ÖMER SEYFETTİN, KAZAKİSTAN'DA ANILDI

ÖMER SEYFETTİN, KAZAKİSTAN'DA ANILDI
10 Mart 2020 - 15:05 - Güncelleme: 22 Mart 2020 - 17:06

Yazar Ömer Seyfettin, vefatının 100. yılında Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlenen bir etkinlikte anıldı.

Uluslararası Türk Akademisince (TWESCO), Nur Sultan Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Nazarbayev Üniversitesi Kazak Dili ve Türkoloji Bölümünün katkılarıyla düzenlenen etkinliğe, Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici, TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri, diplomatlar ve öğrenciler katıldı.

“YAZAR O DÖNEMİN TOPLUMSAL DEĞERLERİNİ DE HİKAYESİNE AKTARMIŞ”

Etkinlikte, Ömer Seyfettin’in hayatını anlatan sunumlar yapıldı, YEE öğrencileri yazarın eserlerinden parçalar okudu. Büyükelçi Ekici, burada yaptığı konuşmada, Ömer Seyfettin’i Kazakistan’da anmanın hem Türkiye hem de Türk cumhuriyetleri acısından önemli olduğunu belirtti. Ömer Seyfettin’in eserlerini, yabancı kelimelerden arındırılmış Türkçeyle yazdığına dikkati çeken Ekici, “Yazar, o dönemin toplumsal değerlerini de hikayesine aktarmış.” dedi.

“ÖMER SEYFETTİN’İN FİKİRLERİ, ATATÜRK’ÜN REFORMLARINI ETKİLEMİŞTİR”

TWESCO Başkanı Kıdırali, Türk dünyasının büyük şahsiyetlerinin, edebiyat, tarih, dil gibi halkları yakınlaştırdığını söyledi. Ömer Seyfettin’in Türk kimliğinin oluşmasında katkısı bulunan büyük yazar olduğunun altını çizen Kıdırali, “Ömer Seyfettin’in fikirleri, Atatürk’ün reformlarını etkilemiştir. Bu nedenle Türkiye’de nasıl Abay okutuluyorsa bizim gençlerimiz de Ömer Seyfettin’i bilmeli.” ifadesini kullandı. Kıdırali, Seyfettin’in eserlerinin akademi tarafından hazırlanan “Orta Türk Edebiyatı” ders kitabında yer aldığını, bu kitabın aracılığıyla yazarın kitaplarının tüm Türk coğrafyasında okullarda okutulacağını kaydetti.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/omer-seyfettin-kazakistan-da-anildi/168857/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum