Moskova'da kritik Dağlık Karabağ zirvesi başladı

Moskova'da kritik Dağlık Karabağ zirvesi başladı
12 Ocak 2021 - 00:38

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki tarihi zaferinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ilk kez bir araya geldi. Zirvede ortak bildirinin uygulanma süreci ve bölgede mevcut olan sorunların çözümü için atılabilecek adımlar ele alınacağı kaydedildi. Öte yandan ortak görüşmenin ardından Putin’in, Aliyev ve Paşinyan ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştireceği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın Moskova’daki Dağlık Karabağ görüşmesi bugün başladı. Putin, Kremlin Sarayı’nda yapılan üçlü görüşmenin öncesinde Aliyev ve Paşinyan’a Moskova’ya geldikleri için teşekkür etti.

“ATEŞKES ANLAŞMASI İSTİKRARLI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”

Rusya’nın Dağlık Karabağ’da istikrarlı bir ateşkesin sağlanmasına yönelik ara buluculuk adımlarına değinen Putin, “Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan tarafından varılan üçlü ateşkes anlaşması istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Dağlık Karabağ’daki durum sakin, 48 bin mülteci şimdiden bölgeye döndü.” dedi. Ayrıca Putin, Rusya’nın bölgedeki adımlarının Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nda belirlenen temel prensipleri takip ettiğini söyledi.

ANLAŞMANIN HATLARI BELİRLENECEK

Moskova’da yapılacak görüşmede, 10 Kasım 2020’de varılan anlaşmanın hatlarının belirlenmesinin önemine dikkati çeken Putin, şöyle konuştu:

“Rus barış gücünün faaliyetleriyle ilgili konuları, sınır çizgilerinin netleştirilmesi, insani sorunların çözümü, kültürel mirasların korunmasını kastediyorum. Özellikle ekonomik, ticari ve ulaşım bağlantılarının ve sınırların açılması konusu büyük öneme sahip. Bu konudaki çalışmaların, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan başbakan yardımcılarının başkanlığında ortak çalışma grubu tarafından yapılması öngörülüyor.”

Qırım Haber Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum