Ölümsüz besteleri 'altın gırtlağından' mahrum kaldı

Türk müziğinin mihenk taşlarından Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Hakk’a yürüdü. 95 yıllık ömrüne 652 beste ve 276 ödül sığdıran, meşk geleneğinin son temsilcisi olan Yavaşça için yarın Atatürk Kültür Merkezi’nde devlet töreni düzenlenecek. Sanatçının cenazesi Fatih Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Beşiktaş Yahya Efendi Türbesi’nin haziresine defnedilecek.

Ölümsüz besteleri 'altın gırtlağından' mahrum kaldı
24 Aralık 2021 - 09:39 - Güncelleme: 24 Aralık 2021 - 11:14

SALİHA SULTAN

Türk müziğinin duayenlerinden, bestekar, icracı ve hekim Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca (95) vefat etti. Bir süredir yaşlılığa bağlı nedenlerle hastanede tedavi gören Prof. Dr. Yavaşca’nın vefatını TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş sosyal medya hesabından, “Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin.” ifadeleriyle duyurdu. Usta sanatçının cenaze bilgilerini ise eşi Ayten Yavaşca “Sevgili eşim Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’yi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim” sözleriyle paylaştı. Prof. Dr. Yavaşca’nın vefat haberinin ardından binlerce hayranı sosyal medyada sanatçıya dillere pelesenk olan ‘Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok’ bestesini paylaşarak veda etti.

95 YILLIK ÖMRÜNE652 ESER SIĞDIRDI

Münir Nurettin Selçuk, Zeki Arif Ataergin, Sadettin Kaynak gibi önemli bestekârların öğrencisi olan Prof. Dr. Yavaşca, klasik musikide kendi tarz ve tavrını oluşturan bir sanatçı olarak tanınıyordu. Klasik musikide meşk geleneğinin son temsilcisi olan, 95 yıllık yaşamında 652 esere imza atan Prof. Dr. Yavaşça, ‘Ümitsiz Bir Aşka Düştüm Ağlarım Ben Halime’, ‘Başka Söz Söylemem Aşktan Yana Ben’, ‘Gülen Gözlerinin Manası Derin’, ‘Şen Gözlerinle Yüzüme Bir Baktın’, ‘Ayrılıktan Başka Var mıdır Söze Hacet’ gibi ardında birçok ölümsüz eser bıraktı. Yaşamı boyunca 256 ödüle layık görülen Prof. Dr. Yavaşca’ya 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. 2008’de ‘Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’, 2010’da ‘TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ sahibi olan sanatçı, yalnız Türkiye’de değil Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede de müzik çevreleri tarafından tanınan bir isimdi. Prof. Dr. Yavaşca için yarın saat 10.30’da Atatürk Kültür Merkezi’nde devlet töreni düzenlenecek. Sanatçının cenazesi Fatih Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Beşiktaş Yahya Efendi Türbesi’nin haziresine defnedilecek.

KULAKLARI GÜZEL NAĞMELERLE DOLDURDU

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın vefat haberinin ardından sosyal medyada müzik dünyasından baş sağlığı mesajları art arda geldi:

FAZIL SAY: Bestekar, icracı ve Devlet Sanatçısı Alaeddin Yavaşça’nın vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Klasik Türk Musikisi’nin çok önemli bir sanatçısıydı. Yüzlerce eser bıraktı ardından hepimize. Nur içinde uyusun. Ailesine sabır dilerim.

KUDSİ ERGÜNER: Dedemin babamın dostu, birçok konserlerde ve İstanbul Radyosu’nda neyimle refakat etmek şansına erdiğim, Üstad Alâeddin Yavaşça bu fânî dünyayı terk etmiş, muhteşem sesi, eserleri gönüllerde bâkî kalacaktır. Allah’tan rahmet sevenlerine de sabır diliyorum.

İBRAHİM SUAT ERBAY: Türk müziğinin bir devri daha bitti. Türk musikisinin önde gelen fem-i muhsinlerinden Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça hocamızın irtihal haberini aldım. Sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

FERHAT GÖÇER: ‘Kültürünü kaybeden bir ulus vasfını kaybeder’. Tıp doktoru ve Klasik Türk Müziği sanatçısı. Her açıdan örnek aldığım değerli üstad, meslektaşım Alaeddin Yavaşça’yı kaybettik…. Mekanı cennet olsun.

MEHMET KEMİKSİZ: Yapraklar bir bir dökülmekte. Bin bir hatıra kalbe gömülmekte… Büyük bestekâr ve icracılarımızdan Alaeddin Yavaşça’nın vefâtı sebebiyle üzüntülerimi ifade etmek isterim. Kendisine Allah’tan rahmet ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dilerim.

ALİ TÜFEKÇİ: Koca çınar…. Sadettin Kaynak, Zeki Arif, Zekai Dede ve Dede Efendiye bağlanan kutlu bir zincir, koca bir devir… ve kubbede hoş bir sadâ… Lisans yılları repertuar dersimizden ölümsüz bir hatırayla, saygıyla yâd ediyorum… Ruhunuz şâd olsun Alâeddin Hocam…

ONUR AKAY: Konservatuvarda öğrencisiydim, 2006 yılında bacağı kırılmıştı ve mezun olacağımız yıl sınıfımızı başka bir hocaya bırakmamış, derslerine özel bir izinle evine giderek devam etmiştik. Bizi, bacağı kırılsa bile mezun etmişti. Büyük hocamız nur içinde yatsın...

DERYA ULUĞ: Kendimi çok şanslı hissettiğim nadir şeyler vardır. Biri de Alaeddin Yavaşça’nın öğrencisi olmaktı. Aramızdan ayrılmış çok üzgünüm. Çok büyük bir sanatçı ve örnek bir beyfendiyi kaybettik. Mekanı cennet olsun…

NALAN: Öğrencilerinin bir tanesi, canımız Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça vefat etmiş. Ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı dilerim. Bir sürü çocuğun doğumuna vesile olan, bir sürü insanın kulağına güzel nağmeler dolduran, bildiklerini yeni nesile aktaran, hoşgörülü… Mekanın cennet canım hocam.

AŞK ŞARKILARININ ‘EFENDİ’ SESİNE VEDA

1980’lerin müzik dünyasına damgasını vuran ses sanatçılardan Faruk Tınaz dün İstanbul’da yaşamını yitirdi. ‘Şarkılar Yazdım Sana’ şarkısıyla gönüllerde taht kuran 65 yaşındaki sanatçı uzun süredir kanser tedavisi görüyordu. Tınaz’ın vefatını yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu “Kulübümüz Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Tınaz’ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Merhuma Allah’tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere yakınlarına ve atçılık camiamıza başsağlığı dileriz” ifadeleriyle duyurdu. 1956 yılında Adana’da dünyaya gelen ve annesi mevlüthan olan Tınaz, Mustafa Erses, Ümit Tokcan ve Nevzat Sümer’den müzik eğitimi almıştı. 1980 yılında TRT’nin Radyo Özel Eğlence sınavını kazanarak TRT’de çalışmaya başlayan sanatçı, sahne hayatına İstanbul’da devam etti. ‘Göz Göze’, (Şansım Açıldı’, ‘Kal Benimle’, ‘Kalbimin Kadını’, ‘Dinlenesi Şarkılar’, ‘Yunus Gibi’ albümlere imza atan sanatçı Yeşilçam’da da ‘Sana Öyle Hasretim ki’, ‘Ağlamaya Değer mi’ gibi birçok filmde rol almıştı.
Kaynak: https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/olumsuz-besteleri-altin-girtlagindan-mahrum-kaldi-1644495

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum