Ömer Seyfettin'den meçhul dostuna imzalı mektup

Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Ömer Seyfettin’in nadir bulunan imzası ve fotoğrafı dostu Münir Bey’e yazdığı mektupta ortaya çıktı. İstanbul Müzayede’de satışa çıkacak olan 30 Nisan 1905 tarihli mektup, mektep arkadaşlarından veya aile yakınlarından biri olduğu anlaşılan Münir Bey’e Kuşadası’ndan gönderilmiş. Yine pek çok ünlü yazar, şair ve müzisyene ait fotoğraf ve imzanın bulunduğu müzayedede bir başka mektup ise Safiye Ayla tarafından eşi Şerif Muhittin Targan’a yazılmış.

Ömer Seyfettin'den meçhul dostuna imzalı mektup
28 Mart 2021 - 10:47
Rüveyda Okumuş'un Yeni Şafak gazetesi Pazar eki için yazdığı yazı

Bundan yaklaşık iki ay önce bu sayfada “Edebiyat dünyası mezatta buluşuyor” başlıklı bir yazı kaleme alarak belki de şimdiye kadar müzelerde bile bir arada bulunması zor olan bir imzalı kitap ve efemera müzayedesinden söz etmiştim. 21 Ocak’ta İstanbul Müzayede tarafından “Anılar ve İmzalar” ismiyle son derece geniş bir yelpazede düzenlenen bu müzayedede, Türk edebiyat, sanat ve kültür dünyasının en önemli ve belli başlı isimlerinin imzalı kitapları, resimleri, mektupları, bir geçit resmini andırırcasına bir araya getirilmişti.

Geçen gün İstanbul Müzayede’nin sahibi Uğur Yeğin Bey telefon açıp “Anılar ve İmzalar” müzayedesinin ikincisini gerçekleştireceğini söyleyince önce heyecanlanmış, bir o kadar da meraklanmıştım. Hatta bir sürprizlerinin olduğunu ifade edince heyecanım daha da artmıştı. Zira bugüne kadar müzayedelerde görülmeyen bir imza satışa çıkacaktı: Ömer Seyfettin imzası… Hem de kendi resminin yer aldığı bir karta, el yazısıyla yazdığı bir mektupla…

YAŞARKEN KİTABI NEŞREDİLMEDİ

Hakikaten Türk edebiyatının en önemli hikâye yazarlarından Ömer Seyfettin (1884-1920) imzası çok nadirdi. Zira oldukça genç bir yaşta vefat eden (36 yaşında) şöhretli muharririn sağlığında herhangi bir kitabı neşredilmemişti. Bundan dolayı imzalı kitabı da yoktu. En azından bugüne kadar gören olmamıştı.

Ne var ki Ömer Seyfettin’in 1905’de Hakkı Tarık Us’a gönderdiği bazı mektuplar Şevket Rado tarafından satın alınarak Hayat Tarih Mecmuası’nda yayımlamıştı. Böylece ilgililer Ömer Seyfettin’in yazısı ve imzası hakkında fikir sahibi olabilmişti. Ayrıca Şevket Rado’nun sahibi olduğu “Hayat Mecmuası” (Hayat Tarih Mecmuası değil), Ömer Seyfettin’in Balkan Harbi’ne dair hatıralarını neşrederken, 19 Ocak 1967’de “Eski Bir Hatıra” başlığıyla, üzerinde Ömer Seyfettin’in fotoğrafının bulunduğu kartpostal formunda bir bayram tebrik kartı da yayımlamıştı. Bu kart İstanbul müzayedede satışa çıkan kart ile aynı formattaydı. Ömer Seyfettin, belli ki fotoğrafını kartpostal şeklinde bastırmış ve yakınlarına veya tanıdıklarına çeşitli vesilelerle göndermişti.

ÖMER SEYFETTİN’İN MEKTUPLARI

Yazının devamı için:https://www.yenisafak.com/hayat/omer-seyfettinden-mechul-dostuna-imzali-mektup-3615417

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum