Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Eskişehir Türk Ocağı Perşembe Sohbetlerine katıldı

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Eskişehir Türk Ocağının Perşembe Sohbetleri’nde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatarlarının Sürgünü ve Soykırımını, Kırım’ı ve Rusya’ya ilişkin konuştu.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Eskişehir Türk Ocağı Perşembe Sohbetlerine katıldı
21 Mayıs 2021 - 14:50

Türk Ocakları Eskişehir Şubesi, Perşembe Sohbetleri kapsamında Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu ağırladı. Kırımoğlu, video konferans şeklinde yapılan programda 18 Mayıs 1944 Kırım Tatarlarının Sürgünü ve Soykırımını, Kırım’ı ve Rusya’ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KIRIMOĞLU: PUTİN RUSYASI’NIN MAKSADI, KIRIM’I RUSLAŞTIRMAK

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’nun programdaki açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Putin, Kırım’ı 2014 Şubatı’nda yeniden işgal ettiğinde Sovyetler Birliğinin Stalin dönemi gibi kötü bir rejim kurdu. Stalin zamanında göstermelik de olsa mahkemeler vardı. Şu anda da, her yerde terör var, devamlı insanlarımız kaçırılıp öldürülüyor, yok ediliyor.

(Putin Rusyası’nın) Bunların maksadı halkı korkutmaktır ve Kırım’ı, Kırım Tatarsız bırakmaktır. Şu ana kadar 30 bin insanımız Kırım’ı terk etmek zorunda bırakıldı ve bu devam ediyor. Bütün kültür varlıklarımızı Yok ediyor, bütün Türk eserlerini yıkıp inşaatlarda kullanıyor, ormanlarımızı yakıyorlar. Bu gün Kırım’dan ayrılanlar yarın dönebilseler Kırım’ı tanıyamayacaklar, tamamiyle değişti. Halkımız, her şeye rağmen orada kalarak direniyor. Ancak, bir çok insan bu baskılar nedeniyle terk etmek zorunda kalıyor…”

Kırımoğlu, Kırım’a uzun bir süredir Rusların yığıldığını ifade ederek, Kremlin’in maksadının Kırım Yarımadası’nı Ruslaştırmak istediğini kaydetti. Ayrıca, Kırım’ın büyük bir askeri üs haline getirildiğini ifade eden Kırımoğlu, Kırım’da stratejik askeri üsler, roket ve nükleer silahların konuşlandırıldığını kaydetti.

“DÜNYA BUGÜN ORTAYA KOYDUĞU TEPKİYİ, O DÖNEMDE UYGULASAYDI PUTİN, KIRIM’I İŞGALİ GÖZE ALAMAZDI”

Kırımoğlu, Rusya’nın eski Sovyetler Birliğinin dağılması sürecinde olduğu gibi bir sürece gireceğini ifade ederek, ekonomisinin büyük oranda petrol, gaz ve silaha dayandığını ifade etti. Dünya ülkelerinin bu noktalarda Rusya ile ticareti kestiği takdirde, Rusya’nın 3-4 ay içerisinde dağılacağını sözlerine ekledi. Kırımoğlu, “Batılı ülkeler Putin 2008’de Gürcistan’ı işgal ettiğinde, bizim çabalarımızın sonucunda bu gün ortaya koydukları tepki ve tavırlarını o zaman ortaya koysaydı, Putin bu gün Kırım’ı işgali göze alamazdı. Bu gün Rusya’nın ekonomisi sadece İtalya’nın gelirinin yarısı kadar bile yok. İtalya’nın yıllık geliri 6-7 trilyon $ civarında, bütün Rusya’nın 1,5 trilyon$ civarında Rusya’nın buna dayanması mümkün değildir. ” ifadelerini kullandı.

Yayının tamamını izlemek için:

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdılar.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ozan Barış Erim
20 Mayıs 2021, 23:20


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları