ORHAN GAZİ (1281-1360)

ORHAN GAZİ (1281-1360)
31 Ekim 2020 - 16:00

ORHAN GAZİ

(1281-1360)

Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Şeyh Edebali’nin kızı Malhun Hatun babası Osmanlının kurucusu Osman Gazi’dir.

Osmanlı Beyliği’ni kuran babası Osman Gazi’nin yolundan giderek; askeri, siyasi, ticari ve hukuksal başarılar kazanmış, adını tarih sayfalarına altın harflerle yazdırmıştır.

Özellikle kişisel özellikleriyle halk arasında çok sevilen Orhan Gazi, merhametli ve saygılı tutumuyla da her zaman sevilen bir lider olmuştur. 4 evlilik yapan Orhan Gazi’nin toplamda 8 çocuğu olmuştur. Orhan Gazi, getirdiği yenilikler ve yaptığı düzenlemelerle Osmanlı’yı düz bir beylik olmaktan çıkarmış ve devlet sistemine geçirmiş, ardından da ilk düzenli Osmanlı ordusunu kurmuştur. Ticaret, devlet teşkilatı ve askeriye gibi pek çok alanda da yenilikler yapan Orhan Gazi sayısız fetih yaparak devletin sınırlarını genişletmiştir.

Osmanoğulları soyundan gelen hükümdarlar içinde en uzun ömürlüsü olarak bilinen Orhan Gazi 79 yıl yaşamış ve son yıllarında devlet yönetimini oğlu I. Murad’a bırakmıştır. Orhan Gazi devletin başına geçtiğinde büyük bir hızla fetihlere başlamış ve önemli toprakları ele geçirmiştir. Marmara, Ankara, Bursa ve Rumeli’yi kısa sürede Osmanlı topraklarına katmıştır.

Orhan Gazi devletin başkentini Yenişehir’den Bursa’ya taşımıştır. 1329 yılında Pelakanon’da Bizans’ı yenmiş ve 1330 yılında İznik’i fethetmiştir. Bu fetih ile Bizans’ın Asya ve Anadolu’ya olan bağlantıları yok olmuştur. Sonrasında Orhan Bey fetihlerine devam etmiş ve 1337 yılında İzmit’i fethetmiştir. Kocaeli yarımadası Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir. Hızla devam eden fetihlere Orhan Bey; Hereke, Armutlu ve Yalova’yı da Bizans’tan alarak devam etmiştir. Sonuçta Bizans’ın topraklarının büyük çoğunluğu Osmanlı Devleti’nin eline geçmiş ve Bizans barış istemek zorunda kalmıştır. Öte andan Karasi (Karesi) Beyliği’nin topraklarını da ele geçirerek Biga yarımadası ve Balıkesir’i fethetmiştir. Bu toprak Orhan Gazi’nin Ege kıyısındaki ilk toprağı olmuştur.

1353 yılında Süleyman Paşa yönetimindeki ordu ile sefere çıkan Orhan Gazi, Sırp ve Bulgarlar’a karşı Dimetoka’da başarı kazanmış ve 1353 yılında Çimpe Kalesi Osmanlılar’a bırakılmıştır. Öte yandan Kadıköy ve Marmara adaları da Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. Orhan Gazi dört evlilik yapmış ve bu evliliklerden altısı kız, ikisi erkek olmak üzere sekiz çocuğu olmuştur.

Eşleri; Asporça Hatun, Nilüfer Hatun, Teodora Kantakuzini ve Eftandise Hatun’dur. Aralarından Nilüfer Hatun; I.Murat, Süleyman Gazi ve Şehzade Kasım’ın annesidir. Teodora Hatun ise Şehzade Halil’in annesidir. Orhan Gazi’nin kız çocukları Fatma ve Hatice Hatun’dur. Erkek çocukları ise Şehzade Eyüp, Şehzade Kasım, Şehzade Halil, Şehzade İbrahim, Şehzade Murad ve Süleyman Paşa’dır.

Orhan Gazi, Osmanoğulları soyundan gelen hükümdarlar arasında en uzun ömürlüsü olarak bilinmektedir. 79 yaşına geldiği 1360 yılında vefat etmiştir. Ölmeden önce devlet yönetimini oğlu I.Murad’a bırakmış ve son yıllarını Bursa’da geçirmiştir. Tıpkı babası gibi Bursa Gümüşlü Kümbet’e defnedilmiştir.

ORHAN GAZİNİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

Askeri disiplinle küçük yaşlarda tanışan Orhan Gazi askeri alanda büyük bir yenilik yapmış ve ilk düzenli orduyu kurmuştur. Bu orduda yaya ve müsellem adında iki grup bulunurdu ve sıkı bir disiplinle çalışırdı. Osmanlı, Osman Gazi öldüğünde beylikler halinde yönetilirken, Orhan Gazi tarafından devlet haline dönüştürülmeye çalışılmıştır. Günümüz meclis sisteminin temellerini atan Orhan Gazi, Divan Örgütünü kurmuştur. Ayrıca vezir, kadı, subaşı vb. devlet kademelerine ilk kez atama yapmıştır. Kısacası Orhan Gazi dönemi kurumlaşma dönemidir.

Kaynak: Bilgipedia Türkiye'nin En Doğru, En Kapsamlı Bilgi Deposu

www.bilgipedia.org


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum