Mutluluk Genetik mi?

Bilim adamları mutluluğun yaklaşık % 40'ının genetik olduğunu düşünürken, geri kalanı 3 ana bileşene dayanıyor.

Mutluluk Genetik mi?
11 Kasım 2020 - 20:11 - Güncelleme: 11 Kasım 2020 - 20:17

Mutluluk yalnızca kısmen genleriniz tarafından belirlenir ve geri kalanı, kontrol edebileceğiniz yaşam tarzı ve diğer çevresel faktörlerle ilgilidir. Mutluluğun üç ana bileşeni yaşam doyumu, günlük faaliyetlerle meşgul olma hissi ve hayatta bir amacınız olduğunu hissetmektir.

Gönüllülük, egzersiz, doğada dışarı çıkma ve ruhani bir uygulama gibi diğerlerinin yanı sıra mutluluğu artırmanın kanıtlanmış yolları vardır. Bazı insanlar diğerlerine göre daha mutlu ve kaygısız bir şekilde doğmuş gibi görünüyor ve araştırmalar gösteriyor ki evet iyi olma duygunuzun bir kısmı genlerinizde olabilir. Ama sadece kısmen.

Kaliforniya Santa Monica'daki Susan Zinn Therapy'den psikoterapist Susan Zinn, genleriniz mutlu olma yeteneğinizin tahmin i% 40'ını oluşturuyor diyor.

Ancak bu, belirli genlerle doğmadıysanız mutsuz olmaya mahkum olduğunuz anlamına gelmez. Zinn, "Beynimizi mutluluk için yeniden yapılandırmanın tamamen mümkün olduğunu" söylüyor çünkü mutluluğun diğer% 60'ı yaşam tarzı ve diğer çevresel faktörlere bağlı.

Genetik yapınızın yaşam memnuniyetinize nasıl katkıda bulunduğu ve genetik sıranızın sizin hakkınızda ne söyleyebileceğine bakılmaksızın mutluluk ve esenlik duygularını nasıl artırabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Mutluluk türleri

Zinn'e göre mutluluk tipik olarak üç ana bileşen tarafından belirlenir:

2020 araştırmalarına göre başkaları için bir şeyler yapmak, odak noktanızı uzaklaştırır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Düzenli olarak gönüllü olma taahhüdünde bulunamasanız bile, başkalarına yardım etmek için yapabileceğiniz küçük şeyler düşünün, örneğin, kendi başına bulamayacak biri için yiyecek almak gibi.

Yaşam Memnuniyeti. Bu genellikle geçmiş, şimdiki ve öngörülen gelecek deneyimlere dayanan olumlu duygularla bağlantılıdır. Özellikle, geçmişiniz, zihninizde geleceği nasıl şekillendirdiğinizle gelecekteki yaşam memnuniyetini etkileyebilir. Örneğin, geçmişte travma yaşadıysanız, en kötü senaryoları öngördüğünüz için geleceğinizin tatmin edici olmayacağını düşünebilirsiniz.

Her gün yaptığınız şeyle meşgul olmak. İster işte, ister ilişkilerde veya boş zamanlarınızda, birlikte zaman geçirdiğiniz insanlara, kariyerinize veya hobilerinize bağlı hissetmeniz önemlidir. Hayatta anlam ve amaç sahibi olmak. Bu, hayatta yaptıklarınızın önemli olduğunu, hedeflerinizin veya beklentilerinizin olduğunu veya belki de yaptığınız şeyin başkalarına yardımcı olduğunu hissetmek olarak tanımlanabilir.

Araştırmalar, iyimserlik, öz saygı ve mutluluk gibi birçok özelliği miras alabileceğimizi gösteriyor. Yani bu mantıkla, evet, sizi daha mutlu bir mizaca yatkın kılan genler var.

Örneğin, 2011 yılında yapılan bir araştırma, 5-HTTLPR adı verilen genin belirli bir formuna sahip kişilerin daha yüksek yaşam memnuniyeti bildirdiklerine dair umut verici kanıtlar buldu.

Araştırmalar, mutluluğun bir dereceye kadar miras kaldığını öne sürse de, DNA'nızla sınırlı değilsiniz. Mutlu hissetme yeteneği pratik gerektirir ve doğru zihniyetle elde edilebilir.

Gönüllülük, egzersiz, doğa  yaşam doyum duygunuzu, refahınızı, amacınızı ve nihayetinde mutluluk hissinizi artırmak için yapabileceğiniz şeylerden sadece birkaçıdır.

https://www.insider.com

e-Psikiyatri - Nöroloji, Psikoloji, Psikiyatri Birlikteliği

www.e-psikiyatri.com


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum