Olası bir III. Dünya savaşında güvenli Batı ülkeleri

Uluslararası çatışmaların ve jeopolitik gerilimlerin yükselişinin ortasında, medyanın bir Üçüncü Dünya Savaşı'nın patlak vermesi durumunda ne olacağına dair olasılıkları araştırmaya başlaması şaşırtıcı değildir. Tüm ulusların olası bir saldırıya karşı hassas olduğu doğru olsa da, coğrafi konumları, ekonomik yönleri veya siyasi durumları nedeniyle sonuçlarından kurtulma olasılığı daha yüksek olan bazı ülkeler olduğu da doğrudur.
Risk Analizi'nde paylaşılan bir çalışma, 38 ada ülkesini nükleer savaş veya asteroit çarpması gibi büyük bir felaket karşısında dayanıklılıklarını belirleyen 13 faktöre dayalı olarak analiz etti. Araştırmanın odaklandığı yönlerden bazıları enerjide kendi kendine yeterlilik veya gıda üretimiydi.
Listenin en altında Filipinler, Endonezya veya Mauritius gibi ülkeler yer alıyor ve bunlar iyi bir coğrafi konuma ve belirli bir kendi kendine yeterliliğe sahip oldukları doğru olsa da, kötü siyasi durum ve sosyal istikrarsızlık direnişlerini bozabilir.
Bu arada, araştırmaya göre, nükleer bir saldırıdan kurtulma olasılığı en yüksek olan yer Avustralya olacaktır. Verdikleri sebeplerden bazıları büyük gıda rezervleri, fazla enerjileri, sağlık sistemleri veya sağlam altyapılarıdır. Aksine, çöküşünün bu anlamda yol açabileceği risklerden bazıları, Rusya'nın müttefiklerinin peşine düşebileceği için Birleşik Krallık ve ABD ile olan askeri bağları olabilir.
Kaynak: Andrea Cadenas de Llano Sosa
Portekiz ve İspanya örneğinde, her iki ülke de savaşan güçlere yakınlıkları ve ithalata bağımlılıkları sistemin erken çökmesine yol açabileceğinden, savunmasız olma riski daha yüksek olacaktır.
İzlanda ve Yeni Zelanda gibi listedeki diğer daha gelişmiş yerler, konumları ve kendi kendine yeterlilikleri ile öne çıkıyor. Bir yandan, kuzey yarımkürede yer alan İzlanda, nükleer bir çatışmanın patlak vermesi durumunda en güvenli bölgelerden biri olacaktır, ancak zayıf ekonomisi ithal hammaddelere erişimi tehlikeye atabilir. Öte yandan Yeni Zelanda'da Stars Insider'ın da vurguladığı üzere nükleer silahlara sahip olmama ve nükleer hedeflerden uzak durma politikası nedeniyle avantajlı bir konuma sahiptir.Avustralya: Listenin lideri