Nevruz ve Mesir bayramları
Yazar Naci Yengin'in " Nevruz ve Mesir Bayramları" yazısı Azerbaycan'da yayın yapan Türkistan gazetesinde yayınlandı. (https://www.turkustan.az/news/turkish_world/110845) Yazının tamamını yayınlıyoruz.

Nevruz ve Mesir bayramları
Naci YENGİN
Türkiye'de, Türk dünyasında ve Yakın Doğu'da binlerce yıldır kutlanan Nevruz bayramları ne kadar kutsalsa, Mesir Bayramı da Manisa'da o kadar kutsal sayılıyor. Milletimizle özdeşleşmiş bayramlarımız, milli kültürümüzün bir parçasıdır.
Manisa'da kime sorsanız Mesir Bayramı ile Nevruz'un aynı şey olduğunu söyler. Hele ki 70'li yaşlardaki Manisa halkına sorarsanız Nevruz-Bahar Bayramı ile Mesir Bayramı'nı birbirinden ayırmak israftır!
Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Ayşe Hafsa Sultan'a atfedilen ve Merkez Efendi'nin (Muslihiddin Efendi) çabalarıyla hastalara şifa verme düşüncesiyle başlayan tıbbi çalışmaların ürünü olan Mesir Macunu, Ayşe Hafsa Sultan Vakfı'ndan günümüze kadar özellikle 21 Mart Nevruz'da halka dağıtılan bir gelenek-şenlik haline gelmiştir.
Mesir macununun tarihi M.Ö.'ye kadar uzanmaktadır. Her ne kadar 132-63 yıllarına dayansa da [1], Mesir Bayramı'nın günümüze kadar gelmesinde Merkez Efendi-Ayşe Hafsa Sultan'ın katkıları tartışılmazdır.
1527'den 1926'ya kadar her Nevruz-Bahar Bayramı'nda düzenli olarak kutlanan Mesir Bayramı, bu tarihte Manisa Valisi Müştak Lütfi Gürsan tarafından yasaklandı! [2]
Vali Müştak Lütfi'nin dönemin siyasi kararlarını uygulaması ve Mesir ile Nevruz bayramlarının Osmanlı mirasını hatırlatması nedeniyle yasaklanmıştı!
Mesir Bayramı, dönemin hükümeti tarafından yasaklanmış olmasına rağmen Manisa halkı, Mesir ve Nevruz gibi Türk kültürünün bu geleneğini unutmuş ve kadınlar tarafından evde karıştırılan mesir macunlarıyla kutlamaya devam etmiş ve geleneği yaşatmaya devam etmiştir.
Demokrat Parti iktidarı döneminde dönemin Manisa milletvekillerinden Av. Muzaffer Kurbanoğlu önderliğinde Hafsa Sultan Vakfı'nda gelenek yeniden canlandırıldı ve Mesir Bayramı yeniden resmen kutlanmaya başlandı.
Mesir Bayramı tarihleri bazı dönemlerde değişikliğe uğrayarak Vali Refik Kitapçıgil döneminde 21 Mart'tan 5 Mayıs'a alındı! [3] Vefik Kitapçıgil, Mesir Bayramı'nın tarihini 5 Mayıs olarak belirlemesinin nedenini "yağmur" olarak gösterdi!
Mesir Bayramı, son yıllarda Mesir Festivali adıyla 21-25 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor! Mesir Bayramı'nın bu tarihler arasında kutlanmasının nedenini tahmin etmek zor! 21 Nisan'a neden alındığını merak ediyoruz? Ayrıca, geleneksel bayramların festival adı altında kutlanmasının amacı ve düşüncesi nedir, bilen var mı? [4]
1952 yılından bu yana Mesir Festivali ve Nevruz Bayramı'nı hatırlayanlara göre, daha önceleri sünnet düğünleri, tıp bayramları, kongreler, atlı arabalar ve at yarışları gibi halkın coşkulu katılımıyla kutlanan Mesir Festivali, son yıllarda asırlardır süregelen geleneği ortadan kaldırarak Avrupa ülkelerinden alınmış bir festival biçimine dönüştürülmüştür; Kamuoyunun katılımı da buna paralel olarak azaldı.
Türk dünyasının ortak bayramı olan Nevruz ile Manisa'ya özgü Mesir Bayramı'nın aynı gün kutlanması gerektiği kanaatindeyiz.
Milli bayramlarımızın şenlik havasında geçmesini, Mesir Bayramı'nın Manisa'nın ulusal ve uluslararası markası olmasını istiyorsak, Mesir Bayramı haftasını daha ciddi ve kalıcı etkinliklerle zenginleştirmeliyiz.
Mesir Bayramı, Manisa'nın kadim kültürüne bugün ve yarın kavuşması için en büyük fırsattır. Bu amaçla "Türk Dünyası Nevruz Konferansları" ve "Mesir Film Şenlikleri", "Mesir Sinema Etkinlikleri", "Mesir Şiir Etkinlikleri" ve "Mesir Bilimsel Etkinlikleri" gibi "Merkez Efendi Tıp Bayramı Etkinlikleri" düzenlemeyi neden akıl edemiyoruz? Sempozyumlar bağlamında Nevruz'un birleştirici gücünden yararlanmak!
Yılbaşı tatilinde Nevruziye adı altında macun dağıtıldı. Şimdi adı Mesir Macunu! Kim bilir, belki bir gün Nevruziye macunu yeniden hatırlanır ve Mesir eski haline döner!
NACI YENGİN
TARSAM (tarihistan.org - Tarihi Stratejik Araştırmalar Merkezi)
[1] Ali Haydar Bayat,Manisa Mesir Festivali ve Hastanesi,Manisa Turizm Derneği Yayınları No. 2, 1981
[2] 1908 yılında yaptırılan Manisa Hükümet Konağı'nın, 1922 yılında Rumlar tarafından tamamen yakılmasının ardından, Vali Müştak Lütfi Bey tarafından 1942-24 yılları arasında Mimar Rüstem Bakoğlu'na yeniden yaptırıldığını belirtelim.
[3] Vefik Kitapçıgil, Doğumu. 1918 , Erzurum , vefat etti. 10 Haziran 2000 ; Vefik Kitapçıgil, 1970-75 yılları arasında Manisa Valiliği görevinde bulundu.
[4] Tezcan Karadanışman,Manisa Bizimdir, Manisa ve Mesir Tanıtım ve Turizm Derneği, 2012, s. 20vd.
FACEBOOK YORUMLAR