Nail HANGELDİ: 7 TEMMUZ, GÜNEY TÜRKİSTAN BAYRAK GÜNÜ

İnsanlık tarihinde hürriyetin temeli her daim vatan, millet ve bayrak olmuştur. Biz Türklerde vatan, millet ve bayrak kavramı ve sevgisi vazgeçilmez bir inançla perçinlenmiştir. Bundandır ki “Türk balası kurt olur, bastığı yer yurt olur” atasözüne uyulmuş ve üç kıtada bağımsız, özerk ve yarı bağımsız şeklinde 50’ye yakın vatana sahip olmuşuzdur. Yerleştiğimiz her yerde bayrağımızı dikmiş ve milli kimliğimiz olan Türklüğü beka meselesi bilip yaşamaya ve yaşatmaya çalışmışızdır.

Nail HANGELDİ: 7 TEMMUZ, GÜNEY TÜRKİSTAN BAYRAK GÜNÜ
07 Temmuz 2021 - 16:34

Tahmini olarak Güney Türkistan yüzölçümü kaynaklarda 150.000km2 ve 200.000 km2  arasında değişim göstermektedir. Güney Türkistan, doğudan batıya uzanan 100km inine, 600km boyuna ve 7750metre yüksekliğinde olan Hindükuş dağlarının batı ve kuzeyinde, 200km uzunluğunda ve 5143metre yüksekliğinde olan Baba Dağlarının kuzeyinde ve 300km uzunluğunda ve 2500metre yüksekliğinde olan Tirbend-Türkistan dağlarının kuzeydoğusunda olup dağlalar vasatisiyle Afganistan’dan ayrılır. Doğudan, Doğu Türkistan 76km ve Pakistan 250km, kuzeyden Tacikistan 1026km, Özbekistan 137km ve Türkmenistan 400km,  güney ve güneybatıdan Afganistan’la 2000km sınıra sahiptir. Güney Türkistan; Doğu Türkistan ile Ulu Pamir dağlarıyla ayrılırken, Türk cumhuriyetleri (Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan) ile arasındaki sınır Amu-derya nehridir. 

Milattan yüzlerce yıl önce Güney Türkistan’ı yurt tutmayı İskitler(Saka) ile başlayarak Türkler, kuşanlar, Ak Hunlar (Eftalit), Saman oğulları, Gazneli ve Selçuklular, Ak Hun (Eftalit) sülalesinden Goriler, Harzemşahlar, Moğollar, Timur imparatorluğu, Babürllüler ve Nadir Şah Avşar’e kadar iki bin yıl ve üzeri güçlerini burada toplamıştır. 

Güney Türkistan Bayrağı

1991’de Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla beraber Türk Cumhuriyetleri bağımsızlığını alırken bizim büyüklerimiz de bağımsızlık yollarını aramaya başlamışlardır. Fakat farklı olan şey şu ki coğrafyada Rusya yanlısı hükümet ve aynı zamanda Amerika yanlısı mücahit gruplar buna fırsat vermemişlerdir. Yine de Mareşal Raşit Dostum Kon-federal bir şekilde Güney Türkistan’ı 1992-1998’lere kadar idare edebilmiştir.

Öncesinden çizilmiş Güney Türkistan Bayrağını “Kırmızı, açık mavi, yeşil yatay şeritlerden oluşup ay ve yıldız, mavi şerit üzerindedir. Bu bayrak Özbekler, Türkmenler, Hazaralar, Aymaklar, Kazaklar, Kırgızlar ve Tatarlar dâhil olmak üzere Afganistan’daki tüm Türklerin bayrağıdır.” Şeklinde ifade edilmiştir.

Afganistan devleti, 2017 yılında bir şom senaryo ile Afganistan Türklerinin Lideri Mareşal Dostum’u ülkeden sürgün etmiş, Türk büyüklerini ve komutanlarını ardı ardına öldürmeye, bağlamaya ve zindanlara atmaya başlamıştır. Başka taraftan Al-kaida ve Taliban gibi terörist grupları getirip Türkistan illerinde yerleştirmiştir. Her geçen gün artan zulümlere karşı Türkistan halkı dayanamamış ve 04.07.2018 tarihinden itibaren sokaklara dökülmüştür. Üç gün boyunca bu halkın madeni tezahüratını aldırmayan Afgan devletine karşı 07.07.2018 tarihinde Özgür Güney Türkistan bayrağı açılmıştır. 

Güney Türkistan Bayrağı üç renkli yatay şeritten oluşup yukarıdan aşağıya kırımızı, mavi ve yeşildir. Ay ve yıldız orta şeritte mavinin içerisinde yerini almıştır.

Bu renkler tarih boyunca hep Türk devletlerinin kullandığı ortak renk olduğu için önem verilmiş ve aynı zamanda Güney Türkistan’da tüm Türk Boylarının fiilen yaşadığı nedeniyle seçilmiştir.

Ay ve yıldız Ak Hunlar devletinde damgalarda kullanılmıştır. Bu simge Gazneli ve Memlükler zamanında bayraklarda yarım ay şeklinde yerini almıştır. Türkün kadim simgesi olan bozkurt ile ay yıldız simgesi arasından, ay yıldızı seçilmiştir. 

Kırmız renk:  Osmanlı ve Babür devletleri al bayrak kullanmıştır.

Mavi renk: Göktürkler, Hazarlar, Büyük Selçuklu ve Timur Devleti gök(mavi) bayrak kullanmışlardır.

Yeşil renk: Avarlar devlati ve Gezneliler yeşil bayrak kullanmıştır.

Belirtilen bilgiler ışığında: Kan, savaş ve savunma anlamına gelen kırmızıyı, en üstte yerleştirdik. Çünkü Milli değerler, Ana yurt ve devlet bekası bedel olarak kan ister. İkinci sırada olan mavi, Türkün Gök Tanrı inancı ve Göktürk neslini temsil etmektedir. Üçüncü ve alttaki yeşil renk ise Türk Milletinin bozkırların hâkimi olduğunu ve doğaya karşı saygısını ifade ederken, yanı sıra zafer ve İslam anlamını da taşımaktadır. Güzel bayrağımızdaki ay yıldız da milli değerlerimize andımızın damgası olarak basılmıştır. Bu bayrak ilk kez resmi olarak 07.07.2018 tarihinde Güney Türkistan’da dalgalandığı için Afganistan medyası tarafından “İsyancılar; Kendi özerk ülkemiz Güney Türkistan’ı kuracağız!” başlıklarıyla haberlerde manşet olmuştur. 

07.07.2021

Nail HANGELDİ

Tdhturk
https://asasmedya.info/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum