Muhtaç Hale Getirmek: Rusya / Yazar: Abdullah Uluyurt

Muhtaç Hale Getirmek: Rusya / Yazar: Abdullah Uluyurt
24 Aralık 2020 - 18:06

“Bir zulmü engelleyemiyorsanız en azından onu

herkese duyurun” Alija İzzetbegoviç

Rusya, Ukrayna’nın batısında Moldova’da Transdinyester ile yakından ilgileniyor. Gagauzya ile de ilgisi var. Ukrayna’ya bağlı Kırım’ın başına gelenler de malum. Topraklarına ilhak etti.  Rus yanlısı ayrılıkçıların Dombas bölgesindeki durumu ortada. Yine Çeçenlere yönelik yıllar önce gerçekleştirdiği eylemle kendi yanlısı bir hükümet kurduğu unutulmadı. Gürcistan ve Kafkaslarda hep aynı şeyi yaptı. Milletler, devletler ya da topluluklar arası en ufak münakaşada sessiz ve kurgulayıcı bir duruşla kendini “uzlaştırıcı” ilan ediyor. Devamında ise silahlı güçleri ile bölgeye yerleşmek.

Azerbaycan’da sular daha durulmadan Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’un Bosna Hersek ve Sırbistan ziyareti dikkatlice takip edilmelidir.

Bosna Hersek 1995 yılında dayatılan Dayton Antlaşması ile devletsiz bir “Bosna Hersek” olarak coğrafyada yer buluyor. Bosna Hersek’e Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı Konseyi, bakanlar, kantonlar, Sırp Cumhuriyeti her şey dahil.

Dayton Barış Antlaşmasının imzalarının üzerinden 25 yıl geçti. Bir devletin kabul etmediği şekilde yapılanmaların yer aldığı Bosna Hersek’in doğu ve batı sınırları içerisinde topraklarının yarısına yakınını elinde tutan Bosna Sırp Cumhuriyeti var. İşte Lavrov Cumhurbaşkanlığı Konseyi Sırp üyesi Milorad Dodik ve Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Zeljka Cvijanoviç ile Saraybosna’nın Sırp kontrolündeki bölgesinde bir araya geldi. Birlikte yaşamak için bayrağından vazgeçirilen Boşnakların zorla imzaladıkları barış anlaşmasında kabul edilen bayrağa bile tahammülü olmayan bir alanda bir araya geldiler. Salonda Rus bayrağı ve Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin bayrakları vardı. Lavrov ile Boşnak ve Hırvat Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri görüşmeyi reddetti.

Rusya’nın Balkanlarda AB üyesi olma yolunda ilerleyen ama Rusya iyi ilişkiler içinde olan Sırbistan dışında bir müttefiki yok. Müttefiklerinin sayısını artırmak için kutuplaştırma siyasetini yürütüyor. Kendine “barış gücü olarak ihtiyaç duyulacak alanlar” oluşturmaya çalışıyor. Balkanların batısında da Bosna Hersek içinde yer alan Bosna Sırp Cumhuriyetini görüyor. Lavrov teamüller ötesinde bir davranışla Bosna Hersek bayrağının olmadığı ama Sırp ve Rus bayraklarının olduğu yerde bir araya gelerek açık mesajını veriyor. Sırp başkanlık konseyi üyesi Dodik son zamanlarda ayrılıkçı söylemlerde bulunan bir lider.

Yumurtaların hepsini aynı sepete koymayan Rusya aynı zamanda Ortodoks Sırpların dışında Almanların ilgi alanında olan Katolik Hırvatlarla da yakından ilgileniyor ve Bosna Hersek’teki en büyük Hırvat partisi Hırvat Demokratik Birliği Genel Başkanı Dragan Covic ile de görüşüyor. Boşnakları yalnızlaştırma politikası ve kendine muhtaç hale getirme politikası işliyor.

Uluslararası ilişkiler alanında tam bir aymazlık olan bu ziyaret yeterince Türk kamuoyunda yer bulmadı. NATO’nun ve NATO’cuların da daha önceki Bosna Hersek’te durdukları yer bellidir.

Bosna Hersek’ten Belgrat’a geçen Lavrov buradan da ayrılırken Türkçeden hatıra kalan Sırp Çetnik (çete) selamı vermeyi ihmal etmedi. Bu selam dosta güven düşmana korku yada hazırlanın selamıdır. Dilerim düşman bunu anlar ve korkmayı değil hazırlanmayı tercih eder! Bu selamın dostları sadece Sırplar iken düşmanı Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti İkinci Dünya Savaşında Boşnaklar ve Hırvatlar, 1990’lı yıllarda Türkler, Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlardır… Kısaca bölgede Sırp olmayanlardır. Bu Srebrenica Soykırımcısının dilinde kendini bulmuştur.

Rusya yavaş yavaş “Rusya’nın rehin haritasına” Bosna Hersek’i de katmak için kolları sıvadı. Açık açık “biz de buradayız” mesajı Lavrov tarafından verildi. Bayrak krizi ve Lavrov’un Bosna Hersek’e geliş tarihi de öyle yabana atılacak durum değil. Belgrat’tan ayrılırken verilen çetnik selamı aynı zamanda Kosova’ya da selamdır. Kosova’da bulunan Sırplara da göz kırpmadır.

Umarım Boşnaklar, Arnavutlar, Türkler ve diğer Müslümanlar kadar Hırvatlar bu selamı anlarlar ve alırlar. Bu selam pek barış selamı değildir.

ORHA AJANS: Ortalık Haber Ajansı
https://orhaajans.com

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum