giyindi .  Erken saatlerde Konak Meydanı'na gitti. Pasaport Limanı'na yanaşan Yunan gemileri de çıkarmayı başlatmıştı. Bu sırada gemilerden inen askerler kıyıda işgal edecekleri bölgeler için hazırlanıyordu. 
Yunan askerlerinin yürüyüşe geçmesiyle hedefine odaklanarak, kalabalığa sızdı. 
İşgal kuvvetleri Konak Meydanı'na geldiği sırada atının üzerinde, içine ölümsüzlük şurubu içmiş Herkül edasıyla, yıllarca dostça yaşadığı devletin işgalini kutlayan hainlerin, işbirlikçilerin sevinç çığlıkları arasında  Yunan bayrağı taşıyarak ilerleyen  Yunanlı teğmeni tabancayla vurdu. İlk kurşunu atan  Hasan Tahsin  ilk önce Yunan askerleri tarafından silahla yaralanır,  ardından süngüyle şehit edilir. 
Bazı kaynaklar, Yunanlılar'ın, hırslarını Hasan Tahsin'in naaşını defalarca süngülemekle bastıramayıp, İzmir'de iki bin Türk'üde katlettiklerini yazar.
      Kurtuluş Savaşı'nda atılan ilk kurşunun ve o kurşunu atan kişi Hasan Tahsin'in kısa hikayesi budur. 
     
       Hasan Tahsin'in attığı kurşun  Kurtuluş Savaşı'nda attığı ilk kurşundu şükür ki son kurşun olmadı. 
       Silahla, mermiyle alınan Izmir'in Kurtuluşu dendiğinde aklıma hep adaşım Hasan Tahsin gelir.
       Günümüzde; İzmir'in dağların çiçeklerin daha güzel açmasını saglayan;
       Atatürk, Silah Arkadaşları, Hasan Tahsin ve Hasan Tahsin gibilerden bizler fazlasıyla razıyız. Allah 'ta razı olsun!
         Sağlık, huzurla kalın!

Kaynak: https://asasmedya.info/news/authors
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum