NOGAY ŞAİRİ KADRİYA TEMİRBULATOVA TÜRKİYE'DE ANILACAK

NOGAY ŞAİRİ KADRİYA TEMİRBULATOVA TÜRKİYE'DE ANILACAK
24 Aralık 2019 - 16:11

Nogay Türklerinin tanınmış şairlerinden Kadriya Temirbulatova, doğumunun 70. yılında Türkiye’de anılacak.

Şairin anısına, Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde bir caddeye adı verilirken; Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından Yalova Çiftlikköy, Eskişehir ve Ankara’da anma törenleri düzenlenecek.

KADRİYE TEMİRBULATOVA KİMDİR?

Nogay Türklerinin ünlü şairi Kadriya Urazbaykızı Temirbulatova, 1948 yılında Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Nogay ilçesinin Terekli – Mektep kasabasında dünyaya gelmiştir. İlk eğitimini Terekli-Mektep’te alan Kadriye Temirbulatova, daha sonra Dağıstan Pedagoji Üniversitesine kabul olmuştur. Şairlik yeteneğini fark eden dönemin büyük ediplerinin tavsiyesiyle eğitimini Moskova’da Maksim Gorki Üniversitesinde devam ettirmiş ve 1974 yılında mezun olmuştur.

Kadriye’nin ana dilinde ” Dağlar Kırlardan Başlıyor” isimli ilk şiir kitabı 1971 yılında Dağıstan’da basılmıştır. “Cığır” adlı ikinci kitabı ise 1972 yılında Karaçay-Çerkes’in Çerkesk şehrinde basıldı. Ardından yine Dağıstan’da ” Gençliğin Şarkıları”,”Teecüb” vb. kitapları okuyucuları ile buluştu.

Kadriye Temirbulatov, Lermantov,Mayakovski ,Nazım Hikmet,Rasul Gamzatov gibi ünlü şairlerin şiirlerini Nogaycaya çevirmiştir. Nogay Edebiyatına altın harflerle adını yazdıran Kadriye Temirbulatova,1978 yılında Sovyetler Birliği döneminde şaibeli bir şekilde hayatını kaybetmiştir.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/guncel/nogay-sairi-kadriya-temirbulatova-turkiye-de-anilacak/135404/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları