NACİ YENGİN: "FATİH DÜNYAYI YÖNETEBİLECEK MAHİYETTE YETİŞTİRİLDİ"

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Youtube kanalında canlı yayınlanan Medeniyet Sohbetlerine tarihçi yazar Naci Yengin konuk oldu. “Şehzade Sultan Mehmet (Fatih) ve Saray-ı Amire” başlıklı söyleşiyi, TDED Manisa Şube Başkanı Muzaffer Yurttaş yönetti.

NACİ YENGİN: "FATİH DÜNYAYI YÖNETEBİLECEK MAHİYETTE YETİŞTİRİLDİ"
25 Haziran 2021 - 10:17 - Güncelleme: 25 Haziran 2021 - 20:10

NACİ YENGİN: “FATİH DÜNYAYI YÖNETEBİLECEK MAHİYETTE YETİŞTİRİLDİ”

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Youtube kanalında canlı yayınlanan Medeniyet Sohbetleri’ne tarihçi yazar Naci Yengin konuk oldu. “Şehzade Sultan Mehmet (Fatih) ve Saray-ı Amire” başlıklı söyleşiyi, TDED Manisa Şube Başkanı Muzaffer Yurttaş yönetti.

ŞEHZADELER ŞEHRİ MANİSA
Şehzadeler şehri Manisa’nın padişahlar nezdinde önemli bir yeri olduğunu dile getiren Naci Yengin, Fatih Sultan Mehmed adına çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen Manisa’daki şehzadelik yıllarını anlatan müstakil bir eser bulunmadığına dikkat çekerek, bu dönemi bir süredir kaleme aldığını ve okurla buluşturacağını kaydetti. İstanbul’un fethini gerçekleştiren cihan hükümdarı Fatih’in yetiştiği Manisa’nın yetiştirdiği 17 şehzadenin 6’sının padişahlık yaptığını belirtti. “Manisa sıradan bir şehir değil. 20 bin yıllık bir belde. 1313’te Saruhan Beyliği şehri fethederek önemli bir kültür, siyasi şehri hâline getirdi. Yıldırım Bayezid 1390 yılında fethetti ve şehzade oğullarını şehre gönderdi. II. Bayezid’den itibaren sadece hükümdar olacak şehzadeler Manisa’ya gönderilmiştir. Şehrin hükümdarlık merkezi olmasında dinî yapı önemli bir unsurdur” diyen Yengin, Manisa’nın hem dinî hem de siyasi bir merkez olarak öne çıktığına işaret etti.
FATİH’İN DEHASI ANLAŞILMAMIŞTIR
Fatih Sultan Mehmed’in babası II Murad tarafından 10 yaşındayken Saruhan Sancağı’na gönderildiğini anlatan Naci Yengin, Sultan’ın gelişiyle ilgili detayları aktardı ve şunları söyledi:
“Oğlu Alaaddin Çelebi’nin vefatı sebebiyle hem kederlenen hem de ibadete çekilmek isteyen II. Murad, Manisa’ya gelmiştir. Manisa’ya yerleşen Sultan, 15 farklı bölümden oluşan bir saray (Saray-ı Amire) inşa etmiştir. Anadolu’daki en büyük saraydır. 1445 tarihinde yapılmıştır. Sarayın etrafı surlarla çevrilmiştir. Bin beş yüz kişinin rahatça barınabileceği bir yapıdır. Manisa’ya gelen şehzadeler, bu sarayda iyi bir eğitim almıştır. Rivayete göre, Sultan Köşkü, Fatih Sultan Mehmed’in ilk eğitim aldığı yerdir. Fatih Sultan Mehmed’in ilk kütüphanesi Manisa’da kurulmuştur ve Sultan Köşkü’ndedir (Fatih Kulesi). Fatih iyi bir koleksiyonerdi ve birçok dilde kitabı mevcuttu. Bu yazma eserler, sonrasında derlenmiştir ve Türkiye’nin yazma eserler birikimin en önemli örneklerindendir. Fatih, İstanbul’u fethettikten sonra Fatih Külliye’sini ve bugünkü İstanbul Üniversitesi’nin temeli olan medreseyi kurmuştur. Bu değerli kütüphanesini de oraya taşımıştır. Fatih’in farklı dildeki kütüphanesine bakıldığında bu kadar dil biliyor olmaz diye düşünülüyor. Hâlbuki Sultan bugün yaşasaydı, Ordinaryüslerin on katı birikime sahip olduğunu görürdük. Hem askerî hem de ilmî dehası vardı. Bana göre yaşadığı dönemde de anlaşılmamıştır. Fatih dünyayı yönetecek şekilde eğitildi.”
Bilgi için:
TÜRKİYE DİL ve EDEBİYAT DERNEĞİ
Feshane Cad. No:3 Eyüpsultan/İstanbul
Tel: 0212 5816172
Fax:0212 5811254


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum