Mutluluk Arayışı - Ümit Sedat Bayram

Mutluluk Arayışı - Ümit Sedat Bayram
27 Kasım 2020 - 16:12

Mutluluk Arayışı

“Mutluluğu kendi içimizde bulmak kolay değil çok zordur ve başka yerde bulmak ise imkansızdır” der Chamfort.

En yalın haliyle mutluluğu nasıl arıyoruz?

“Nasıl yaşamalıyız?”

Daha formal bir yapı ile felsefe yapan hocaları Platon ve Sokrates’e kıyasla, duyularımızla deneyimlediğimiz gerçeklik üzerine çalışmalar yapan Aristo’nun bu soruya farklı bir yaklaşımı vardı. “Eudaimonia”* olarak adlandırılan “Hayatı rahat ve yeteri kadar mutlu bir şekilde sürdürebilme sanatı”! Yunanca bu sözcük aynı zamanda “gelişme” ve “başarı” olarak da çevrilebilir.

Günümüzde mutluluk eşittir eğlenmek, eğlenebilmenin bir yolunu düşünmek gibi görülüyor. Peki bu “mutluluk arayışı” neden son bulmuyor?

İyi bir yaşamın karşılığı tatile çıkmak, dilediğini alabilmek, arkadaşlarınızla zaman geçirmek mi? Tuttuğumuz takım maçı kazandığında, bir hediye aldığımızda, sınavda iyi bir not aldığımızda mutlu oluyoruz, peki neden kalıcı olmuyor bu mutluluk? Çünkü mutluluk sadece nasıl hissettiğimizle ilgili bir mesele değildir. Mutluluk yaşamdaki tüm başarılarımız ve önemsediğimiz insanların başlarına gelenlerin toplamıdır.

Eğitimini ihmal ettiğimiz çocuğumuz, suyunu vermeyi unuttuğumuz çiçeğimiz, bakımını yaptırmadığımız bahçemiz, kombimiz veya aracımız… İhmal edip, sevgiyi ve bilgiyi karanlıkta bırakırsak ya körelirler ya ölürler ya da bozulurlar. İnsanı farklı yapan şey seçimlerini kendisinin yapmasıdır. Ne yapacağımıza ve ne olacağımıza kendimiz karar veririz.

Mutlu olup olmamak kısmen şansa bağlı olsa da, doğru karaktere sahip olmanın bu şansı artırdığını söylemek yanlış olmaz. Bunu Aristo söylemiş olsa gerçekliği daha çok kabul görürdü değil mi?

Doğru zamanda doğru duyguları hissetmek, bizleri doğru davranmaya götürür. Kısmen nasıl yetiştirilmiş olduğumuzla ilgili olsa da zaman içinde bazı önemli alışkanlıkların küçük yaşlarda edinilmiş olması bu şansı daha da artırmaktadır. İyi davranışlarımız erdemli olmayı, kötü davranışlarımız ise kusurlarımızı doğurur.

Günümüz modern filozoflarının birçoğu bu konuda Aristo’nun haklı olduğuna, erdemleri geliştirmenin önemi ile mutluluğun ne olduğuna ilişkin görüşlerinin eksiksiz ve ilham verici olduğuna inanır.

Yaşamdan aldığımız hazzı artırmanın yollarını aramak yerine, daha iyi bir insan olmaya ve doğru şeyleri yapmaya çalışmalıyız. Yaşamı daha iyi kılan şey de budur.

Aristo’nun oğluna adadığı sözle bitiriyorum, umarım o derin anlamı yakalarsınız:

“Bir bulutla kış olmaz, bir çiçekle yaz gelmez.”

Bu arada Aristo “Eudaimonia şansınızı doğru karaktere sahip olarak artırabilirsiniz” demiştir.

*Eudaimonia = yudaymonya olarak okuyabilirsiniz

Ümit Sedat Bayram
Kişisel Gelişim Uzmanı & Başarı Eğitmeni

Bilgipedia Türkiye'nin En Doğru, En Kapsamlı Bilgi Deposu

www.bilgipedia.org

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum